Όμιλος ΟΠΑΠ: Εσοδα 1,5 δισ. ευρώ και αύξηση κερδοφορίας

Όμιλος ΟΠΑΠ: Εσοδα 1,5 δισ. ευρώ και αύξηση κερδοφορίας

Τα καθαρά κέρδη το 2021 έναντι του 2020 ενισχύθηκαν κατά 26,4%, σε 260 εκατ. ευρώ

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική βελτίωση μεγεθών εμφάνισε το 2021 έναντι του 2020 ο όμιλος ΟΠΑΠ. Ειδικότερα, σε ετήσια βάση, το 2021 ενίσχυσε κατά 36,2%, σε 1,5 δισ. ευρώ, τα καθαρά έσοδα προ εισφορών (GGR). Η εν λόγω μεταβολή αποδίδεται στη σημαντική συνεισφορά του Διαδικτύου, καθώς και στην ενίσχυση της δραστηριότητας των καταστημάτων που λειτούργησαν περισσότερες ημέρες πέρυσι συγκριτικά με το 2020. Το μεικτό κέρδος (από παιχνίδια) αυξήθηκε κατά 47,5%, σε 605,8 εκατ. ευρώ, και τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) ενισχύθηκαν κατά 111%, σε 550,3 εκατ. ευρώ. Εχουν ενισχυθεί λόγω της αναγνώρισης εσόδου 217,4 εκατ. που σχετίζεται με την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης. Αύξηση εμφάνισαν και τα καθαρά κέρδη που είναι μεγαλύτερα κατά 26,4%, στα 260 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της ενισχυμένης λειτουργικής κερδοφορίας και του χαμηλότερου εταιρικού φορολογικού συντελεστή.

Σε επίπεδο δ΄ τριμήνου και σε ετήσια βάση, τα GGR αυξήθηκαν κατά 116%, στα 498,5 εκατ. ευρώ, το μεικτό κέρδος (από παιχνίδια) ενισχύθηκε κατά 151%, σε 195 εκατ. ευρώ εξαιτίας της αύξησης του GGR, που μερικώς αντισταθμίστηκε όμως από τη δυσανάλογη εισφορά επί του GGR της «Ελληνικά Λαχεία» ώστε να πληροί το ελάχιστο συμβατικό όριο των 50 εκατ. ευρώ. Τα EBITDA ενισχύθηκαν κατά 220,7%, σε 170,4 εκατ. ευρώ ή κατά 187,2% σε επαναλαμβανόμενη βάση, μη συμπεριλαμβάνοντας έκτακτα κονδύλια και στα δύο έτη. Τα επαναλαμβανόμενα καθαρά κέρδη υπήρξαν πέντε φορές υψηλότερα σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2020, έχοντας διαμορφωθεί σε 86,2 εκατ. ευρώ.

Υπόλοιπο μεικτού μερίσματος 0,50 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση του 2021 και επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,90 ευρώ ανά μετοχή με ημερομηνία αποκοπής την 29η Ιουλίου.

Η εισηγμένη προτείνει προς τη Γενική Συνέλευση Μετόχων της 9ης Ιουνίου τη διανομή υπόλοιπου μεικτού μερίσματος 0,50 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση του 2021, το οποίο μαζί με το ήδη διανεμηθέν προμέρισμα των 0,10 ευρώ οδηγούν στο συνολικό ποσό μερίσματος ύψους 0,60 ευρώ. Ως ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος έχει οριστεί η 18η Ιουλίου.

Επιπροσθέτως, προτείνει προς τη Γενική Συνέλευση Μετόχων την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,90 ευρώ ανά μετοχή με ημερομηνία αποκοπής την 29η Ιουλίου. «Ο ΟΠΑΠ επιβεβαίωσε τη δυναμική του επιχειρηματικού μοντέλου του, επιτυγχάνοντας σημαντικά αποτελέσματα και ισχυρή οικονομική θέση το 2021, παρά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της πανδημίας. Συνολικά, το τέταρτο τρίμηνο του 2021 ήταν ιστορικά μεταξύ αυτών με τις καλύτερες επιδόσεις, σε όρους GGR, και τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας ενισχύθηκαν περαιτέρω. Οι retail δραστηριότητές μας επέδειξαν υψηλές αντοχές, με την ανάκαμψη να επιταχύνεται, παρότι τα καταστήματά μας έπρεπε να αναστείλουν τις δραστηριότητές τους για αρκετούς μήνες και να προσαρμοστούν σε αυστηρούς υγειονομικούς περιορισμούς μετά την επαναλειτουργία τους. Το ολοκληρωμένο εμπορικό πλάνο μας και τα προγράμματα loyalty, που έχουν γνωρίσει μεγάλη αποδοχή, έπαιξαν σημαντικό ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση. Οι online δραστηριότητες συνέχισαν να αποτελούν βασικό μοχλό ανάπτυξης για τον ΟΠΑΠ, ακόμη και μετά την επαναλειτουργία του retail δικτύου. Η βάση των online πελατών μας αναπτύχθηκε περαιτέρω, χάρη στα αναβαθμισμένα front-end περιβάλλοντα και στις στοχευμένες δραστηριότητες CRM. Επίσης, η διττή στρατηγική μας συνέχισε να αποδίδει καρπούς, με την πλήρη ενοποίηση της Stoiximan να συνδράμει ξεκάθαρα στις επιδόσεις μας.

Επιπλέον, η δέσμευσή μας στην κοινωνική προσφορά παραμένει ιδιαίτερα ισχυρή. Σύντομα θα ολοκληρώσουμε την ανακαίνιση των δύο μεγαλύτερων παιδιατρικών νοσοκομείων της Ελλάδας. Κοιτώντας στο μέλλον, παραμένουμε προσηλωμένοι στην παροχή κορυφαίας στο είδος της διασκέδασης, δίνοντας έμφαση στην πελατοκεντρική προσέγγισή μας και στην ψηφιοποίηση, με γνώμονα την υλοποίηση των φιλοδοξιών της στρατηγικής Fast Forward του ΟΠΑΠ» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ, Jan Karas.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή