Επενδύσεις 30 εκατ. σχεδιάζει η Trastor

Επενδύσεις 30 εκατ. σχεδιάζει η Trastor

Επενδυτικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη νέων κτιρίων γραφείων και logistics δρομολογεί για το 2022 η Trastor, έχοντας αποκτήσει για τον σκοπό αυτό τις απαραίτητες εκτάσεις.

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επενδυτικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη νέων κτιρίων γραφείων και logistics δρομολογεί για το 2022 η Trastor, έχοντας αποκτήσει για τον σκοπό αυτό τις απαραίτητες εκτάσεις. Το συνολικό ύψος των επενδύσεων εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 30 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η απότομη αύξηση των τιμών των υλικών αποτελεί λόγο προβληματισμού. Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση της εισηγμένης αναμένεται να ωριμάσει αδειοδοτικά τις σχετικές επενδύσεις και στη συνέχεια θα λάβει τις σχετικές αποφάσεις, με την προσδοκία ότι κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του έτους θα έχει υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμών.

Στο επίκεντρο θα βρεθεί η ανάπτυξη έκτασης στη Λ. Αμαρουσίου-Χαλανδρίου, όπου προωθείται η κατασκευή ενός κτιρίου γραφείων με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά και πιστοποίηση κατά LEED, με το συνολικό ύψος της επένδυσης να υπολογίζεται σε 15 εκατ. ευρώ (μαζί με το κόστος του οικοπέδου). Αντίστοιχα, στην αγορά των logistics, η Trastor σχεδιάζει την ανάπτυξη συνολικά 30.000 τ.μ. μέσω δύο ξεχωριστών επενδύσεων. Η μεγαλύτερη εξ αυτών αφορά τη δημιουργία αποθήκης συνολικής επιφανείας 22.000 τ.μ.

Επικεντρώνεται στην ανάπτυξη κτιρίων γραφείων υψηλών προδιαγραφών και αποθηκευτικών χώρων.

Κατά τη διάρκεια του 2021, η Trastor απέκτησε και τρία κτίρια συνολικού κόστους 10,8 εκατ. ευρώ, όπως επίσης και το υπόλοιπο 20% σε κτίριο γραφείων επί της οδού Αγίου Κωνσταντίνου 49 στο Μαρούσι (διέθετε ήδη το 80%), καταβάλλοντας επιπλέον 2,4 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, όμως, η εταιρεία πώλησε και 10 ακίνητα, κυρίως πρατήρια καυσίμων, εμπορικά καταστήματα και χώρους γραφείων σχετικά μικρής επιφανείας. Ετσι, η εταιρεία εμφάνισε προσαρμοσμένα κέρδη 6,1 εκατ. ευρώ, από 2 εκατ. ευρώ το 2020. Αντίστοιχα, αυξημένα κατά 38,7% ήταν και τα έσοδα της εισηγμένης από μισθώματα, καθώς ανήλθαν σε 18,14 εκατ. ευρώ από 13 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τέλος της περυσινής χρήσης προέκυψαν και κέρδη 17 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 1 εκατ. ευρώ το 2020, από την αναπροσαρμογή των επενδυτικών ακινήτων της Trastor στην εύλογη αξία. Υπολογίζοντας και τα κέρδη αυτά, η συνολική κερδοφορία της εταιρείας εκτινάχθηκε στα 23 εκατ. ευρώ από κέρδη 3,1 εκατ. ευρώ το 2020. Αύξηση της τάξεως του 63,6% σημείωσαν και τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων, αποσβέσεων και κερδών από αναπροσαρμογή επενδυτικών ακινήτων, τα οποία ανήλθαν στα 12,6 εκατ. ευρώ, από 7,7 εκατ. ευρώ το 2020.

Αναλύοντας τις επιμέρους κατηγορίες ακινήτων, η Trastor σημειώνει ότι οι γραφειακοί χώροι υψηλών προδιαγραφών συνέχισαν να εμφανίζουν αύξηση των ζητούμενων τιμών ενοικίασης. Κυρίαρχη τάση αποτελεί πλέον η ανάπτυξη νέων σύγχρονων χώρων, που πληρούν τα κριτήρια των νέων περιβαλλοντικών προδιαγραφών κατασκευής, οι οποίοι διατίθενται σε αυξημένα μισθώματα. Στον αντίποδα, παλαιοί, χαμηλών προδιαγραφών χώροι επηρεάστηκαν περισσότερο από την εισαγωγή μεθόδων τηλεργασίας με άμεση συνέπεια την απαραίτητη αναβάθμιση και ανακατασκευή τους. Αντίστοιχα, τα ακίνητα αποθηκών και logistics αναδείχθηκαν στον μεγάλο κερδισμένο της αγοράς ακινήτων το 2021, καθώς έγινε εμφανής η κομβική θέση του τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας. Για το 2022, οι αποδόσεις των ακινήτων αυτών θα συνεχίσουν να υποχωρούν (εξαιτίας της αύξησης των τιμών πώλησής τους) και τα ενοίκιά τους να αυξάνονται, λόγω της σημαντικής έλλειψης προσφοράς σύγχρονων και μεγάλης επιφάνειας αποθηκευτικών εγκαταστάσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή