Περικοπές δαπανών σε ενέργεια, τρόφιμα, αλλά και φροντιστήρια, από τα νοικοκυριά

Περικοπές δαπανών σε ενέργεια, τρόφιμα, αλλά και φροντιστήρια, από τα νοικοκυριά

Ακόμη και το «ιερό δισκοπότηρο» της ελληνικής οικογένειας, το φροντιστήριο των παιδιών για την προετοιμασία τους για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, αγγίζει η πληθωριστική κρίση

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμη και το «ιερό δισκοπότηρο» της ελληνικής οικογένειας, το φροντιστήριο των παιδιών για την προετοιμασία τους για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, αγγίζει η πληθωριστική κρίση. Ετσι, μετά την περικοπή δαπανών για ενέργεια, τρόφιμα, άλλα καταναλωτικά είδη και για διακοπές, έρευνα της Opinion Poll για λογαριασμό του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ) δείχνει ότι πλέον ένα ποσοστό των νοικοκυριών βάζει «μαχαίρι» και στις δαπάνες για τα φροντιστήρια.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα, το 83,7% προχωράει σε μειώσεις στην κατανάλωση ενέργειας, το 83,2% σε μειώσεις στην αγορά καταναλωτικών προϊόντων, το 66,4% μειώνει τις μετακινήσεις με το προσωπικό αυτοκίνητο και το 66% κάνει περικοπές στις ημέρες των διακοπών. Επίσης, ένα 18,7% κάνει κάποιες περικοπές όσον αφορά τη φροντιστηριακή προετοιμασία των παιδιών τους για την είσοδο στα ΑΕΙ.

Το ροκάνισμα του διαθέσιμου εισοδήματος, λόγω των μεγάλων ανατιμήσεων σε σειρά βασικών προϊόντων και υπηρεσιών, δυσκολεύει και την ανταπόκριση των νοικοκυριών στις υποχρεώσεις τους.

Συγκεκριμένα, το 53,3% δηλώνει ότι δυσκολεύεται πολύ και αρκετά να ανταποκριθεί σε υποχρεώσεις όπως είναι η αποπληρωμή δανείων και πιστωτικών καρτών. Το χειρότερο –και για την πορεία της αγοράς στη συνέχεια– είναι ότι τα 2/3 των καταναλωτών δηλώνουν απαισιόδοξοι για την οικονομική τους κατάσταση.

Το 53,3% δηλώνει ότι δυσκολεύεται πολύ και αρκετά να ανταποκριθεί σε υποχρεώσεις όπως είναι η αποπληρωμή δανείων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από τη διεθνή συγκυρία, μεγάλο μέρος των καταναλωτών θεωρεί υπεύθυνη την κυβέρνηση για το κύμα ακρίβειας. Ετσι, αν και το 83,3% θεωρεί ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει επιδράσει παγκόσμια, άρα και στη χώρα στην άνοδο των τιμών συνολικά και το 47% κρίνει ότι η διεθνής συγκυρία είναι η βασική αιτία για τις όποιες αυξήσεις υπάρχουν, το 45,2% θεωρεί ως βασική αιτία την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης.

Οσον αφορά συνολικά τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την ακρίβεια και τη στήριξη των νοικοκυριών, το 54,1% πιστεύει ότι προσφέρουν σχεδόν μηδαμινή βοήθεια, το 30,2% τα θεωρεί μικρή αλλά αναγκαία βοήθεια και το 14,2% τα κρίνει ως σημαντική βοήθεια δεδομένων των συνθηκών.

Το 49,3% δηλώνει λίγο ή καθόλου ικανοποιημένο από τα μέτρα της κυβέρνησης για να πέσουν τα τιμολόγια της ενέργειας. Το 45,3% δηλώνει πολύ και αρκετά ικανοποιημένο. Παράλληλα, το 45,4% θεωρεί ότι οι επόμενοι λογαριασμοί θα είναι αισθητά μειωμένοι, με το 46,2% να έχει αντίθετη άποψη.

Σημειώνεται, βεβαίως, ότι η εν λόγω έρευνα έγινε πριν από τις χθεσινές ανακοινώσεις για τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Το 49,9% αντιμετωπίζει θετικά και μάλλον θετικά το νέο πρόγραμμα επιδότησης καυσίμων fuel pass2, με το 43,9% να έχει αντίθετη άποψη.

Η έρευνα έγινε σε δείγμα 1.002 νοικοκυριών στην Περιφέρεια Αττικής.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή