Σε δύο μεγάλες ηλεκτρικές διασυνδέσεις μπαίνει ο ΑΔΜΗΕ

Σε δύο μεγάλες ηλεκτρικές διασυνδέσεις μπαίνει ο ΑΔΜΗΕ

Της Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ και της Ελλάδας - Αιγύπτου

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μετοχική συμμετοχή του ΑΔΜΗΕ τόσο στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ όσο και σε αυτή μεταξύ Ελλάδας – Αιγύπτου, έργα που τυγχάνουν της υποστήριξης τόσο της Ε.Ε. όσο και των ΗΠΑ, προανήγγειλε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Μάνος Μανουσάκης. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πλαίσιο του συνεδρίου Power & Gas Forum, ο κ. Μανουσάκης τόνισε μάλιστα ότι οι σχετικές συνομιλίες με τους αρμόδιους κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς προχωρούν σε πολύ καλό κλίμα.

Οι δύο ηλεκτρικές διασυνδέσεις αναμένεται να συμβάλουν σημαντικά στην ενεργειακή αυτάρκεια της Ελλάδας και να στηρίξουν τα σχέδια της Ευρώπης για απανθρακοποίηση, αφού θα μεταφέρουν μέσω της Ελλάδας ενέργεια που θα παράγεται από ΑΠΕ στο Ισραήλ, στην Κύπρο και στην Αίγυπτο, ενισχύοντας τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας στην ευρύτερη περιοχή.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κατά την ομιλία του ανέδειξε την ιδιαίτερη σημασία των διεθνών διασυνδέσεων για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και εκτίμησε ότι το 2030 θα είναι πλήρως λειτουργικές οι εν λόγω διασυνδέσεις. Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται, όπως τόνισε, η νέα διασύνδεση της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, ενώ μελετώνται δύο νέες διασυνδέσεις με Τουρκία και Αλβανία και παράλληλα πρόκειται να αναβαθμιστεί και η υφιστάμενη διασύνδεση με τη Βόρεια Μακεδονία.

Θα συμμετάσχει μετοχικά στα έργα που τυγχάνουν της υποστήριξης τόσο της Ε.Ε. όσο και των ΗΠΑ.

Ο κ. Μανουσάκης εκτίμησε ότι, με τους ρυθμούς που ακολουθούμε σήμερα, το 2030 θα έχουμε τουλάχιστον 25 GW εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ και υποστήριξε ότι το ηλεκτρικό σύστημα θα είναι πιο ανθεκτικό, καθώς πολλοί από τους μεγάλους υποσταθμούς θα έχουν ενσωματώσει νέα υπερσύγχρονη τεχνολογία, ενώ θα έχουν ολοκληρωθεί οι υποβρύχιες διασυνδέσεις όλων των μεγάλων νησιών του Αιγαίου με την ηπειρωτική χώρα.

Επισήμανε πάντως και την παλαιότητα των υποδομών σήμερα τόσο στην Ελλάδα όσο και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπου τα περισσότερα στοιχεία του ηλεκτρικού συστήματος, όπως είπε, κατασκευάστηκαν τις δεκαετίες του 1970 και του 1980. Με το διευρυμένο πρόγραμμα ανανέωσης παγίων, προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ, ο ΑΔΜΗΕ θα αντικαταστήσει το 60% των υφιστάμενων στοιχείων του συστήματος με υπερσύγχρονο εξοπλισμό έως το 2026. Μέχρι το τέλος του 2023 θα έχει ολοκληρωθεί ο εκσυγχρονισμός τού πλέον κρίσιμου εξοπλισμού υψηλής και υπερυψηλής τάσης.

Στο μέτωπο των υδρογονανθράκων, ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) Αριστοφάνης Στεφάτος εκτίμησε ότι υπάρχει χρόνος για τις ελληνικές έρευνες εφόσον πάρουν 1-2 χρόνια οι σεισμικές έρευνες, 3-4 χρόνια οι δοκιμαστικές γεωτρήσεις και έχουμε πρώτη παραγωγή μέσα σε 6-7 χρόνια. Η χώρα μας, σύμφωνα με τον κ. Στεφάτο, προσφέρει στους πιθανούς επενδυτές, μεταξύ άλλων, ευκαιρίες διαφοροποίησης χαρτοφυλακίου, συνέργειες στην περιοχή της Αν. Μεσογείου, επίλυση των σημερινών προβλημάτων εφοδιασμού και απεξάρτηση από τη γεωπολιτική πίεση. Οι γεωλογικές λεκάνες του Ιονίου και της Κρήτης είναι το επόμενο σύνορο για τον κλάδο διεθνώς, τόνισε ο ίδιος, ενώ σημείωσε ότι η ΕΔΕΥ δεν έχει εκπλαγεί με τη νέα κατάσταση στον ενεργειακό τομέα, καθώς «παρέμεινε προσηλωμένη στο τρίπτυχο ενεργειακής μετάβασης, ασφάλειας εφοδιασμού και τιμών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή