Νέες συμβάσεις 800 εκατ. ευρώ ανέλαβε ο όμιλος Αβαξ

Νέες συμβάσεις 800 εκατ. ευρώ ανέλαβε ο όμιλος Αβαξ

Το συνολικό ανεκτέλεστο ξεπερνάει πλέον τα 2,25 δισ. ευρώ

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικές νέες συμβάσεις συνολικού ύψους άνω των 800 εκατ. ευρώ έχει αναλάβει το τελευταίο διάστημα ο όμιλος Αβαξ, με αποτέλεσμα το ανεκτέλεστο υπόλοιπο να ξεπερνάει πλέον τα 2,25 δισ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο από τα νέα έργα αφορά την κατασκευή, εκμετάλλευση και συντήρηση της Νέας Ανατολικής Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ένα έργο ΣΔΙΤ, ύψους 350 εκατ. ευρώ, το οποίο έχει αναλάβει η Αβαξ σε κοινοπραξία με τον όμιλο Μυτιληναίου. Οπως αναφέρει η διοίκηση της Αβαξ, η νέα υπερυψωμένη λεωφόρος (Flyover), προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία μιας ενιαίας γέφυρας μήκους 4 χλμ., εννέα ανισόπεδων κόμβων και τριών νέων σηράγγων.

Ανάλογου ύψους είναι και η σύμβαση για την υλοποίηση των πρώτων έργων υποδομής στο Ελληνικό. Τα έργα, μεταξύ άλλων, αφορούν την κατασκευή ενός εκτεταμένου οδικού δικτύου, την υπογειοποίηση της λεωφόρου Ποσειδώνος και τη δημιουργία ανισόπεδου κόμβου, καθώς και την κατασκευή πεζοδρόμων, ποδηλατοδρόμων, δικτύων κοινής ωφέλειας για την εξυπηρέτηση όλων των προγραμματιζόμενων κτιρίων.

Ενα ακόμα έργο που υπέγραψε πρόσφατα ο όμιλος, σε κοινοπραξία με την Alstom, αφορά τον εκσυγχρονισμό της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκη – Ειδομένη, με την εγκατάσταση ενός σύγχρονου συστήματος σηματοδότησης. Πρόκειται για έργο της τάξεως των 56,7 εκατ. ευρώ. Επίσης, ο όμιλος έχει αναδειχθεί ανάδοχος στο τμήμα Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα, στο οποίο θα εγκατασταθεί σύστημα ηλεκτροκίνησης σε σιδηροδρομική γραμμή μήκους 81,4 χλμ. Πρόκειται για σύμβαση της τάξεως των 72 εκατ. ευρώ. Το προσεχές διάστημα θα ξεκινήσει και η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πάτρας – Πύργου. Ο όμιλος Αβαξ έχει αναλάβει το πρώτο σκέλος του από το Μιντιλόγλι έως Καραίικα, συνολικής διαδρομής 21 χλμ.

Στον τομέα των ενεργειακών έργων αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης με τη ΔΕΗ για την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου.

Σημαντικό κατασκευαστικό αντικείμενο προσφέρουν αυτή την περίοδο και τα ιδιωτικά κτιριακά έργα. Στο πλαίσιο αυτό, ο όμιλος Αβαξ ανέλαβε την ανέγερση των νέων σχολικών κτιρίων Pinewοod και Center for Educational Excellence, αλλά και την αναβάθμιση του κτιρίου Compton Hall του Κολεγίου Ανατόλια στην Πυλαία Θεσσαλονίκης. Το έργο αυτό αποτελεί συνέχεια μιας συνεργασίας, η οποία ξεκίνησε με την κατασκευή του νέου δημοτικού σχολείου του Κολεγίου Ανατόλια, που αναμένεται να ολοκληρωθεί φέτος μέχρι το τέλος της άνοιξης.

Στον τομέα των ενεργειακών έργων, σύντομα αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης με τη ΔΕΗ για την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου στη Δυτική Μακεδονία, ισχύος 65 MW. Αντίστοιχα, στον τομέα των περιβαλλοντικών έργων υπενθυμίζεται πως ο όμιλος, στο πλαίσιο κοινοπραξίας με την Ακτωρ, αναδείχθηκε ανάδοχος του έργου «Λειτουργία και συντήρηση του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Ψυττάλειας» για το οποίο αναμένεται σύντομα η υπογραφή της σχετικής σύμβασης. Η αξία της υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ. Το επόμενο διάστημα αναμένεται και η υπογραφή νέων συμβάσεων με τη ΔΕΔΑ (Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου), για τα δίκτυα διανομής μέσης και χαμηλής πίεσης σε Καστοριά, Αργος Ορεστικό, Γρεβενά, Αγρίνιο, Πάτρα και Πύργο.

Τους επόμενους μήνες αναμένεται να προχωρήσει και η διαδικασία ανάθεσης νέων έργων ΣΔΙΤ, συνολικού ύψους άνω των 600 εκατ. ευρώ, τα οποία επίσης διεκδικεί ο όμιλος Αβαξ. Πιο ώριμα προς ανάθεση κρίνονται τρία έργα για την ανάπτυξη και διαχείριση εκπαιδευτικών υποδομών και φοιτητικών εστιών σε Κρήτη, Θεσσαλία και Θράκη. Πρόκειται για έργα συνολικού ύψους 450 εκατ. ευρώ, για τα οποία πρόσφατα εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση ύψους 190 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Τα υπόλοιπα κεφάλαια θα προέλθουν από τους ιδιώτες που θα αναλάβουν την κατασκευή τους, μέσω ενός συνδυασμού ίδιων κεφαλαίων και τραπεζικής χρηματοδότησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή