Εθνική Τράπεζα: Κέρδη 360 εκατ. το α΄ τρίμηνο

Εθνική Τράπεζα: Κέρδη 360 εκατ. το α΄ τρίμηνο

Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μειώθηκε στο 6,5% στην Ελλάδα

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 360 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα αναλογούντα στους μετόχους κέρδη του α΄ τριμήνου της Εθνικής Τράπεζας, καταγράφοντας μείωση κατά 35% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Η μείωση οφείλεται στη μικρότερη συμβολή που είχαν τα χρηματοοικονομικά έσοδα στο τελικό αποτέλεσμα της τράπεζας, χωρίς τον συνυπολογισμό των οποίων τα οργανικά κέρδη είναι αυξημένα κατά 32%, στα 125 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, τα έσοδα από τόκους ανήλθαν στα 288 εκατ. ευρώ και καταγράφουν μικρή μείωση 3% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα και η οποία οφείλεται στην πώληση του χαρτοφυλακίου Frontier. Χωρίς τον παράγοντα αυτό τα έσοδα από τόκους εξυπηρετούμενων δανείων ενισχύθηκαν κατά 5% σε ετήσια βάση. Κατά 25% στα 85 εκατ. ευρώ ενισχύθηκαν τα έσοδα από προμήθειες, ενώ τα κέρδη από χρηματοοικονομικές πράξεις και λοιπά έσοδα διαμορφώθηκαν στα 111 εκατ. ευρώ. «Η επίδοση αυτή θέτει τις βάσεις προς την επίτευξη του στόχου μας για οργανική κερδοφορία ύψους 490 εκατ. ευρώ το 2022, ενώ αποτυπώνει τις θετικές τάσεις σε όλους τους βασικούς τομείς κερδοφορίας της τράπεζας», υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της ΕΤΕ, Παύλος Μυλωνάς. Οπως σημείωσε, «η συνεχιζόμενη γεωπολιτική αβεβαιότητα αυξάνει τις πληθωριστικές πιέσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, οι προοπτικές ισχυρής ανάκαμψης της χώρας εμφανίζονται συγκρατημένες μεν, αλλά ακόμη θετικές». «Παρά την επικρατούσα αβεβαιότητα και τις πληθωριστικές πιέσεις, η κατάσταση πληρωμών των πελατών που είχαν ενταχθεί σε προγράμματα είτε κρατικής είτε τραπεζικής στήριξης παραμένει ενθαρρυντική», επισήμανε η διοίκηση της ΕΤΕ, «με τις αθετήσεις πληρωμών να κυμαίνονται σε χαμηλά μονοψήφια ποσοστά και συγκεκριμένα μεταξύ 1% και 4%. Επιπλέον, δεν υπάρχουν ενδείξεις καθυστερήσεων πληρωμών λόγω της εκτίναξης του πληθωρισμού».

Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα στην Ελλάδα συνέχισαν την καθοδική πορεία τους και διαμορφώθηκαν στα 2 δισ. ευρώ ή 400 εκατ. ευρώ μετά από προβλέψεις, ενώ ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μειώθηκε στο 6,5% στην Ελλάδα. Ο δείκτης κάλυψης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από σωρευτικές προβλέψεις αυξήθηκε σημαντικά, αγγίζοντας το 82%.

Οι λειτουργικές δαπάνες παρέμειναν αμετάβλητες σε ετήσια βάση στα 179 εκατ. ευρώ.

Οι εκταμιεύσεις δανείων ενισχύθηκαν περίπου κατά 50% σε ετήσια βάση, ως αποτέλεσμα της ισχυρής ανάκαμψης των εκταμιεύσεων λιανικής (κατά 41% ετησίως) και εταιρικής τραπεζικής (κατά 52% ετησίως), οδηγώντας στην αύξηση των εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα κατά 1,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ οι εκταμιεύσεις δανείων το β΄ τρίμηνο έως και τα μέσα Μαΐου ανέρχονται σε 800 εκατ. ευρώ.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα μετασχηματισμού, ο κ. Μυλωνάς επισήμανε ότι «κινούμαστε αποφασιστικά προς ένα πιο ευέλικτο επιχειρηματικό μοντέλο, βασιζόμενοι σε νέες τεχνολογίες, ανάλυση δεδομένων και στρατηγικές συνεργασίες που σκοπό έχουν να βελτιώσουν την εμπειρία του πελάτη. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της τράπεζας εξακολουθεί να σημειώνει εντυπωσιακά αποτελέσματα, με τους εγγεγραμμένους χρήστες των ψηφιακών μας καναλιών να αγγίζουν τα 3,5 εκατ. (+11% σε ετήσια βάση) και τους ενεργούς χρήστες σε 2,5 εκατ. (+16% σε ετήσια βάση). Επιπλέον, μόλις το 3% των συναλλαγών διενεργείται πλέον στα καταστήματα, γεγονός που ενισχύει την αποτελεσματικότητα του λειτουργικού μας μοντέλου».Οι λειτουργικές δαπάνες παρέμειναν αμετάβλητες σε ετήσια βάση, στα 179 εκατ. ευρώ, στο τέλος του α΄ τριμήνου, ενσωματώνοντας τη συνεχιζόμενη μείωση των δαπανών προσωπικού (-2% σε ετήσια βάση), ως αποτέλεσμα του προγράμματος εθελουσίας εξόδου προσωπικού του 2021. Ο δείκτης CET1 και ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας μετά την πλήρη επίπτωση του ΔΛΠΧ9 ενισχύθηκαν κατά 20 και 70 μονάδες βάσης αντίστοιχα σε ετήσια βάση, και διαμορφώθηκαν σε 15,1% και 16,2% αντίστοιχα, αποτυπώνοντας την οργανική κερδοφορία της τράπεζας και την ολοκλήρωση της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής. Η οριστικοποίηση της στρατηγικής συνεργασίας με την EVO Payments στον τομέα των καρτών, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το δ΄ τρίμηνο 2022, θα ενισχύσει τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας περαιτέρω περίπου κατά 65 μονάδες βάσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή