Ανοίγει η πρώτη μονάδα φαρμακευτικής κάνναβης

Ανοίγει η πρώτη μονάδα φαρμακευτικής κάνναβης

Πρόκειται για το εργοστάσιο της ισραηλινής TIKUN Europe στον νομό Κορινθίας

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο τέλος του 2022 αναμένεται να παραχθούν τα πρώτα τελικά προϊόντα – σκευάσματα φαρμακευτικής κάνναβης από το εργοστάσιο της TIKUN Europe στον νομό Κορινθίας, η λειτουργία του οποίου αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούλιο. Πρόκειται για την πρώτη μονάδα παραγωγής σκευασμάτων φαρμακευτικής κάνναβης που θα λειτουργήσει στην Ελλάδα, ενώ θα αποτελεί τη μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία κάνναβης στην Ευρώπη. Μάλιστα, η χορήγηση της ενιαίας έγκρισης και εγκατάστασης λειτουργίας για δέκα χρόνια στην TIKUN OLAM Ελλάδος δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως μόλις στις 2 Ιουνίου.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τον Ιούλιο θα έρθουν από το Ισραήλ τα μητρικά φυτά προκειμένου να ξεκινήσει η καλλιέργεια στα ειδικά θερμοκήπια της μονάδας και στο τέλος του 2022 να παραχθούν τα πρώτα φαρμακευτικά σκευάσματα, τα οποία θα διατεθούν τόσο στην ελληνική αγορά όσο και στο εξωτερικό.

Το εργοστάσιο της TIKUN Europe βρίσκεται σε ιδιόκτητη έκταση 56.000 τ.μ. στα Εξαμίλια Κορινθίας και αποτελεί μια επένδυση που ξεπερνάει τα 30 εκατ. ευρώ. Η παραγωγική εγκατάσταση είναι πλήρως καθετοποιημένη, διαθέτοντας τμήμα έρευνας και ανάπτυξης και εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας. Ο χώρος διαθέτει τρεις διακριτές μονάδες: τη μονάδα θερμοκηπιακής καλλιέργειας, τη μονάδα πρωτογενούς επεξεργασίας και τη μονάδα παραγωγής και συσκευασίας τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης. Στην πλήρη ανάπτυξη του εργοστασίου και με την έναρξη της λειτουργίας της μονάδας αναμένεται να δημιουργηθούν πάνω από 130 θέσεις εργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι τα αρχικά χρονοδιαγράμματα προέβλεπαν ότι το εργοστάσιο θα ολοκληρωνόταν εντός του πρώτου τριμήνου του 2021 και θα ετίθετο σε λειτουργία τον Μάιο του ίδιου έτους. Ωστόσο, η πανδημία αρχικά και στη συνέχεια η διαταραχή στην εφοδιαστική αλυσίδα προκάλεσαν καθυστερήσεις στην κατασκευή και στον εξοπλισμό του εργοστασίου. Καθοριστικό βήμα, πάντως, για να προχωρήσει η επένδυση θεωρείται και η αλλαγή που έγινε στη νομοθεσία τον περυσινό Μάιο, σύμφωνα με την οποία επιτρέπεται να ξεκινήσει η παραγωγή προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης που προορίζονται για εξαγωγή, ακόμη και αν δεν έχουν διασφαλίσει έγκριση κυκλοφορίας στην Ελλάδα. Βασική προϋπόθεση, βεβαίως, είναι να έχει εκδοθεί σχετική άδεια στη χώρα προορισμού.

Τα πρώτα προϊόντα – σκευάσματα φαρμακευτικής κάνναβης αναμένεται να παραχθούν στα τέλη του έτους.

Η TIKUN ξεκίνησε τη δραστηριότητά της στον κλάδο της φαρμακευτικής κάνναβης το 2005 από το Ισραήλ και στην πορεία του χρόνου επεκτάθηκε με παραγωγικές μονάδες στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στην Αυστραλία και την Ευρώπη, με έδρα την Ελλάδα. Τα φάρμακά της προσφέρουν υποστήριξη σε σοβαρές παθήσεις, όπως η νόσος του Πάρκινσον, η νόσος του Crohn, ο αυτισμός, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η επιληψία, οι παρενέργειες από χημειοθεραπεία, ο νευροπαθητικός πόνος κ.ά.

Από τις αρχές του 2022 η TIKUN διαθέτει στην ελληνική αγορά προϊόντα CBD (προϊόντα με κανναβιδιόλη), τα οποία δεν απαιτούν συνταγογράφηση, σε αντίθεση με τα προϊόντα που περιέχουν THC (τετραϋδροκανναβιδιόλη) σε υψηλότερα επίπεδα και αποτελούν τη φαρμακευτική κάνναβη. Τα προϊόντα αυτά παρασκευάζονται στη Γαλλία.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, έχουν χορηγηθεί μέχρι στιγμής 121 εγκρίσεις εγκατάστασης μονάδων για την καλλιέργεια, επεξεργασία, μεταποίηση και παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης. Συγκεκριμένα έχουν δοθεί 32 εγκρίσεις στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, 12 στη Δυτική Ελλάδα, 13 Στην Πελοπόννησο, 21 στη Θεσσαλία, 3 στην Ηπειρο, 5 στη Δυτική Μακεδονία, 23 στην Κεντρική Μακεδονία, 2 στην Αττική, 4 στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, 4 στην Κρήτη και 1 στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για μονάδα στην Πάρο.

H επίδραση της βιομηχανίας κάνναβης γενικά στην ελληνική οικονομία υπολογίζεται από περίπου 60 εκατ. ευρώ το πρώτο έτος από την παραγωγή, σε 1,2 δισ. ευρώ δώδεκα χρόνια μετά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή