Επενδύσεις ΑΠΕ ισχύος 6,4 GW σχεδιάζει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Επενδύσεις ΑΠΕ ισχύος 6,4 GW σχεδιάζει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Αφορούν αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, καθώς και υδροηλεκτρικά έργα

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 6,4 GW έως το 2029 στοχεύει η διοίκηση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, έναντι 0,9 GW που είχε σε λειτουργία στο τέλος του 2021. Εξ αυτών, τα 4 GW θα αφορούν αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα και 1,25 GW υδροηλεκτρικά έργα. Εφόσον υλοποιηθεί το εν λόγω επενδυτικό πρόγραμμα, η εισηγμένη θα επιτύχει ετήσια λειτουργικά αποτελέσματα EBITDA άνω των 700 εκατ. ευρώ και περιθώριο EBITDA άνω του 55%.

Το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας επιταχύνθηκε πέρυσι, καθώς οι επενδύσεις ανήλθαν σε 178 εκατ. ευρώ, από 105 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, κατά τη διάρκεια του 2021 η δυναμικότητα των εν λειτουργία έργων ΑΠΕ της εταιρείας σημείωσε ετήσια αύξηση κατά 10,8%, σε 895 MW, από 810 MW, λόγω της προσθήκης νέων αιολικών πάρκων στην Ελλάδα. Η δυναμικότητα των τελευταίων ανέρχεται πλέον σε 734,4 MW, από 649,3 MW που ήταν στο τέλος του 2020.

Μέχρι το τέλος του 2023 η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή σχεδιάζει να έχει θέσει σε λειτουργία επιπλέον έργα ΑΠΕ 569 MW, επενδύοντας συνολικά 840 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών, 156 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από ίδια κεφάλαια και 619 εκατ. ευρώ από τραπεζική χρηματοδότηση. Το μεγαλύτερο έργο, ύψους 555 εκατ. ευρώ, θα είναι το αιολικό πάρκο στον Καφηρέα στη Ν. Εύβοια, συνολικής δυναμικότητας 330 MW. Σημαντικό είναι και το φωτοβολταϊκό πάρκο των 110 MW στη Φωκίδα, με το κόστος της εν λόγω επένδυσης να ανέρχεται σε 58 εκατ. ευρώ.

Οι ενοποιημένες πωλήσεις της εταιρείας αυξήθηκαν το 2021 κατά 63%, σε 405,5 εκατ. ευρώ, έναντι 248,7 εκατ. ευρώ το 2020.

Οπως ανέφερε χθες ο πρόεδρος της εταιρείας, Γιώργος Περιστέρης, με αφορμή τη δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, «οι διεθνείς εξελίξεις και οι επιπτώσεις τους στην παγκόσμια αλλά και στην εγχώρια ενεργειακή αγορά έρχονται να επιβεβαιώσουν –δυστυχώς με οδυνηρό τρόπο– όσα υποστηρίζαμε σταθερά χρόνια τώρα σχετικά με την ανάγκη για ταχεία απεξάρτηση της χώρας μας από εισαγόμενη ενέργεια και επιτάχυνση των επενδύσεων στις εγχώριες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τόσο για λόγους εθνικής κι ενεργειακής ασφάλειας όσο και για λόγους οικονομικούς, πέραν του κρίσιμου ζητήματος της κλιματικής καταστροφής».

Σύμφωνα με τον κ. Περιστέρη, «οι ΑΠΕ όχι απλώς ρίχνουν, αλλά κατακρημνίζουν το κόστος της ενέργειας. Η χώρα μας έχει τη δυνατότητα –έστω και τώρα–, με επιτάχυνση των δρομολογημένων επενδύσεων στην παραγωγή και αποθήκευση καθαρής ενέργειας και στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις, να εξασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια κι αυτάρκεια και χαμηλές τιμές ενέργειας», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής.

​​​​​​Το 2021 οι ενοποιημένες πωλήσεις της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 63%, σε 405,5 εκατ. ευρώ, έναντι 248,7 εκατ. ευρώ το 2020. Ωστόσο, τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν σε μόλις 4,4 εκατ. ευρώ, από 89,6 εκατ. ευρώ, λόγω της ενσωμάτωσης της έκτακτης επιβάρυνσης ύψους 94 εκατ. ευρώ από την αποεπένδυση που έγινε από τα τρία αιολικά πάρκα στο Τέξας των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι η λύση αυτή κρίθηκε η λιγότερο επιζήμια για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή μετά την περυσινή κακοκαιρία στις ΗΠΑ και τις πιθανές επιπτώσεις από τη διεκδίκηση αποζημιώσεων. Χωρίς τη ζημία αυτή, τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη κατέγραψαν αύξηση κατά 18,2%, σε 69 εκατ. ευρώ, από 58,4 εκατ. ευρώ το 2020. Τα λειτουργικά κέρδη EBITDA ενισχύθηκαν κατά 24,2%, σε 161,8 εκατ. ευρώ, από 130,3 εκατ. ευρώ.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή