Έκτακτες ενισχύσεις των αγροτών από την Ε.Ε.

Έκτακτες ενισχύσεις των αγροτών από την Ε.Ε.

Στήριξη για την επισιτιστική ασφάλεια της Ουκρανίας, καθώς και μέτρα για την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής στην Ε.Ε. και την προστασία των πιο ευάλωτων καταναλωτών, παρουσίασε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Στήριξη για την επισιτιστική ασφάλεια της Ουκρανίας, καθώς και μέτρα για την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής στην Ε.Ε. και την προστασία των πιο ευάλωτων καταναλωτών, παρουσίασε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία διαταράσσει τη διατροφική εφοδιαστική αλυσίδα διεθνώς και οδηγεί τις τιμές τροφίμων και λιπασμάτων στα ύψη, η Κομισιόν πρότεινε επίσης μέτρα για τη στήριξη μη ευρωπαϊκών χωρών –ειδικά στη Βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή– που έχουν μεγάλη εξάρτηση από την ουκρανική αγροτική παραγωγή.

Η Επιτροπή θα συνδράμει την Ουκρανία στην εξασφάλιση των προμηθειών που έχουν ανάγκη οι αγρότες της χώρας για να συνεχίσουν την παραγωγή τους αλλά και για να εξακολουθήσουν να υφίστανται τα δίκτυα μεταφοράς και οι υποδομές αποθήκευσης των προϊόντων. Συγκεκριμένα, προτείνεται ένα έκτακτο πρόγραμμα στήριξης 330 εκατ. ευρώ που θα διασφαλίσει την πρόσβαση των Ουκρανών σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες.

Στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των προτάσεων, ο Πολωνός επίτροπος Γεωργίας Γιάνουζ Βοϊτσεχόφσκι εξέφρασε την άποψη ότι η Ρωσία επιχειρεί εσκεμμένα και «όχι για πρώτη φορά» να πλήξει την αγροτική παραγωγή στην Ουκρανία, ώστε να χρησιμοποιήσει τον λιμό ως εργαλείο πολέμου.

Το 52% των εισαγωγών αραβοσίτου της Ε.Ε., το 19% του σιταριού και το 23% του σπορέλαιου προέρχονται από την Ουκρανία.

Η Κομισιόν δεσμεύεται να συμμετάσχει ενεργά στην παρακολούθηση των τιμών των τροφίμων και της επισιτιστικής ανασφάλειας, σε συνεργασία με τη Διεθνή Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας, τον ΠΟΕ, το G7 και το G20. H E.E., σημειώνεται, «έχει ήδη αυξήσει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας για τις περιοχές και τους πληθυσμούς που επηρεάζονται περισσότερο από επισιτιστική ανασφάλεια».

Στο εσωτερικό μέτωπο, παρέχεται η δυνατότητα μείωσης ΦΠΑ για να διατηρηθούν χαμηλά οι τιμές διατροφικών ειδών, ενώ προβλέπεται η πρόσβαση σε κοινοτικούς πόρους, όπως το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους πιο Απορους (FEAD), για τη στήριξη των πιο ευάλωτων καταναλωτών. Επιπλέον, ο νεοσύστατος Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Ετοιμότητας και Αντίδρασης για την Επισιτιστική Ασφάλεια θα αναλάβει τη χαρτογράφηση κινδύνων για την επισιτιστική εφοδιαστική αλυσίδα της Ε.Ε., ενώ θα διατεθούν 500 εκατ. ευρώ για τους παραγωγούς που έχουν επηρεαστεί πιο άμεσα από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σε μία ακόμα ένδειξη των νέων προτεραιοτήτων που γεννά η γεωπολιτική κρίση, ορισμένοι πράσινοι στόχοι που συνδέονται με τον αγροτικό τομέα θα ανασταλούν προσωρινά ώστε να καταστεί εφικτή η αύξηση της γης που χρησιμοποιείται για αγροτική παραγωγή στην Ε.Ε. Τέλος, θα τεθεί σε εφαρμογή προσωρινό πλαίσιο σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις για αγρότες, παραγωγούς λιπασμάτων και αλιείς, ώστε οι επιχειρήσεις στους κλάδους αυτούς να λάβουν έκτακτη στήριξη από τις εθνικές κυβερνήσεις.

Η Ε.Ε., σύμφωνα με την Κομισιόν, δεν αντιμετωπίζει ζήτημα διαθεσιμότητας τροφίμων, καθώς είναι σε σημαντικό βαθμό αυτάρκης σε πολλά αγροτικά προϊόντα. Ωστόσο, όπως σημειώνεται, «ο αγροτικός τομέας είναι εισαγωγέας σε καθαρούς όρους συγκεκριμένων προϊόντων, όπως οι πρωτεϊνούχες ζωοτροφές». Το 52% των εισαγωγών αραβοσίτου της Ε.Ε., το 19% του σιταριού και το 23% του σπορέλαιου προέρχονται από την Ουκρανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή