Aegean: Τα επίπεδα του 2019 θα πλησιάσει το καλοκαίρι

Aegean: Τα επίπεδα του 2019 θα πλησιάσει το καλοκαίρι

Η αεροπορική θα προσφέρει φέτος πάνω από 15 εκατ. θέσεις

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικές διαγράφονται οι προοπτικές κατά τη φετινή χρονιά για την Aegean, της οποίας η δραστηριότητα σε επίπεδο πτητικού έργου, πωλήσεων εισιτηρίων και προσφερόμενης χωρητικότητας αναμένεται να πλησιάσει τα επίπεδα του 2019. «Οι προοπτικές για τη φετινή χρονιά είναι θετικές, σε ένα, βεβαίως, περιβάλλον σημαντικής αβεβαιότητας λόγω του πολέμου και των τιμών των εμπορευμάτων», ανέφερε κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη αναλυτών ο πρόεδρος του αεροπορικού ομίλου Aegean Ευτύχης Βασιλάκης, τονίζοντας ότι οι προβλέψεις γίνονται υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα εμφανιστούν (νέοι) απρόβλεπτοι εξωγενείς παράγοντες.

Υπό τα δεδομένα αυτά, όσο πλησιάζει η θερινή περίοδος τόσο αναμένεται να μειωθεί το χάσμα της πτητικής δραστηριότητας της Aegean με το 2019, έτος κατά το οποίο δεν είχε εκδηλωθεί η πανδημία και ο τουρισμός είχε εμφανίσει ρεκόρ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Βασιλάκης, φέτος το πτητικό έργο συγκριτικά με το 2019 αναμένεται να είναι μειωμένο κατά 30% το α΄ τρίμηνο, κατά 18% το β΄ τρίμηνο, κατά μόλις 5% το διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου «που είναι και το πιο σημαντικό» και να παραμείνει στα επίπεδα του 2019 τους τελευταίους τρεις μήνες της χρονιάς.

Η Aegean προσφέρει φέτος 15 εκατ. έως 15,2 εκατ. θέσεις, θέτοντας στόχο ο συντελεστής πληρότητας πτήσεων να ανέλθει στο 75%. Οσον αφορά τις προπωλήσεις εισιτηρίων, αντιστοιχούν κατά το πρώτο δίμηνο της φετινής χρονιάς στο 80%-83% των πρώτων μηνών του 2019 και από τον Μάρτιο αναμένεται να είναι υψηλότερες σε μηνιαία βάση έναντι του 2021. Επίσης, ήδη από τα μέσα Φεβρουαρίου η αεροπορική έχει εμφανίσει cash flow break even (σημείο ισορροπίας ταμειακών ροών), κάτι που πέτυχε πέρυσι τον Μάιο. Το φετινό καλοκαίρι η συνολική προσφερόμενη (από το σύνολο των αεροπορικών) χωρητικότητα αναμένεται να είναι, συγκριτικά με το 2019, υψηλότερη κατά 7% έως 10% και θα διοχετεύεται, ως επί το πλείστον, προς νησιωτικούς προορισμούς. Αντίθετα, θα είναι περίπου κατά 10% χαμηλότερη σε προορισμούς από και προς την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Θετικές οι προοπτικές ελλείψει νέων απρόβλεπτων εξωγενών παραγόντων, ανέφερε σε χθεσινή τηλεδιάσκεψη ο πρόεδρος της εταιρείας Ευτ. Βασιλάκης.

Η προσφερόμενη χωρητικότητα της ελληνικής αεροπορικής στην κορύφωση της θερινής περιόδου θα είναι 5% έως 6% χαμηλότερη, συγκριτικά με το 2019, αλλά η Aegean επαναφέρει τις πτήσεις που είχαν ανασταλεί λόγω πανδημίας, από και προς την Αθήνα προς και από 15 προορισμούς.

Οι ξενοδοχειακές κρατήσεις είναι πολύ υψηλότερες σε σχέση με το 2019, με τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, που είναι περιορισμένες, να έχουν προκαλέσει απώλεια αναμενόμενων εσόδων για την Aegean ύψους 30 εκατ. ευρώ για το σύνολο της χρονιάς. H αεροπορική έχει ακόμη προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του στόλου της, προσθέτοντας εννέα ATR 600 από τα οποία τα τρία έχουν μισθωθεί.

Ταυτόχρονα, με στόχο τη βελτίωση του κόστους, η Aegean έχει προχωρήσει στην επιτάχυνση της παραλαβής των νέων αεροσκαφών της οικογένειας Airbus Α320neo, έχοντας καταβάλει (pre-delivery payment) το 2021 ποσό άνω των 100 εκατ. δολαρίων. Φέτος τα νέα Airbus (Α320 και 321neo) θα ανέλθουν σε 12, αριθμός που θα διαμορφωθεί σε 10 το 2023, οπότε ο στόλος της αεροπορικής, σε απόλυτους αριθμούς, θα βρεθεί στα επίπεδα πριν εκδηλωθεί η COVID-19. Ως εκ τούτου, φέτος το 40% της προσφερόμενης χωρητικότητας θα προέρχεται από τα νέα Airbus και τα ATR72-600, με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται στο 75% μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή