Συνδρομητική τηλεόραση: Εκπνέει η αναστολή του τέλους

Συνδρομητική τηλεόραση: Εκπνέει η αναστολή του τέλους

Για ακόμη είκοσι μέρες οι λογαριασμοί της ελληνικής συνδρομητικής τηλεόρασης, δηλαδή της Cosmote και της Nova, θα είναι απαλλαγμένοι από το τέλος υπέρ του Δημοσίου που αντιστοιχεί στο 10% της συνολικής αξίας του τιμήματος.

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για ακόμη είκοσι μέρες οι λογαριασμοί της ελληνικής συνδρομητικής τηλεόρασης θα είναι απαλλαγμένοι από το τέλος υπέρ του Δημοσίου που αντιστοιχεί στο 10% της συνολικής αξίας του τιμήματος. Ο φόρος στη συνδρομητική επιβλήθηκε τον Ιούνιο του 2016, αλλά ανεστάλη από την 1η Οκτωβρίου 2020 έως και τα τέλη του τρέχοντος μηνός λόγω της πανδημικής κρίσης και «με σκοπό τη μείωση της συνολικής επιβάρυνσης των λογαριασμών των τελικών καταναλωτών στο πλαίσιο της παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών», όπως αναφέρει η σχετική ρύθμιση. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το τέλος στη συνδρομητική εκτιμάται ότι θα επιστρέψει από την 1η Ιουλίου, χωρίς όμως να είναι δυνατόν να αποκλειστεί το ενδεχόμενο το οικονομικό επιτελείο να αποφασίσει την παράταση της αναστολής του.

Παράγοντες του κλάδου των τηλεπικοινωνιών τάσσονται υπέρ της συνέχισης του μέτρου.

Παράγοντες του κλάδου των τηλεπικοινωνιών τάσσονται υπέρ της συνέχισης της αναστολής ισχύος του τέλους. Το σκεπτικό τους είναι ότι το τελικό ποσό συνδρομής σε κάποια από τις ελληνικές πλατφόρμες οπτικοακουστικού περιεχομένου επιβαρύνεται αθροιστικά με 30%, κάτι που δεν ισχύει για ομοειδείς υπηρεσίες που προσφέρουν στην ελληνική αγορά ξένες εταιρείες. Ο λογαριασμός, δηλαδή, που πληρώνει ένας συνδρομητής θα επιβαρύνεται, εκ νέου, από την 1η Ιουλίου με το τέλος του 10% (επιβάλλεται στο ποσό χωρίς ΦΠΑ), με ΦΠΑ 24%, με τέλη άδειας δορυφορικής τηλεόρασης 3% επί του ετήσιου τζίρου, τέλος υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ –αντιστοιχεί στο 2% του ετήσιου κύκλου εργασιών–, όπως και εισφορά επί του ετήσιου τζίρου υπέρ των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης δικαιωμάτων. Οι συγκεκριμένες επιβαρύνσεις δημιουργούν στρέβλωση, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, για τις ελληνικές πλατφόρμες οπτικοακουστικού περιεχομένου Over the Top (για την εξασφάλιση του οποίου απαιτείται σύνδεση στο Διαδίκτυο και ενεργή συνδρομή). Κι αυτό επειδή καλούνται να προσφέρουν περιεχόμενο εξίσου ανταγωνιστικό με αυτό τουλάχιστον επτά ξένων παρόχων που διεκδικούν μερίδιο από την ελληνική αγορά χωρίς να επιβαρύνονται το ίδιο φορολογικά.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με όσα αναφέρει, σε απάντηση κοινοβουλευτικής ερώτησης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννης Οικονόμου, η Ελλάδα, μετά την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας 2018/1808, δύναται να επιβάλλει οικονομικές υποχρεώσεις σε ξένους που παρέχουν υπηρεσίες κατά παραγγελία βίντεο στα ελληνικά. Αυτές οι υποχρεώσεις περιλαμβάνουν ετήσια συνεισφορά 1,5% επί του κύκλου εργασιών τους από τη δραστηριότητα στην Ελλάδα με στόχο είτε την παραγωγή ελληνικού οπτικοακουστικού περιεχομένου είτε την αγορά δικαιωμάτων σε ελληνικά οπτικοακουστικά έργα που δεν έχουν ακόμη κυκλοφορήσει. Προβλέπεται ακόμη η εξαίρεση των παρόχων από τη συνεισφορά του 1,5% επί του κύκλου εργασιών, εφόσον έχουν μικρό μερίδιο στην αγορά ή χαμηλό τζίρο. Επίσης, μετά τη συμφωνία, κατά τον περασμένο Οκτώβριο, με τον ΟΟΣΑ, η Ελλάδα (ως μία από τις 130 χώρες που υπέγραψαν τη σχετική συμφωνία) από τον Ιανουάριο του 2023 είναι δυνατόν να επιβάλει φορολογικό συντελεστή 15% στην κερδοφορία των πολυεθνικών επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση των ξένων παρόχων υπηρεσιών streaming.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή