Χαμηλότερη ανάπτυξη και άνοδος πληθωρισμού λόγω του πολέμου

Χαμηλότερη ανάπτυξη και άνοδος πληθωρισμού λόγω του πολέμου

Τις επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας από τον πόλεμο στην Ουκρανία μετράει πλέον το οικονομικό επιτελείο της χώρας.

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας από τον πόλεμο στην Ουκρανία μετράει πλέον το οικονομικό επιτελείο της χώρας, με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να εκτιμά χθες ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει κατά μέσον όρο στο έτος στο 3%-4% (από 1% πρόβλεψη του προϋπολογισμού) και ο τουρισμός θα απολέσει το 5% των εισπράξεων του 2019, στο δυσμενέστερο σενάριο, ενώ το ΑΕΠ θα χάνει 600 εκατ. ευρώ για κάθε 10 ευρώ που θα ανεβαίνει η τιμή του φυσικού αερίου.

Αναλυτές εκτιμούσαν, εξάλλου, στην αρχή της εβδομάδας ότι οι απώλειες στο ΑΕΠ ίσως υπερβαίνουν τη μία μονάδα (από πρόβλεψη προϋπολογισμού για ρυθμό ανάπτυξης 4,5%). Οι προβλέψεις, τονίζουν αναλυτές και κυβέρνηση, είναι ακόμη πρόωρες. Ωστόσο, είναι σαφές ότι ο πόλεμος αφήνει ήδη τα σημάδια του, ανακόπτοντας τη δυναμική της ανάκαμψης, δημιουργώντας επιπλέον ανάγκες στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών, που επιβαρύνουν το έλλειμμα, και φρενάροντας τις αναβαθμίσεις των ομολόγων της χώρας από τους οίκους αξιολόγησης.

Ειδικά για τον τουρισμό, ο κ. Σταϊκούρας είπε τη Δευτέρα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ότι το 2019 τα έσοδα από Ρώσους τουρίστες ήταν 433 εκατ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 2,3% των συνολικών τουριστικών εισπράξεων. Μαζί με τις πιθανές απώλειες τουριστών από άλλες χώρες, λόγω πλήγματος στο εισόδημα, εκτιμάται στο χειρότερο σενάριο μείωση 5% των τουριστικών εισπράξεων, είπε. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει βασίσει τον προϋπολογισμό στην εκτίμηση για τουριστικά έσοδα φέτος στο 80% του 2019.

Στον απόηχο των δηλώσεων του αντιπροέδρου της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, την περασμένη Παρασκευή, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοσιονομικής χαλάρωσης και το 2023, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι «ίσως οι εξελίξεις δώσουν μεγαλύτερη ευελιξία το 2023». Πρόσθεσε, όμως, ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική, καθώς δεν βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα. «Δεν θα υποθηκεύσουμε το μέλλον», είπε. «Αξιοποιήσαμε και θα αξιοποιήσουμε και στο μέλλον την ευελιξία, αλλά χρειάζεται σύνεση και διορατικότητα». Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι εφόσον το πρόβλημα παραμείνει οξύ, ίσως χρειαστεί να συνεισφέρει ο προϋπολογισμός στη στήριξη των νοικοκυριών έναντι των αυξήσεων του ηλεκτρικού ρεύματος, που σήμερα καλύπτονται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Για κάθε 10 ευρώ που θα ανεβαίνει η τιμή του φυσικού αερίου, το ΑΕΠ θα χάνει 600 εκατ. ευρώ, ανέφερε ο Χρ. Σταϊκούρας.

Οσον αφορά τη στήριξη έναντι των αυξήσεων στην ενέργεια, πέραν του μηχανισμού επιδότησης με δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, που έθεσε χθες και ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, η Ελλάδα ζήτησε να επιτραπεί η μη οριζόντια ενίσχυση των επιχειρήσεων, έτσι ώστε να επιδοτούνται περισσότερο οι ενεργοβόρες.

Τα επιτόκια δανεισμού είναι επίσης μια πηγή ανησυχίας της κυβέρνησης. Ο κ. Σταϊκούρας έκανε αναφορά χθες και στην ανάγκη συντονισμού δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής, έτσι ώστε να μην επηρεαστεί το κόστος δανεισμού της χώρας.

Η Ελλάδα ζήτησε εγγράφως την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τους όποιους δημοσιονομικούς στόχους, αποκάλυψε εξάλλου ο υπουργός Οικονομικών, ενώ ανάλογο αίτημα έχει υποβάλει και η Πολωνία. Ισως οι εξελίξεις στην Ουκρανία ευνοήσουν την αποδοχή του αιτήματος αυτού, σχολίασε.

Τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας φτάνουν σήμερα στα 40 δισ. ευρώ, είπε εξάλλου ο κ. Σταϊκούρας, θέλοντας να καθησυχάσει ότι η χώρα δεν αντιμετωπίζει ταμειακό πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Είναι όμως άλλο το δημοσιονομικό περιθώριο, είπε. Ο ίδιος θύμισε, άλλωστε, ότι πρέπει να βρεθεί δημοσιονομικός χώρος περίπου 2 δισ. ευρώ για να διατηρηθεί το 2023 η μειωμένη εισφορά αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα και να επεκταθεί στο Δημόσιο και για να μονιμοποιηθούν οι μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές, καθώς τα μέτρα αυτά είναι προσωρινά. Επίσης, θα χρειαστεί χώρος και για τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση το δεύτερο εξάμηνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή