Aegean: Νέες πτήσεις και 19,5 εκατ. θέσεις

Aegean: Νέες πτήσεις και 19,5 εκατ. θέσεις

Ξεκινάει μέσα στις επόμενες εβδομάδες η λειτουργία της νέας βάσης συντήρησης αεροσκαφών

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εναν από τους μεγαλύτερους ρυθμούς αύξησης ως προς τον αριθμό των προσφερόμενων διαθεσίμων θέσεων σε σύγκριση, όχι μόνο με τα επίπεδα πριν από την πανδημία, αλλά και με ομοειδείς ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες, εμφάνισε το 2023 η Aegean. Τις υψηλές αυτές επιδόσεις, που αποτυπώθηκαν και στα χρηματοοικονομικά μεγέθη του 2023, επιδιώκει να επαναλάβει τη φετινή χρονιά ο αερομεταφορέας, διαθέτοντας 19,5 εκατ. θέσεις από τις επτά βάσεις του και 249 δρομολόγια από και προς 47 χώρες.

Τη φετινή χρονιά η αεροπορική ενισχύει το αποτύπωμά της και στους τομείς της εκπαίδευσης πληρωμάτων και πιλότων, αλλά και τεχνικής συντήρησης αεροσκαφών. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την παραλαβή φέτος πέντε ακόμη νέων αεροσκαφών της οικογένειας Α320 neo και δύο ATR 72-600, όπως και τη μετατροπή τεσσάρων νέων Airbus A321 neo σε long range αεροσκάφη με δυνατότητα πτήσεων μεγαλύτερης εμβέλειας, σηματοδοτούν, σύμφωνα με αναλυτές, τη διεύρυνση του αποτυπώματος του αερομεταφορέα. Αλλωστε, τη «νέα εποχή» μετά την πανδημική κρίση σηματοδοτεί η διανομή μερίσματος 0,75 ευρώ ανά μετοχή για πρώτη φορά ύστερα από μία τετραετία.

Οπως ανέφερε κατά την πρόσφατη γενική συνέλευση της Aegean ο πρόεδρος της αεροπορικής Ευτύχης Βασιλάκης, το μοντέλο της εκπαίδευσης μέσω προγραμμάτων υποτροφιών των πιλότων της αεροπορικής και των τεχνικών της, που είχε ξεκινήσει το 2018-19, αντιγράφουν αεροπορικές εταιρείες στην Ευρώπη, φανερώνοντας ότι «είχαμε την ωριμότητα στη σκέψη για να προβλέψουμε λίγο τις τάσεις της αγοράς».

Παράλληλα, η νέα βάση συντήρησης αεροσκαφών –θα βρίσκεται στο πρώην υπόστεγο (Hangar) της Ολυμπιακής Αεροπορίας– αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μέσα στις επόμενες εβδομάδες, διαθέτοντας έως δέκα θέσεις αεροσκαφών, όπως σημείωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Aegean Δημήτρης Γερογιάννης. Επενδύοντας στον κλάδο της αεροπορικής εκπαίδευσης, η Aegean σε συνεργασία με την καναδική CAE, δημιούργησε το πρώτο σύγχρονο κέντρο προσομοιωτών πτήσεων και εκπαίδευσης πληρωμάτων στην Ελλάδα. Διαθέτει υποδομές για την υποστήριξη συνολικά επτά προσομοιωτών πτήσεων, καθώς και εξειδικευμένο εξοπλισμό εκπαίδευσης πληρωμάτων καμπίνας. Στα τέλη του 2023 παραδόθηκαν οι πρώτοι τέσσερις προσομοιωτές, από τους οποίους οι τρεις ήδη είναι σε λειτουργία, καλύπτοντας τις ανάγκες τόσο της Aegean όσο και τρίτων αεροπορικών εταιρειών.

Για την παραγγελία τεσσάρων LR 321 της Airbus, που θα επιτρέψουν η Aegean να πραγματοποιεί πιο μακρινές πτήσεις, μέχρι την Ινδία και την Κεντρική Αφρική, ο κ. Βασιλάκης ανέφερε ότι στόχος είναι το επίπεδο υπηρεσιών σε πτήσεις άνω των τεσσάρων ωρών να είναι «αντίστοιχο και καλύτερο από τον ανταγωνισμό».

Ο όμιλος, όπως εξήγησε ο κ. Γερογιάννης, το 2023 παρέλαβε εννέα νέα αεροσκάφη της οικογένειας Airbus A320 neo, έχοντας παραλάβει συνολικά 28 αεροσκάφη της οικογένειας Airbus A320 και Α321 neo από τα τέλη του 2019. Τα ελεύθερα βαρών (μισθώσεων ή δανείων) αεροσκάφη έφτασαν συνολικά τα 11 (2 Airbus neo, 6 Airbus CEO, 3 ATR 72-600) από μόλις τέσσερα στα τέλη 2019. Κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2023 η αεροπορική αύξησε τη συνολική παραγγελία των νέων αεροσκαφών σε 50 από 46, ενισχύοντας τον αριθμό των αεροσκαφών Α321 neo.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή