Με νόμο η διάσωση των Ναυπηγείων Ελευσίνας

Με νόμο η διάσωση των Ναυπηγείων Ελευσίνας

Τη διαβεβαίωσή του πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην εξυγίανση του ομίλου με στρατηγικό επενδυτή την ΟΝΕΧ και τη χρηματοδοτική στήριξη της αμερικανικής αναπτυξιακής τράπεζας DFC έδωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης.

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διαβεβαίωσή του πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην εξυγίανση του ομίλου με στρατηγικό επενδυτή την ΟΝΕΧ και τη χρηματοδοτική στήριξη της αμερικανικής αναπτυξιακής τράπεζας DFC έδωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης στη γενική συνέλευση των εργαζομένων των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Ανέφερε μάλιστα πως πρόκειται για απόφαση του πρωθυπουργού. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η απομείωση των υποχρεώσεων ύψους 423 εκατ. που βαρύνουν τον όμιλο θα είναι της τάξεως του 50%, ήτοι το νέο σχήμα θα αναλάβει να εξυπηρετήσει, σε μεγάλο βάθος χρόνου, περί τα 200 εκατ.

Ωστόσο ο υπουργός αποκάλυψε πως η εξυγίανση, δηλαδή η απομείωση των υποχρεώσεων του ομίλου των Ναυπηγείων Ελευσίνας προς το Δημόσιο και τους άλλους πιστωτές, όπως και η ρύθμιση του υπολοίπου σε μακροχρόνιες δόσεις, δεν θα γίνει μέσω δικαστικής επικύρωσης στο πλαίσιο του πτωχευτικού δικαίου, αλλά με νόμο στη Βουλή. Και αυτό, εξήγησε, διότι υπήρξαν σοβαρές επιφυλάξεις κυρίως από το Πολεμικό Ναυτικό, που αποτελεί έναν από τους μεγάλους πιστωτές των ναυπηγείων, να προσυπογράψει απομείωση των απαιτήσεών του. Υπενθυμίζεται πως οι υποχρεώσεις των Ναυπηγείων Ελευσίνας, μετά και τον έλεγχο που ολοκλήρωσε πέρυσι η EY, είναι πολύ υψηλότερες από τις αρχικά εκτιμηθείσες: σύμφωνα με λογιστικές καταστάσεις που έχουν στα χέρια τους οι σύμβουλοι οι οποίοι ασχολούνται με την υπόθεση, το σύνολο των υποχρεώσεων στα τέλη Μαρτίου του 2021 ήταν 423,3 εκατ., ενώ αν αφαιρεθούν οι προσαυξήσεις, 337,4 εκατομμύρια. Το σύνολο των υποχρεώσεων προς εφορία και ταμεία με τις προσαυξήσεις ανέρχεται στα 104,8 εκατ., ενώ προς τις τράπεζες, στα 117,1 εκατ. Στα 24,2 εκατ. υπολογίζονται οι υποχρεώσεις προς το προσωπικό, επιπλέον 148,8 εκατ. εκτιμάται ότι είναι οι υποχρεώσεις προς το Πολεμικό Ναυτικό και το υπόλοιπο αφορά λοιπούς πιστωτές, όπως προμηθευτές κ.λπ.

Οσον αφορά αυτό καθαυτό το σχέδιο, ο υπουργός σημείωσε ότι «πράγματι η αμερικανική κυβέρνηση μας έχει δώσει ισχυρές δεσμεύσεις, μόλις προ δύο εβδομάδων, στο ταξίδι του κ. Παπαθανάση στην Ουάσιγκτον, ότι θα συμμετάσχει στο εγχείρημα της ΟΝΕΧ χρηματοδοτώντας το εμπορικό κομμάτι και συνεχίζει την κουβέντα με το Πολεμικό Ναυτικό μας για τα προγράμματα των κορβετών ή για όποιο άλλο πρόγραμμα θα έχει το Πολεμικό Ναυτικό στην πορεία, που θα είναι μια σχέση διαρκής, πολλών ετών, ούτως ή άλλως. Στο ιδιωτικό κομμάτι έχουμε τη συμμετοχή της Fincantieri αναλόγως με τα προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού», πρόσθεσε.

«Αυτό τον μήνα θα τελειώσουν όλα, ίσως και μέσα στις επόμενες 15-20 μέρες το πολύ», δήλωσε στους εργαζομένους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT