Ανατιμήσεις: Σαρωτικό κύμα σε όλη την αγορά τον Φεβρουάριο

Ανατιμήσεις: Σαρωτικό κύμα σε όλη την αγορά τον Φεβρουάριο

Από την ενέργεια και τα είδη διατροφής μέχρι τα αυτοκίνητα και τα ρούχα

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο άλμα σημείωσε ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο, «σκαρφαλώνοντας» στο 7,2%, απόρροια της συνέχισης της αύξησης των τιμών στα ενεργειακά προϊόντα καθώς και σε πληθώρα βασικών ειδών διατροφής, αλλά πλέον και υπηρεσιών. Το χειρότερο ίσως είναι ότι τα δύσκολα δεν τελείωσαν τον Φεβρουάριο, καθώς τις δύο τελευταίες εβδομάδες, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, κάθε άλλο παρά αποκλιμακώνονται οι τιμές. Ηδη οι καταναλωτές πληρώνουν πάνω από 2 ευρώ/λίτρο τη βενζίνη, τις προηγούμενες ημέρες σημειώθηκαν πολύ μεγάλες αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, ενώ στα ράφια των σούπερ μάρκετ εμφανίστηκαν νέες ανατιμήσεις που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν ακόμη και το 10%.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών σε ετήσια βάση καταγράφονται στο φυσικό αέριο (78,5%), στο ηλεκτρικό ρεύμα (71,4%), στο πετρέλαιο θέρμανσης (41,5%), στα καύσιμα και λιπαντικά (23,2%) και στα αεροπορικά εισιτήρια (22,9%). Σημαντικές ανατιμήσεις σημειώθηκαν και σε σειρά βασικών ειδών διατροφής, όπως στο ελαιόλαδο (16,8%), στα λαχανικά (15,2%), στο αρνί και κατσίκι (14,4%), στα φρούτα (9,8%), στα παρασκευάσματα με βάση το κρέας (8,1%), στα πουλερικά (6,8%), στα γαλακτοκομικά και αυγά (6%), στο ψωμί (5,9%), στο μοσχάρι (4,1%), στον καφέ (4%). Επιπλέον, αυξήσεις τιμών σε ετήσια βάση καταγράφηκαν στα είδη ένδυσης και υπόδησης (5,6%), στα έπιπλα (5,7%), ενώ πλέον είναι πολύ σημαντικές οι αυξήσεις τιμών στα καινούργια αυτοκίνητα (7,6%) και στα μεταχειρισμένα (11,5%).

Ακόμη και σε μηνιαία βάση καταγράφηκαν πολύ σημαντικές αυξήσεις σε σειρά βασικών αγαθών, όπως στα λαχανικά (16%), κάτι που σχετίζεται και με την κακοκαιρία στα τέλη Ιανουαρίου, στις πατάτες (4,5%) και φυσικά στο πετρέλαιο θέρμανσης (8,5%), στο ηλεκτρικό ρεύμα (9,4%) και στα καύσιμα (4,8%).

Ανατιμήσεις: Σαρωτικό κύμα σε όλη την αγορά τον Φεβρουάριο-1

Φόβοι για ελλείψεις

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πριν από δύο εβδομάδες, οι προβλέψεις για αποκλιμάκωση των τιμών μετά το πρώτο εξάμηνο του 2022 μάλλον αναθεωρούνται, δεδομένου ότι πλέον υπάρχουν φόβοι για ελλείψεις στην αγορά βασικών πρώτων υλών. Οι καταναλωτές ήδη πληρώνουν τη βενζίνη πάνω από 2 ευρώ/λίτρο (σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών καυσίμων, στις 9 Μαρτίου η τιμή πανελλαδικά για την απλή αμόλυβδη ήταν 2,053 ευρώ/λίτρο) και το πετρέλαιο θέρμανσης πάνω από 1,50 ευρώ/λίτρο (1,555 η μέση τιμή πανελλαδικά στις 9 Μαρτίου). Την 1η Μαρτίου η μέση τιμή της αμόλυβδης πανελλαδικά ήταν 1,913 ευρώ/λίτρο και του πετρελαίου θέρμανσης 1,293 ευρώ/λίτρο, αυξήθηκαν δηλαδή μέσα σε μία εβδομάδα κατά 7,3% και 19,8%, αντιστοίχως.

Ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 7,2% και οι ενδείξεις για το μέλλον είναι δυσοίωνες στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία.

Ακριβότερα βρίσκουν πολλοί καταναλωτές αρκετά προϊόντα στα ράφια των σούπερ μάρκετ, τόσο διότι εστάλησαν το προηγούμενο διάστημα νέοι τιμοκατάλογοι από τους προμηθευτές όσο και διότι έχουν περιοριστεί οι προσφορές. Από τα στοιχεία της πλατφόρμας e-Καταναλωτής που έχει αναπτύξει το υπουργείο Ανάπτυξης προκύπτουν ενδεικτικά τα εξής:

• Η μέση τιμή σε αλεύρι για όλες τις χρήσεις (συσκευασία ενός κιλού) ήταν 1,34 ευρώ στις 9/3 από 1,28 ευρώ την 1η Μαρτίου (αύξηση 4,68%).

• Η μέση τιμή σε μαργαρίνη (συσκευασία 250 γρ.) ήταν 1,22 ευρώ στις 9/3 από 1,21 ευρώ την 1η Μαρτίου (αύξηση 0,82%).

• Η μέση τιμή για στραγγιστό γιαούρτι (1 κιλό) ήταν την 1η Μαρτίου 3,25 ευρώ και στις 9 Μαρτίου 3,34 ευρώ (2,77%).

• Η μέση τιμή για μακαρόνια Νο 6 (συσκευασία 500 γρ.) ήταν στις 9 Μαρτίου 0,94 ευρώ από 0,84 ευρώ στις 7 Μαρτίου (αύξηση 12%).

• Η μέση τιμή για χαρτιά υγείας (συσκευασία 12 τεμαχίων) ήταν στις 9 Μαρτίου 8,10 ευρώ από 7,41 ευρώ μία εβδομάδα πριν (αύξηση 9,3%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή