Με επιπλέον αμοιβή η εξαήμερη εργασία στον επισιτισμό

Με επιπλέον αμοιβή η εξαήμερη εργασία στον επισιτισμό

Πενθήμερη εργασία καθιερώθηκε στον επισιτισμό, με πρόσθετη αμοιβή ενός ημερομισθίου για κάθε επιπλέον ημέρα απασχόλησης, προσαυξημένη κατά 75% εάν πρόκειται για Κυριακή ή αργία.

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα διάταξη, που ενσωματώθηκε στην παλαιά κλαδική σύμβαση και κηρύχθηκε υποχρεωτική από τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, λύνει το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την εξαήμερη εργασία σε μπαρ και εστιατόρια, καθώς προβλέπει ένα επιπλέον ημερομίσθιο για τους περίπου 400.000 εργαζομένους στον επισιτισμό εάν εργαστούν σε ημέρα ανάπαυσής τους. Το ημερομίσθιο αυτό θα καταβάλλεται προσαυξημένο κατά 75%, εφόσον η απασχόλησή τους είναι σε ημέρα ανάπαυσης και αυτή πέφτει Κυριακή ή αργία.

Η προσθήκη αυτή εντάχθηκε στην κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας που καλύπτει το σύνολο των εργαζομένων στον επισιτισμό και την οποία ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης με απόφασή του κήρυξε υποχρεωτική για το σύνολο των επιχειρήσεων και των εργαζομένων στον κλάδο.

Αναλυτικά, το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, που συνεδρίασε χθες, διατύπωσε θετική σχετική γνωμοδότηση προς τον υπουργό Εργασίας.

Η προσθήκη συμφωνήθηκε μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων και επαναλαμβάνει ότι «καθιερώνεται πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία με 40 ώρες εργασίας και δύο ημέρες ανάπαυσης σε όλα τα καταστήματα». Προβλέπει, όμως, επιπλέον ότι εάν οι μισθωτοί στον επισιτισμό εργαστούν σε ημέρες ανάπαυσής τους, θα λαμβάνουν πρόσθετη αμοιβή και συγκεκριμένα αποζημίωση ίση με ένα ημερομίσθιο για κάθε ημέρα ανάπαυσης που εργάστηκαν, το οποίο θα καταβάλλεται προσαυξημένο κατά 75% εφόσον η απασχόληση σε ημέρα ανάπαυσης λάβει χώρα καθ’ ημέραν Κυριακή ή σε ημέρα θεσμοθετημένης από την εργατική νομοθεσία αργίας.

Η διάταξη προβλέπει, επίσης, πως η απασχόληση σε ημέρες ανάπαυσης, εφόσον προκύψει, αυξάνει τις μηνιαίες αποδοχές και το οφειλόμενο ασφαλιστικό ημερομίσθιο των εργαζομένων και λειτουργεί υπέρ αυτών. Και ορίζει ρητώς πως σε καμία περίπτωση η τυχόν εργασία τους κατά τις ημέρες αυτές δεν δύναται να θεωρηθεί απλή μεμονωμένη ή κατά σύστημα παράβαση του συστήματος της πενθήμερης εργασίας. Το πενθήμερο εξακολουθεί να ισχύει και η επιπλέον εργασία την έκτη ημέρα – με συνολικά 40 ώρες την εβδομάδα, ήτοι 6 ώρες και 40 λεπτά την ημέρα– γίνεται λόγω εποχικότητας και αυξημένου φόρτου εργασίας των επιχειρήσεων και δεν αποτελεί συμφωνία για καταστρατήγηση της πενθήμερης εργασίας.

Σημειώνεται ότι η συλλογική σύμβαση εργασίας του κλάδου για την περίοδο από 22-2-2021 έως 22-2-2023 έχει ήδη κηρυχθεί υποχρεωτική με απόφαση του κ. Χατζηδάκη. Την προσθήκη συμφώνησαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών – Βιοτεχνών – Εμπόρων Ελλάδος, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων και η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Ζαχαροπλαστών Ελλάδος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή