Συνεχίζεται η αντιδικία για το ξενοδοχείο της Μπλε Κέδρος στου Μακρυγιάννη

Συνεχίζεται η αντιδικία για το ξενοδοχείο της Μπλε Κέδρος στου Μακρυγιάννη

Συνεχίζει να μαίνεται, τρία χρόνια μετά, η πολεοδομική και δικαστική «μάχη» της Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ γύρω από το σημαντικότερο περιουσιακό της στοιχείο, το ξενοδοχείο Coco Mat Athens BC στην περιοχή του Μακρυγιάννη.

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζει να μαίνεται, τρία χρόνια μετά, η πολεοδομική και δικαστική «μάχη» της Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ γύρω από το σημαντικότερο περιουσιακό της στοιχείο, το ξενοδοχείο Coco Mat Athens BC στην περιοχή του Μακρυγιάννη. Πρόκειται για το ακίνητο, το οποίο συγκέντρωσε μεγάλο μέρος των αντιδράσεων για το ύψος των κτιρίων που βρίσκονται πέριξ της Ακρόπολης, υποχρεώνοντας τη δημόσια διοίκηση σε κινήσεις «θεραπείας», έστω και κατόπιν εορτής.

Για παράδειγμα, για το συγκεκριμένο ακίνητο εκδόθηκε προ διετίας απόφαση της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού, με την οποία εγκρίθηκε τροποποιημένη, ως προς το μέγιστο ύψος, η μελέτη ανέγερσης του ξενοδοχείου και καθορίστηκε ως μέγιστο ύψος του ξενοδοχείου τα 24 μέτρα, αντί των 33 μέτρων που προέβλεπαν οι οικοδομικές άδειες. Ουσιαστικά δηλαδή, το ήδη αποπερατωμένο κτίριο θα πρέπει να «κατέβει» σχεδόν δύο ορόφους, σε σχέση με την αρχική του άδεια.

To συγκεκριμένο ακίνητο αποφέρει το 39% των εσόδων της εταιρείας από ενοίκια σε ετήσια βάση.

Οπως αναφέρει η εταιρεία στο ενημερωτικό της δελτίο, με αφορμή τη δημόσια εγγραφή των μετοχών της στο Χ.Α., η οποία ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται αύριο, η Μπλε Κέδρος άσκησε αρχικά αίτηση θεραπείας ενώπιον του υπουργείου, ζητώντας την ανάκληση της απόφασης αυτής. Η αίτηση αυτή ουδέποτε απαντήθηκε, με αποτέλεσμα η εταιρεία να καταθέσει αίτηση ακύρωσης της σχετικής απόφασης ενώπιον του ΣτΕ, η οποία ακόμα εκκρεμεί.

Παράλληλα, ομάδα πολιτών έχει ζητήσει την ανάκληση της οικοδομικής άδειας με την οποία κατασκευάστηκε το ακίνητο, με την επόμενη δικάσιμο (σε επίπεδο Διοικητικού Εφετείου Αθηνών) να έχει οριστεί για τις 10 Οκτωβρίου. Εχει προηγηθεί η απόρριψη του σχετικού αιτήματος από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Αθηναίων. Σημειωτέον ότι το ΣτΕ έχει ήδη γνωμοδοτήσει ότι θα πρέπει να ακυρωθούν οι, μεταγενέστερες χρονικά, αναθεωρήσεις της αρχικής έγκρισης και άδειας δόμησης, που έγιναν το 2018 και το 2019. Αντιθέτως, για τις άδειες του 2016 και του 2017 έχει κρίνει ότι έχει πλέον παρέλθει το προβλεπόμενο διάστημα προσφυγής εναντίον τους. Για τις συγκεκριμένες άδειες «έτρεχε» παλιότερα συγκεκριμένη προσφυγή, από την οποία όμως παραιτήθηκε ο προσφεύγων. Το εν λόγω ακίνητο αποτελεί το «πετράδι στο στέμμα» της Μπλε Κέδρος, συνεισφέροντας για το 2022 ετησιοποιημένα έσοδα από ενοίκια ύψους 2,27 εκατ. ευρώ, επί συνόλου 6 εκατ. ευρώ, ήτοι σχεδόν το 39% του συνόλου. Παράλληλα, η αξία του ακινήτου είναι 24,9 εκατ. ευρώ, σχεδόν 25% της συνολικής αξίας του χαρτοφυλακίου των 100 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι τα 21 μισθωμένα ακίνητα της εταιρείας (από τα 34 συνολικά) αποφέρουν ετησιοποιημένη απόδοση της τάξεως του 7,36%.

Η εταιρεία φιλοδοξεί να αντλήσει συνολικά έσοδα 16,8 εκατ. ευρώ από τη διάθεση του 16,7% του μετοχικού της κεφαλαίου. Το εύρος της τιμής ορίστηκε μεταξύ 2,18 και 2,45 ευρώ/μετοχή. Τα έσοδα της έκδοσης, εφόσον αποδειχθεί επιτυχής, αναμένεται να χρηματοδοτήσουν το 50% του επενδυτικού προγράμματος της Μπλε Κέδρος, ήτοι 15 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 30 εκατ. ευρώ. Αυτό προβλέπει τη μετατροπή ιδιόκτητου κτιρίου στάθμευσης οχημάτων στην περιοχή του Μακρυγιάννη σε ξενοδοχείο 117 δωματίων, με συνολικό ύψος επένδυσης τα 10 εκατ. ευρώ, αλλά και την ανάπτυξη παραθαλάσσιας έκτασης 17,6 στρεμμάτων στην Ξιφιά της Μονεμβασιάς. Εκεί σχεδιάζεται αντί 20 εκατ. ευρώ η δημιουργία ξενοδοχείου πέντε αστέρων, που θα συνδυαστεί από συγκρότημα 59 κατοικιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή