Μάχη για την ανάπτυξη των δικτύων οπτικής ίνας

Μάχη για την ανάπτυξη των δικτύων οπτικής ίνας

Υστερα από τουλάχιστον δύο δεκαετίες από την άρση του μονοπωλίου στη σταθερή τηλεφωνία, χρονικό διάστημα κατά το οποίο πολλοί παίκτες στις τηλεπικοινωνίες χρεοκόπησαν, τα δεδομένα αλλάζουν για μία ακόμη φορά άρδην στον κλάδο που αποτελεί συνώνυμο του σκληρού ανταγωνισμού

4' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστερα από τουλάχιστον δύο δεκαετίες από την άρση του μονοπωλίου στη σταθερή τηλεφωνία, χρονικό διάστημα κατά το οποίο πολλοί παίκτες στις τηλεπικοινωνίες χρεοκόπησαν, τα δεδομένα αλλάζουν για μία ακόμη φορά άρδην στον κλάδο που αποτελεί συνώνυμο του σκληρού ανταγωνισμού. H Cosmote και η Nova ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι θα προσφέρουν κατά το αμέσως προσεχές διάστημα, για πρώτη φορά, προγράμματα Ιντερνετ σταθερής ιδιαίτερα υψηλών ταχυτήτων 1 Gbps (Gigabit), δηλαδή έως και πέντε φορές υψηλότερων σε σχέση με ό,τι διατίθεται σήμερα μέσω των οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH). Εάν όμως ληφθεί υπόψη ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός συνδέσεων έχει ταχύτητες της τάξεως των 10 Mbps, γίνεται αντιληπτό ότι το 1 Gbps, που ισοδυναμεί με 1.000 Mbps, σηματοδοτεί έως και κατά 100 φορές πιο γρήγορες ταχύτητες.

Την περασμένη Πέμπτη η διοίκηση της Nova, που μαζί με τη Wind ανήκει στον όμιλο United Group (την οποία ελέγχει το επενδυτικό κεφάλαιο BC Partners), ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 2 δισεκατομμύρια ευρώ στις ελληνικές τηλεπικοινωνιακές υποδομές έως το 2027. Από το ποσό αυτό, μισό δισ. ευρώ θα κατευθυνθεί στην υλοποίηση δικτύου οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH), ενώ τα υπόλοιπα κεφάλαια θα δαπανηθούν για την ανάπτυξη δικτύου πέμπτης γενιάς (5G), τη δημιουργία οπτικοακουστικού περιεχομένου και άλλου είδους επενδύσεις.

«Η Ελλάδα είναι μια εξαιρετικά σημαντική χώρα για τη United Group. Το έχουμε αποδείξει με την επένδυση ύψους 1,5 δισ. ευρώ που έχουμε ήδη πραγματοποιήσει», επισήμανε η διευθύνουσα σύμβουλος της United Group Βικτόρια Μπόκλαγκ κατά τη συνέντευξη Τύπου στο Μουσείο Μπενάκη.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Nova, τα πρώτα προγράμματα θα είναι εμπορικά διαθέσιμα από τον Νοέμβριο και όπου, βέβαια, υπάρχει ή ολοκληρωθεί έως τότε δίκτυο FTTH. Στρατηγική επιδίωξη της εταιρείας είναι σε ορίζοντα πενταετίας να δημιουργήσει ιδιόκτητο δίκτυο οπτικής ίνας μέχρι την τηλεφωνική πρίζα του σπιτιού ή της επιχείρησης με μήκος 22.000 χιλιομέτρων. Η συγκεκριμένη υποδομή θα είναι διαθέσιμη για το 40% του ελληνικού πληθυσμού και των επιχειρήσεων και θα καλύπτει το 70% των περιφερειών της χώρας. Σε απόλυτους αριθμούς, η οπτική ίνα μέχρι το σπίτι της Nova θα καλύπτει 4,5 εκατομμύρια ιδιώτες και επιχειρήσεις, αντιπροσωπεύοντας 1,6 εκατ. συνδέσεις. Οπως ανέφεραν το απόγευμα της Πέμπτης η κ. Μπόκλαγκ και ο διευθύνων σύμβουλος της Nova Παναγιώτης Γεωργιόπουλος, το υπό κατασκευή δίκτυο του παρόχου θα συνυπάρχει με αυτό άλλων τηλεπικοινωνιακών εταιρειών. «Η υπερκάλυψη των δικτύων αποτελεί συνηθισμένη πρακτική στην Ευρώπη και στις αγορές όπου δραστηριoπoιείται η United Group», σημείωσαν.

Κλιμακώνεται ο ανταγωνισμός στις τηλεπικοινωνίες – Οι κινήσεις της Cosmote και της Nova.

Η Nova, που βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο συγχώνευσης με τη Wind, ανακοίνωσε ότι σε βάθος χρόνου, όταν ολοκληρωθεί το ιδιόκτητο δίκτυό της, θα διαθέτει ταχύτητες 10 Gigabit. Η αρχή θα γίνει τον Νοέμβριο, οπότε η εταιρεία θα λανσάρει προγράμματα Ιντερνετ σταθερής 1 Gigabit, «σε πολύ προσιτές τιμές», οι οποίες πρόκειται να προσδιοριστούν το προσεχές διάστημα, όπως ανέφερε την Πέμπτη ο κ. Γεωργιόπουλος. Κατά τη διοίκηση της Nova, με τα σημερινά δεδομένα δεν είναι δυνατόν ο πάροχος να προσφέρει υπηρεσίες σε χαμηλές τιμές, με αποτέλεσμα ο ρυθμός διείσδυσης της οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις επιδοτήσεις, μέσω κουπονιών, που προσφέρει η πολιτεία για αυτού του είδους τις συνδέσεις. Δίνοντας το στίγμα της στρατηγικής που θα υιοθετήσει η Wind, ο κ. Γεωργιόπουλος σημείωσε κατά την πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ότι «για πρώτη φορά υπάρχει ανταγωνισμός στις υποδομές, καθώς θα καλύπτουμε τη μισή χώρα». Σήμερα η Nova υπολογίζεται ότι διαθέτει περισσότερες από 420.000 κατασκευασμένες γραμμές οπτικών ινών που εκτείνονται μέχρι την καμπίνα (FFTC) και μέχρι το σπίτι (FTTH). Πρόκειται για το δίκτυο της πρώην Wind, δεδομένου ότι η Nova για την παροχή υπηρεσιών σταθερής στηρίζεται αποκλειστικά στο δίκτυο των υπόλοιπων παρόχων, κυρίως του ΟΤΕ.

Το μεγαλύτερο δίκτυο οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι, που καλύπτει 670.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα, διαθέτει η Cosmote. Ο αριθμός αυτός, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της εταιρείας, θα διαμορφωθεί σε 1 εκατ. και 3 εκατ. μέχρι τα τέλη της χρονιάς και έως το 2027, αντιστοίχως. Ο πάροχος, λίγες ημέρες πριν από τις ανακοινώσεις της Nova, έκανε γνωστό ότι θα προσφέρει, από τα μέσα Σεπτεμβρίου, ταχύτητες 300 Mbps, 500 Mbps και 1 Gbps, που είναι μέχρι πέντε φορές υψηλότερες σε σύγκριση με αυτές –100 και 200 Mbps– που διαθέτει σήμερα. Ηδη, την περασμένη Παρασκευή, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) ενέκρινε ορισμένα από τα πακέτα υπηρεσιών ευρυζωνικής σύνδεσης υπερυψηλών ταχυτήτων της Cosmote. Η εταιρεία έχει ήδη επενδύσει 5 δισ. ευρώ την περασμένη δεκαετία, ενώ μέχρι το 2027 διαθέτει επενδυτικό πλάνο της τάξεως των 3 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά της, η Vodafone Ελλάδας, που καταλαμβάνει την τρίτη θέση στην ελληνική αγορά των τηλεπικοινωνιών, δρομολογεί επενδύσεις για τη δημιουργία δικτύου οπτικής ίνας της τάξεως των 600 εκατ. ευρώ με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης το 2025, ενώ προγραμματίζει κατά το ίδιο χρονικό διάστημα την ανάπτυξη 800.000 γραμμών FTTH (οπτική ίνα μέχρι το σπίτι).

Σχέδιο για ανάπτυξη FTTH διαθέτει και η ΔΕΗ, που επιδιώκει να καλύψει 3 εκατ. νοικοκυριά μέσα στα επόμενα 5 χρόνια μέσω επένδυσης 800 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, δεδομένου ότι η εισηγμένη δεν θα προσφέρει εμπορικά ευρυζωνικές υπηρεσίες σύνδεσης, θα χρειαστεί να συνεργαστεί με τηλεπικοινωνιακούς παρόχους. Για τον σκοπό αυτό η ΔΕΗ είχε συζητήσεις με τη Nova, οι οποίες όμως δεν έχουν οδηγήσει στην υπογραφή κάποιας συμφωνίας, όπως τόνισε ο CEO της τελευταίας, Π. Γεωργιόπουλος, την Πέμπτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή