Αποχωρεί από τη Lamda Malls το fund Varde Partners

Αποχωρεί από τη Lamda Malls το fund Varde Partners

Με σημαντικό κέρδος της τάξεως των 47,7 εκατ. ευρώ αποεπένδυσε από τη Lamda Malls το αμερικανικό επενδυτικό fund Varde Partners.

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με σημαντικό κέρδος της τάξεως των 47,7 εκατ. ευρώ αποεπένδυσε από τη Lamda Malls το αμερικανικό επενδυτικό fund Varde Partners. Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Lamda Development, επήλθε συμφωνία για την εξαγορά του ποσοστού της Varde Partners, στη Lamda Malls, τον «βραχίονα» των εμπορικών κέντρων του ομίλου, αντί ποσού της τάξεως των 109 εκατ. ευρώ. Ετσι, πέντε χρόνια μετά την αρχική επένδυση για την εξαγορά του 31,7% της θυγατρικής της Lamda Development, αντί ποσού 61,3 εκατ. ευρώ, η Varde Partners ολοκληρώνει τον κύκλο των επενδύσεών της στην ελληνική αγορά ακινήτων, με σημαντικά κέρδη.

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το τίμημα της συμφωνίας είναι αρκετά χαμηλότερο από την αξία των περιουσιακών στοιχείων της Lamda Malls. Με βάση τη σχετική εκτίμηση από ανεξάρτητο εκτιμητή, στο τέλος του 2021, η αξία του Golden Hall (256 εκατ. ευρώ) και του Mediterranean Cosmos (181 εκατ. ευρώ), των δύο εμπορικών κέντρων που έχουν μεταβιβαστεί στη Lamda Malls, ανερχόταν σε 437 εκατ. ευρώ. Ως εκ τούτου, το 31,7% της συμμετοχής της Varde Partners αποτιμάται σε 138,5 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, η σχετική συναλλαγή πρόκειται να ολοκληρωθεί εντός του τρίτου τριμήνου του 2022, ανοίγοντας στη συνέχεια τον δρόμο για την περαιτέρω ενίσχυση της Lamda Malls με νέα εμπορικά κέντρα και την είσοδό της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, εξέλιξη που εκτιμάται ότι θα δρομολογηθεί εντός του 2023. Η αποεπένδυση της Varde Partners από τη Lamda Malls είχε ουσιαστικά προδιαγραφεί, μετά την αποχώρησή της και από το μετοχικό κεφάλαιο της Trastor ΑΕΕΑΠ στις αρχές του έτους. Ηταν σαφής η πρόθεση του αμερικανικού ομίλου να κεφαλαιοποιήσει τα κέρδη του και να αποχωρήσει από την ελληνική αγορά, μια εξέλιξη που είχε αρχικά δρομολογηθεί από το 2020, αλλά καθυστέρησε λόγω του ξεσπάσματος της πανδημίας.

Το fund πούλησε το μερίδιό του στη Lamda Malls εξασφαλίζοντας κέρδος 47,7 εκατ.

Σύμφωνα με τον Οδυσσέα Αθανασίου, διευθύνοντα σύμβουλο της Lamda Development, «η εξαγορά αυτή αποτελεί μέρος της στρατηγικής μας, η οποία περιλαμβάνει τη συγκέντρωση όλων των υφιστάμενων εμπορικών κέντρων, καθώς και των νέων υπό ανάπτυξη εμπορικών κέντρων στο Ελληνικό, κάτω από ένα διακριτό και ανεξάρτητο λειτουργικό σχήμα». Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν αποκλείεται να γίνουν κινήσεις εξαγοράς και άλλων εμπορικών κέντρων, που θα ενταχθούν στη Lamda Malls και θα συνεισφέρουν στην αύξηση της απήχησής της προς τους επενδυτές.

Σημειωτέον ότι στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας η Lamda Development προχώρησε στη σύσταση ενός νέου εταιρικού «οχήματος», της Lamda Ellinikon Malls Ηolding, με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο της τάξεως των 234 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για την εταιρεία στην οποία θα ενταχθούν τα δύο εμπορικά κέντρα που θα αναπτύξει η εισηγμένη στο Ελληνικό, δηλαδή το Vouliagmeni Mall και το Marina Galleria.

Οπως ανέφερε πρόσφατα η διοίκηση του ομίλου, έχουν ήδη προχωρήσει οι συμφωνίες για το το 80% των συνολικών εκμισθώσιμων επιφανειών, εκτιμώντας ότι θα έχει ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία το αργότερο μέχρι τα μέσα του 2023. Στο πλαίσιο αυτό, κάποια στιγμή στους επόμενους μήνες, εφόσον ξεκινήσουν και τα σχετικά έργα κατασκευής των νέων κέντρων στο Ελληνικό, θα πρέπει να αναμένεται η εισφορά Lamda Ellinikon Malls Ηolding στη Lamda Malls, η οποία εκτιμάται ότι θα ελέγχει τότε ένα χαρτοφυλάκιο εμπορικών κέντρων αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή