Εμπορικό έλλειμμα: Εκτινάχθηκε στα 3 δισ. ευρώ τον Μάιο

Εμπορικό έλλειμμα: Εκτινάχθηκε στα 3 δισ. ευρώ τον Μάιο

Παρά τη σημαντική αύξηση των εξαγωγών, οι εισαγωγές αυξήθηκαν πολύ περισσότερο

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα τρία δισεκατομμύρια ευρώ και πλέον εκτινάχθηκε τον Μάιο το εμπορικό έλλειμμα, καθώς παρά τη σημαντική αύξηση των εξαγωγών οι εισαγωγές αυξήθηκαν πολύ περισσότερο, λόγω της πλήρους επανεκκίνησης της οικονομίας και της μεγάλης ανατίμησης των ενεργειακών προϊόντων τα οποία η Ελλάδα εισάγει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή, η αξία των εισαγωγών τον Μάιο του 2022 διαμορφώθηκε σε 7,87 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, καταγράφοντας αύξηση σε σύγκριση με τον Μάιο του 2021 κατά 60,3%. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών και των πλοίων, η αξία των εισαγωγών αυξήθηκε τον Μάιο του 2022 σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν κατά 46,8%.

Η συνολική αξία των εξαγωγών τον Μάιο του 2022 διαμορφώθηκε σε 4,78 δισ. ευρώ έναντι 3,23 δισ. ευρώ τον Μάιο του 2021, καταγράφοντας αύξηση 47,6%. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών και των πλοίων οι εξαγωγές αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 34,2%.

Το εμπορικό έλλειμμα τον Μάιο αυξήθηκε κατά 84,7% και διαμορφώθηκε σε 3,09 δισ. ευρώ, με την αύξησή του να είναι επίσης σημαντική, 64,8%, ακόμη και εάν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή και τα πλοία.

Στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2022 η συνολική αξία των εισαγωγών διαμορφώθηκε σε 35,23 δισ. ευρώ, ενισχυμένη κατά 50,1%, ενώ εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών και των πλοίων η αύξηση ήταν 35,8%. Η συνολική αξία των εξαγωγών ήταν το πρώτο πεντάμηνο του 2022 20,53 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 34,9% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών και των πλοίων η αξία των εξαγωγών αυξήθηκε κατά 23,9%.

Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου διαμορφώθηκε το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου 2022 σε 14,7 δισ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση 77,9% σε σύγκριση με το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου 2021. Σχολιάζοντας τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), Χριστίνα Σακελλαρίδη, σημείωσε τα εξής: «Γλυκόπικρη γεύση αφήνουν τα στοιχεία των εξαγωγών του Μαΐου και αυτό γιατί διατηρείται έντονα ανοδικά το μομέντουμ των εξαγωγών των ελληνικών προϊόντων από τη μια, ενώ από την άλλη παρατηρείται μεγάλη διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος».

Αύξηση της αξίας των εξαγωγών καταγράφηκε σε όλες τις βασικές κατηγορίες προϊόντων, με τις μεγαλύτερες να αφορούν τα πετρελαιοειδή (69,4%) και να ακολουθούν τα βιομηχανικά προϊόντα (43,5%), τα μηχανήματα (33%) και τα τρόφιμα (18,1%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή