ΕΝΦΙΑ: Σήμερα η ανάρτηση των λογαριασμών – Πάνω από μισό τρισ. η αξία των ακινήτων των Ελλήνων

ΕΝΦΙΑ: Σήμερα η ανάρτηση των λογαριασμών – Πάνω από μισό τρισ. η αξία των ακινήτων των Ελλήνων

Στα 577 δισ. ανήλθε η αξία της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων, με βάση τις νέες αντικειμενικές τιμές, αυξημένη κατά 94 δισ. Σε 175 δισ. ευρώ υπολογίζεται η αξία των ακινήτων των επιχειρήσεων.

2' 32" χρόνος ανάγνωσης

Στα 750 δισ. ευρώ εκτοξεύθηκε η ακίνητη περιουσία των Ελλήνων και των επιχειρήσεων μετά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών από 1ης.1.2022. Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε το υπουργείο Οικονομικών, η αντικειμενική αξία των ακινήτων που διαθέτουν τα φυσικά πρόσωπα ανέρχεται σε 577 δισ. ευρώ και άλλα 175 δισ. ευρώ αντιστοιχούν στην ακίνητη περιουσία των νομικών προσώπων. Μάλιστα σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας στον ΣΚΑΪ 100,3, η περιουσία των Ελλήνων (φυσικών προσώπων) αυξήθηκε κατά 94 δισ. ευρώ.

Παρά τη σημαντική αύξηση των αξιών, ο ΕΝΦΙΑ μειώθηκε, και μάλιστα σημαντικά, και συγκεκριμένα κατά 380 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ο νέος φόρος των ακινήτων για το 2022 θα είναι χαμηλότερος για 5.000.000 φορολογουμένους, και όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, τα οποία αναμένεται να αναρτηθούν στο Taxisnet σήμερα, ενσωματώνουν μικρότερο φόρο για το 80% των ιδιοκτητών, για ένα 13% ο λογαριασμός παραμένει αμετάβλητος, ενώ αυξήσεις αναμένονται για το 7% με 8% των ιδιοκτητών ακινήτων. Η μεσοσταθμική μείωση ανέρχεται στο 13% και έρχεται να προστεθεί στη μείωση 22% του φόρου ακινήτων που έγινε το 2019, με αποτέλεσμα η συνολική μείωση του ΕΝΦΙΑ σε σχέση με το 2018 να ξεπερνάει το 30%.

Τι αλλάζει με τον νέο ΕΝΦΙΑ:

1. Οκτώ στους δέκα ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ. Από αυτούς, 2.200.000 θα δουν μείωση άνω του 20% και 900.000 θα δουν μείωση πάνω από 30%.

2. Το 13% περίπου των φορολογουμένων δεν θα δει καμία μεταβολή στον ΕΝΦΙΑ. Δηλαδή, περίπου 820.000 ιδιοκτήτες θα πληρώσουν το ίδιο ποσό με το 2021.

3. Αυξημένο φόρο θα πληρώσει το 7% με 8% των ιδιοκτητών. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 440.000 θα πληρώσουν περισσότερα σε σχέση με το 2021. Στη μεγάλη πλειονότητά τους είναι ιδιοκτήτες ακινήτων είτε σε περιοχές με μεγάλη αύξηση των τιμών ζώνης, είτε σε περιοχές που εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων και των οποίων η φορολογία ήταν πολύ χαμηλή έως τώρα. Για το 50% από αυτούς η ετήσια αύξηση δεν υπερβαίνει τα 50 ευρώ, ενώ για τους υπόλοιπους ο φόρος αυξάνεται καθώς η αντικειμενική αξία των ακινήτων τους διπλασιάζεται.

4. Ο φόρος θα καταβληθεί σε δέκα δόσεις από τον Μάιο του 2022 έως και τον Φεβρουάριο του 2023. Για τους φορολογουμένους που δικαιούνται έκπτωση φόρου 50% ή απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, θα χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία των εισοδημάτων του 2020.

Σήμερα αναμένεται να αναρτηθούν οι λογαριασμοί του νέου ΕΝΦΙΑ.

5. Μειώνονται οι συντελεστές του βασικού φόρου οικοπέδων, έτσι ώστε το 91% των παλαιών ζωνών να έχει μείωση, το 7% να μείνει σταθερό και μόλις το 2% να δει αύξηση. Η βεβαίωση επί του βασικού φόρου οικοπέδων μειώνεται, πλέον, μεσοσταθμικά περίπου κατά 50%.

Πού θα βρείτε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ:

1. Μπαίνετε στην αρχική σελίδα myAADE.

2. Κάνετε κλικ στο παράθυρο «Εφαρμογές».

3. Κάνετε κλικ στην επιλογή «Δημοφιλείς Εφαρμογές».

4. Κάνετε κλικ στη «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ».

5. Θα μεταφερθείτε στη σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9. Πρέπει σε αυτό το σημείο να συμπληρώσετε τους κωδικούς Taxisnet.

6. Επιλέγετε το έτος 2022 και βλέπετε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2022.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT