600 εκατ. ευρώ για εκπαιδευτικές υποδομές

600 εκατ. ευρώ για εκπαιδευτικές υποδομές

Ποιοι διαγωνισμοί για έργα ΣΔΙΤ είναι σε εξέλιξη αυτή την περίοδο.

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υποδομές εκπαιδευτικών κτιρίων και φοιτητικών εστιών συνολικού κόστους της τάξεως των 600 εκατ. ευρώ διεκδικούν αυτή την περίοδο οι εταιρείες του κατασκευαστικού κλάδου. Πρόκειται για έργα που προωθούνται μέσω ΣΔΙΤ, με τη σχετική λίστα μάλιστα να αναμένεται να εμπλουτιστεί το προσεχές διάστημα με την προσθήκη ενός ακόμα έργου που αφορά την ανάπτυξη φοιτητικών κατοικιών για λογαριασμό του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Το εν λόγω έργο αναμένεται να είναι προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ, με τη διαδικασία έγκρισής του από την αρμόδια επιτροπή να βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης.

Πρόσφατα, ένα ακόμα σημαντικό έργο, ύψους της τάξεως των 160 εκατ. ευρώ, πέρασε και αυτό στη β΄ φάση.

Ο λόγος για την κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία 17 νέων σχολικών μονάδων στην Κεντρική Μακεδονία. Ειδικότερα, θα αναπτυχθούν 16 νέα σχολεία στη Θεσσαλονίκη και ένα μουσικό σχολείο-ωδείο στην πόλη της Κατερίνης.

Μετά την ολοκλήρωση της α΄ φάσης, στον διαγωνισμό συμμετέχουν οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ακτωρ Παραχωρήσεις, ΤΕΚΑΛ, Αβαξ και οι κοινοπραξίες των εταιρειών Μυτιληναίος – ΑΤΕΣΕ, Intrakat – REDEX και ΕΚΤΕΡ – ΕΡΕΤΒΟ.

Παράλληλα, τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ξεκινήσει η σταδιακή ανάθεση τριών ακόμα έργων ΣΔΙΤ για την ανάπτυξη και διαχείριση εκπαιδευτικών υποδομών και φοιτητικών εστιών στη Θράκη, την Κρήτη και τη Θεσσαλία. Πρόκειται για έργα συνολικού ύψους 450 εκατ. ευρώ, για τα οποία πρόσφατα εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση ύψους 190 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Τα υπόλοιπα κεφάλαια θα προέλθουν από τους ιδιώτες που θα αναλάβουν την κατασκευή τους μέσω ενός συνδυασμού ιδίων κεφαλαίων και τραπεζικής χρηματοδότησης.

Το μεγαλύτερο έργο προωθείται από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και είναι της τάξεως των 230 εκατ. ευρώ. Προβλέπει την κατασκευή 3.000 φοιτητικών εστιών, εκ των οποίων οι 2.000 θα βρίσκονται στο Ρέθυμνο και οι υπόλοιπες 1.000 στο Ηράκλειο. Το έργο διεκδικούν οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ακτωρ Παραχωρήσεις, Αβαξ, Archirodon, Intrakat και η κοινοπραξία Μυτιληναίος – ΑΤΕΣΕ. Ο ανάδοχος θα αναλάβει την εκμετάλλευση των ακινήτων για τα προσεχή 30 χρόνια.

Τα ίδια σχήματα διεκδικούν και το έργο ΣΔΙΤ που έχει προκηρύξει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για την ανάπτυξη φοιτητικών εστιών και εκπαιδευτικών υποδομών στις πόλεις του Βόλου και της Λαμίας. Πρόκειται για έργο της τάξεως των 116 εκατ. ευρώ, με διπλό τεχνικό αντικείμενο. Το πρώτο αφορά μια ολοκληρωμένη παρέμβαση αστικής ανάπλασης και αξιοποίησης του βιομηχανικού ακινήτου της βαμβακουργίας στη Νέα Ιωνία Βόλου. Εκεί θα αναπτυχθούν φοιτητικές εστίες, εκπαιδευτικές κι ερευνητικές εγκαταστάσεις και κοινωνικές υποδομές του Παν. Θεσσαλίας. Το δεύτερο έργο χωροθετείται στη Λαμία και αφορά επίσης την κατασκευή φοιτητικών εστιών, εκπαιδευτικών κι ερευνητικών υποδομών.

Αντιστοίχως, το Πανεπιστήμιο Θράκης προωθεί έργο ΣΔΙΤ 106 εκατ. ευρώ, το οποίο επίσης διεκδικείται από τα ίδια κατασκευαστικά σχήματα. Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή και διαχείριση για τα επόμενα 30 χρόνια κτιρίων φοιτητικών εστιών, πανεπιστημιακών κατοικιών, χώρων σίτισης, κεντρικής βιβλιοθήκης και ερευνητικού κέντρου αριστείας σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή και Ξάνθη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή