Λογαριασμοί ρεύματος: Καταργείται η ρήτρα αναπροσαρμογής από την 1η Αυγούστου

Λογαριασμοί ρεύματος: Καταργείται η ρήτρα αναπροσαρμογής από την 1η Αυγούστου

Τέλος στην αγωνία της ρήτρας αναπροσαρμογής για νοικοκυριά και επιχειρήσεις βάζει τροπολογία που κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των ΑΠΕ.

2' 5" χρόνος ανάγνωσης

Τέλος στην αγωνία της ρήτρας αναπροσαρμογής για νοικοκυριά και επιχειρήσεις βάζει τροπολογία που κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των ΑΠΕ. Η τροπολογία που είχε προαναγγείλλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προβλέπει ότι για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από 1η Αυγούστου 2022 έως και 1η Ιουλίου 2023 δεν εφαρμόζεται σε κυμαινόμενα τιμολόγια χρέωση ρήτρας αναπροσαρμογής ή αντίστοιχης ρήτρας, η οποία συνδέεται με τη διακύμανση μεγεθών της χονδρεμπορικής αγοράς, είτε πρόκειται για τιμολόγια με διακριτή αναγραφή της ρήτρας είτε για τιμολόγια χωρίς διακριτή αναγραφή αυτής. Η περίοδος ισχύος της αναστολής δύναται να παραταθεί με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας ή να λήξει πριν από την 1η Ιουλίου 2023 εφόσον δεν διατηρείται σε ισχύ ο προσωρινός μηχανισμός επιστροφής εσόδων από τη χρονδρεμπορική αγορά.

Σύμφωνα με την τροπολογία, οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας ανακοινώνουν σε μηνιαία βάση και σε ευδιάκριτο σημείο στην ιστοσελίδα τους, έως το τέλος του προηγούμενου δεύτερου μήνα πριν από τον μήνα εφαρμογής τις πάγιες χρεώσεις και τις χρεώσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για το σκέλος ισχύος και ενάργειας που εφαρμόζονται στα τιμολόγια προμήθειας. Ολοι οι πελάτες μπορούν να επιλέξουν άλλο τύπο τιμολογίου κατόπιν δήλωσής τους προς τον προμηθευτή ή αίτησης προσφοράς προμήθειας, αν δεν έχουν σύμβαση προμήθειας σε ισχύ.

Καθόλη τη διάρκεια ισχύος του μέτρου, η αλλαγή προμηθευτή ή τιμολογίου, ως συνέπεια των χρεώσεων προμήθεια γίνεται αζημίως για τους πελάτες και δεν συνεπάγεται δικαίωμα αποζημίωσης του προμηθευτή λόγω πρόωρης αποχώρησης. Οι καταναλωτές δηλαδή θα μπορούν να αλλάζουν πάροχο ακόμη και ανά μήνα χωρίς να χρεώνονται κάποιο «πέναλτι». Δεν ισχύει η υποχρέωση των παρόχων για ενημέρωση των καταναλωτών περί αλλαγής της σύμβασης 60 ημέρες πριν. Στο τέλος κάθε μήνα θα ανακοινώνουν τα τιμολόγια που θα ισχύει τον μεθεπόμενο.

Για την πρώτη εφαρμογή του μέτρου οι ανακοινώσεις των χρεώσεων προμήθειας θα πρέπει να γίνουν έως τις 10 Ιουλίου 2022.

Στους λογαριασμούς κατανάλωσης αποτυπώνονται σε ευδιάκριτο σημείο όλες οι χρεώσεις προμήθειας που έχουν ανακοινωθεί μέχρι την έκδοση του λογαριασμού και διακριτά σε απόσταση δύο εκατοστών από την καταχώριση του τελικού πληρωτέου ποσού με το ίδιο μέγεθος χαρακτήρων, χρώματος και φόντου, η επιδότηση που παρέχεται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Η ΡΑΕ θα παρακολουθεί την εφαρμογή του μέτρου, ιδίως ως προς τη διαμόρφωση των τιμών, τις συνθήκες ανταγωνισμού και εύρυθμης λειτουργίας των αγορών καθώς και την τυχόν εμφάνιση καταχρηστικών πρακτικών.

Ολόκληρη η τροπολογία για τη ρήτρα αναπροσαρμογής

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT