Με κεφάλαια άνω των 100 εκατ. ευρώ ξεκινάει το επενδυτικό ταμείο «Φαιστός»

Με κεφάλαια άνω των 100 εκατ. ευρώ ξεκινάει το επενδυτικό ταμείο «Φαιστός»

Το επενδυτικό ταμείο ολοκλήρωσε τον πρώτο γύρο χρηματοδότησης.

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κεφάλαια άνω των 100 εκατ. ευρώ ξεκινάει την επενδυτική δραστηριότητά του το επενδυτικό ταμείο «Φαιστός», που βρίσκεται υπό τη διαχείριση της 5G Ventures S.A., θυγατρικής της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας. Το επενδυτικό ταμείο με αντικείμενο την υποστήριξη εταιρειών που αναπτύσσουν εφαρμογές και υπηρεσίες, οι οποίες στηρίζονται στην τεχνολογία 5G, ανακοίνωσε χθες ότι ολοκλήρωσε τον πρώτο κύκλο χρηματοδότησης. Σε αυτή τη φάση, τα κεφάλαια άνω των 100 εκατ. ευρώ του «Φαιστός» έχουν προέλθει από τμήμα των εσόδων από τον διαγωνισμό –είχε λάβει χώρα τέλη 2020– για τη διάθεση του φάσματος για την ανάπτυξη του 5G. Οπως και από τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών, του Latsco Family Office της Μαριάννας Λάτση, του οποίου η επένδυση τοποθετείται σε 5 εκατ. ευρώ, του ομίλου ΟΤΕ και του γερμανικού ομίλου τηλεπικοινωνιών Deutsche Telekom (3 εκατ. ευρώ) και του family office του Δημήτρη Δασκαλόπουλου. Στο fund, το Δημόσιο εκπροσωπεί η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων που έχει υπογράψει και τη σύμβαση σύστασης και διαχείρισης του «Φαιστός» μαζί με τους ιδιώτες επενδυτές και την Τράπεζα Πειραιώς ως θεματοφύλακα.

Το επενδυτικό ταμείο ολοκλήρωσε τον πρώτο γύρο χρηματοδότησης.

Το «Φαιστός» επιδιώκει την ενίσχυση της αξίας των εταιρειών τεχνολογίας που πρόκειται να υποστηρίξει, γεγονός που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στην άντληση αποδόσεων για το Δημόσιο και τους ιδιώτες επενδυτές. Το διοικητικό συμβούλιο και η συμβουλευτική επιτροπή του «Φαιστός» εκτιμάται ότι τους επόμενους μήνες θα έχουν καταλήξει, ύστερα από αξιολόγηση, στα εγχειρήματα που πρόκειται να χρηματοδοτήσει, με 40 εταιρείες να έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον. Προς την κατεύθυνση αυτή η 5G Ventures έχει συνάψει με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) στρατηγική συμφωνία, με στόχο ο ESA να λειτουργήσει ως τεχνικός σύμβουλος σε υποψήφιες προς χρηματοδότηση εταιρείες που αναπτύσσουν διαστημικές εφαρμογές και τεχνολογίες (π.χ. μικροδορυφόρους που διασυνδέονται μέσω 5G). Ευρύτερα, οι τομείς όπου επικεντρώνεται το «Φαιστός» περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, το ψηφιακό νέφος (cloud), την τεχνητή νοημοσύνη, τη ναυτιλία, τα logistics, την κυβερνοασφάλεια και την τεχνολογία του Διαστήματος.

Το ταμείο «Φαιστός» καλείται να συμβάλει καταλυτικά στην ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας εφαρμογών 5G, κάτι που αποτελεί ζητούμενο, προκειμένου να αξιοποιηθεί πλήρως η τεχνολογία των δικτύων πέμπτης γενιάς. Με τον τρόπο αυτό, όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, η δυνατότητα λήψης 5G από τις συμβατές συσκευές κινητής θα πρέπει να συνοδευτεί με τη δημιουργία των κατάλληλων εφαρμογών για ιδιώτες και επιχειρήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή