«Κλειδί» ο αγωγός EastMed για τη διαφοροποίηση της Ε.Ε. από το ρωσικό αέριο

«Κλειδί» ο αγωγός EastMed για τη διαφοροποίηση της Ε.Ε. από το ρωσικό αέριο

Tη σκοπιμότητα και ωριμότητα του αγωγού EastMed επιβεβαίωσε περαιτέρω ο ανεξάρτητος πάροχος διασφάλισης και διαχείρισης κινδύνων DNV

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tη σκοπιμότητα και ωριμότητα του αγωγού EastMed επιβεβαίωσε περαιτέρω ο ανεξάρτητος πάροχος διασφάλισης και διαχείρισης κινδύνων DNV, αξιολογώντας μεταξύ άλλων την πρόσφατη βελτιστοποίηση της όδευσης, τις γεωφυσικές μελέτες και την τρέχουσα κατάσταση του έργου από τεχνικής άποψης. Ο ανεξάρτητος φορέας επισήμανε και τα σημεία που πρέπει να αντιμετωπιστούν στην επόμενη φάση εκτέλεσης του έργου και όπως ανακοίνωσε η IGI Poseidon (φορέας υλοποίησης του έργου στον οποίο συμμετέχουν η ΔΕΠΑ Διεθνών Εργων και η ιταλική Edison) στοχεύει σε μια θετική τελική επενδυτική απόφαση εντός του 2022 και την έναρξη της εμπορικής του λειτουργίας το 2027. Ο αγωγός θα συνδέει άμεσα την Ευρώπη με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, δημιουργώντας επίσης ευκαιρίες πρόσβασης σε νέες εγκαταστάσεις παραγωγής υδρογόνου στην περιοχή αυτή. Το έργο, όπως δήλωσε ο Φαμπρίτσιο Mατάνα, διευθύνων σύμβουλος της IGI Poseidon, «θα παρέχει στην Ευρώπη μια νέα οδό εφοδιασμού με φυσικό αέριο, συμπληρωματική προς το LNG, ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση των πηγών.

Η IGI Poseidon πιστεύει ακράδαντα στη σημασία αυτής της υλοποίησης προς το συμφέρον της ευρωπαϊκής κοινότητας και ολόκληρης της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου». Η επικαιροποίηση της σκοπιμότητας και της ωριμότητας του αγωγού EastMed «είναι ένα σημαντικό βήμα, καθώς αναδεικνύει τον αγωγό ως έργο-κλειδί για τη διαφοροποίηση της Ε.Ε. από το ρωσικό αέριο, συνδέοντας τις πηγές της Ανατολικής Μεσογείου με τις ευρωπαϊκές αγορές μέσω ενός νέου ενεργειακού διαδρόμου», τόνισε ο πρόεδρος της ΙGI Poseidon και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Κώστας Ξιφαράς. Ο ανεξάρτητος οίκος επαναβεβαίωσε τη σκοπιμότητα του έργου παραδίδοντας την αξιολόγησή του στον φορέα υλοποίησης στις 10 Ιουνίου. Μια πρώτη έκθεση σκοπιμότητας είχε εκδώσει τον Ιανουάριο του 2020, μετά την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του εκτεταμένου σχεδιασμού και της διεξαγωγής ερευνών από την IGI Poseidon κατά την περίοδο 2015-2019, που αποκαλείται «προ-Feed φάση». Η έκθεση αυτή περιείχε συστάσεις που έπρεπε να ληφθούν υπόψη κατά την επόμενη φάση Feed.

Σε έκθεσή του ο ανεξάρτητος οίκος DNV υπογραμμίζει τη σημασία του έργου για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Η DNV είναι ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας σε θέματα διαχείρισης κινδύνων και διασφάλισης ποιότητας και δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 100 χώρες. Μέσω της ευρείας εμπειρίας και της βαθιάς τεχνογνωσίας της, η DNV προωθεί την ασφάλεια και τη βιώσιμη ανάπτυξη, θέτει βιομηχανικά σημεία αναφοράς, εμπνέει και εφευρίσκει λύσεις. Τις τελευταίες δεκαετίες η DNV έχει συμμετάσχει σε μια σειρά εξαιρετικά επιτυχημένων έργων, όπως ο αγωγός μεγάλης διαμέτρου Perdido Norte και ο αγωγός Tahiti-Amberjack στον Κόλπο του Μεξικού, συμβάλλοντας στην παγίωση και την αναβάθμιση των προτύπων ασφαλείας και ακεραιότητας για τους υπεράκτιους αγωγούς. «Eργα όπως ο EastMed ωφελούνται από την εκτεταμένη εμπειρία μας στην ανάπτυξη τεχνολογίας και την επιθεώρηση έργων αγωγών φυσικού αερίου σε μεγάλο και πολύ μεγάλο βάθος καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους», δήλωσε ο Σαντιάγκο Μπλάνκο, εκτελεστικός αντιπρόεδρος και περιφερειακός διευθυντής της DNV για τη Νότια Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή