Επαγγελματικά ενοίκια: Πλαφόν 3% στις αυξήσεις

Επαγγελματικά ενοίκια: Πλαφόν 3% στις αυξήσεις

Το μέτρο έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2022

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τις επαγγελματικές μισθώσεις ξεκινούν οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης στην αγορά ακινήτων, στο πλαίσιο της απόπειρας «χαλιναγώγησης» των υπερβολικών αυξήσεων, με δεδομένη και την αύξηση του πληθωρισμού. Οπως έγινε γνωστό χθες, ο αρμόδιος υπ. Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης προανήγγειλε τη θέσπιση ειδικής διάταξης, η οποία θα καθορίζει ανώτατο όριο 3% στην επιτρεπόμενη αύξηση των ενοικίων επαγγελματικών μισθώσεων για το σύνολο του 2022, με αναδρομική μάλιστα ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους. Στόχος είναι να περιοριστούν οι μεγάλες αυξήσεις λόγω του πληθωρισμού, ο οποίος σημειωτέον είναι εισαγόμενος.

Υπενθυμίζεται ότι σχεδόν το σύνολο των μισθωτηρίων συμβολαίων επαγγελματικής στέγης προβλέπει ετήσιες αναπροσαρμογές με «οδηγό» την πορεία του τιμάριθμου, πλέον κάποιου ποσοστού επιπλέον, που συμφωνείται μεταξύ του ιδιοκτήτη και του μισθωτή. Ως εκ τούτου, η κίνηση να επιβληθεί ανώτατο όριο στις αναπροσαρμογές αυτές αναμένεται να περιορίσει τις αυξήσεις, προσφέροντας μια έστω και μικρή οικονομική «ανάσα», κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που μισθώνουν τον χώρο τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διετία 2019-2021 παρατηρήθηκε αύξηση των ενοικίων για τη στέγαση επιχειρήσεων κατά 16%. Το στοιχείο αυτό καταγράφηκε σε σχετική πρωτογενή έρευνα της ΕΣΕΕ στις μικρές εμπορικές επιχειρήσεις, που παρουσιάστηκε χθες. Σύμφωνα με αυτήν, το μέσο μηνιαίο μίσθωμα διαμορφώθηκε σε 776 ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, έναντι 668 ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Επαγγελματικά ενοίκια: Πλαφόν 3% στις αυξήσεις-1

Βόρεια προάστια

Τη διετία 2019-2021 τα ενοίκια για τη στέγαση επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 16%.

Ιδιαίτερα δυναμική είναι η εικόνα στα βόρεια προάστια, όπου πλέον η μέση ζητούμενη τιμή έχει αγγίξει τα 10 ευρώ/τ.μ. σε μηνιαία βάση, καταγράφοντας αύξηση κατά 13,6% έναντι του περυσινού πρώτου τριμήνου. Ουσιαστικά, η μίσθωση ενός διαμερίσματος 100 τ.μ. κοστίζει πλέον 1.000 ευρώ τον μήνα κατά μέσον όρο, όταν πριν από τρία χρόνια, δηλαδή πριν από την πανδημία, το αντίστοιχο κόστος δεν ξεπερνούσε τα 800 ευρώ. Η αύξηση αυτή του 25% καταδεικνύει το γεγονός ότι η αγορά κατοικίας δεν επηρεάστηκε ιδιαίτερα από την πανδημία και την υγειονομική κρίση, το αντίθετο μάλιστα, καθώς η παραμονή στο σπίτι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα φαίνεται πως επαναπροσδιόρισε τις ανάγκες για αρκετά νοικοκυριά.

Κέντρο

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας, που είχε καταγράψει μια ήπια διόρθωση των υπερβολικά υψηλών ενοικίων τα τελευταία τρία χρόνια, πλέον έχουν αρχίσει να επανεμφανίζονται ανοδικές τάσεις. Κατά το πρώτο τρίμηνο, η μέση ζητούμενη τιμή διαμορφώθηκε σε 9 ευρώ/τ.μ. από 8,87 ευρώ/τ.μ. πριν από ένα χρόνο και σχεδόν 10 ευρώ/τ.μ. κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Η ανάκαμψη των βραχυχρόνιων μισθώσεων, η οποία αναμένεται να γίνει ακόμα πιο εμφανής τους επόμενους μήνες, συνηγορεί υπέρ νέων αυξήσεων των ενοικίων σε επιλεγμένες περιοχές του κέντρου της Αθήνας.

Νότια προάστια

Στα νότια προάστια, η μέση τιμή διαμορφώνεται πλέον σε 10,4 ευρώ/τ.μ., καταγράφοντας ετήσια αύξηση κατά 3,9%, ενώ μεγάλες αυξήσεις παρατηρούνται και σε περιοχές που ήταν πιο προσιτές. Για παράδειγμα, στο υπόλοιπο της Αττικής, το μέσο ζητούμενο ενοίκιο διαμορφώνεται σήμερα σε 7,55 ευρώ/τ.μ., 12,7% υψηλότερα από πέρυσι. Αντίστοιχα, στα δυτικά προάστια σημειώθηκε αύξηση κατά 4,6% σε 7,22 ευρώ/τ.μ. από 6,9 ευρώ/τ.μ. πριν από ένα χρόνο, αλλά και 5,7 ευρώ/τ.μ. πριν από την πανδημία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή