Δύο σενάρια για έξοδο από την εποπτεία – Τι εξετάζουν οι θεσμοί

Δύο σενάρια για έξοδο από την εποπτεία – Τι εξετάζουν οι θεσμοί

Ξεκινάει σήμερα, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, η 14η αξιολόγηση στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να μην έχουν ακόμη οριστικοποιήσει τις αποφάσεις τους ως προς τον χρόνο εξόδου.

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκινάει σήμερα, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, η 14η αξιολόγηση στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να μην έχουν ακόμη οριστικοποιήσει τις αποφάσεις τους ως προς τον χρόνο εξόδου από αυτήν και εκταμίευσης των δύο δόσεων, συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ, που εκκρεμούν.

Σε επίπεδο επικεφαλής, η αξιολόγηση θα γίνει στις 6 Απριλίου.

Η ελληνική πλευρά ευελπιστεί ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά και προσδοκά να βγει η χώρα από την ενισχυμένη εποπτεία τον Αύγουστο, καθώς τότε λήγει η εξάμηνη παράταση που έδωσε η Κομισιόν τον Φεβρουάριο. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει αναφέρει στο παρελθόν ότι στόχος είναι η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία εντός του 2022.

Οι θεσμοί κινούνταν σε αυτή την κατεύθυνση επίσης, αλλά –σύμφωνα με πληροφορίες– τελευταίως έχουν διατυπωθεί και δεύτερες σκέψεις, για νέα παράταση του καθεστώτος ενισχυμένης εποπτείας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, διατυπώνονται ανησυχίες για την επίπτωση του πολέμου στην οικονομία, αλλά και για πιθανές δημοσιονομικές υπερβάσεις, σε περίπτωση εκλογών, ή ακόμη και για περίοδο αστάθειας, σε περίπτωση επαναληπτικών εκλογών. Με το σκεπτικό αυτό, κάποιοι εισηγούνται τη διατήρηση της «ομπρέλας προστασίας» της ενισχυμένης εποπτείας, η οποία άλλωστε θα καθησυχάσει ενδεχομένως και τις αγορές.

Από την άλλη, πάντως, ισχυρή παραμένει η άποψη ότι η Ελλάδα πρέπει επιτέλους να ξεφύγει από το καθεστώς της ειδικής περίπτωσης και να σταθεί στα πόδια της, δεδομένου ότι έχει σημειώσει αρκετά καλή πρόοδο σε μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική προσαρμογή. Αυτή είναι η πιο πολιτική προσέγγιση, που συμπληρώνεται και από την εκτίμηση ότι οι αγορές θα εισπράξουν θετικά μια τέτοια απόφαση.

Το θέμα των δόσεων είναι σχετικά ανεξάρτητο. Εφόσον η αξιολόγηση που ξεκινάει σήμερα είναι θετική, θα εκταμιευθεί πιθανότατα τον Ιούνιο η επόμενη δόση των 750 εκατ. ευρώ. Θα εκκρεμεί, όμως, ακόμη μία ισόποση, που δεν δόθηκε το 2019 λόγω καθυστέρησης της αξιολόγησης, εν μέρει λόγω των εκλογών.

Θα μπορούσαν να δοθούν ταυτόχρονα οι δύο δόσεις, αλλά αυτή η εκδοχή δεν φαίνεται πλέον ως η πιο πιθανή ούτε στην ελληνική πλευρά. Το πιθανότερο είναι να δοθεί η δεύτερη δόση κάποια στιγμή έως το τέλος του χρόνου, σε συνέχεια μιας αξιολόγησης που θα γίνει τότε. Αυτό δεν σημαίνει, όπως διευκρινίζουν κοινοτικές πηγές, ότι η αξιολόγηση πρέπει να γίνει στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας. Η χώρα ούτως ή άλλως θα παραμείνει σε καθεστώς απλής εποπτείας, όπως οι άλλες χώρες που είχαν προγράμματα, και θα έχει αξιολογήσεις κάθε εξάμηνο.

Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει τον Μάιο, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, όταν η Κομισιόν θα εκδώσει τις συστάσεις της στα κράτη-μέλη. Εν τω μεταξύ θα έχει διαπιστωθεί η πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις, μέσω της 14ης αξιολόγησης, αφού θα έχει υποβληθεί το Πρόγραμμα Σταθερότητας της χώρας, το οποίο θα δείχνει τους σχεδιασμούς της για το μέλλον και πάνω απ’ όλα θα είναι πλέον σαφέστερο το σκηνικό σε σχέση με τον πόλεμο και τις επιπτώσεις του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή