Μεγάλες επενδύσεις σε εταιρείες blockchain

Μεγάλες επενδύσεις σε εταιρείες blockchain

Στο ραντάρ διεθνών επενδυτών βρίσκονται νεοσύστατες εταιρείες τεχνολογίας που δραστηριοποιούνται στον χώρο των κρυπτονομισμάτων και της ανάπτυξης υποδομών blockchain (Web3 infrastructure), κάποιες εκ των οποίων ανήκουν σε Ελληνες ιδρυτές και αποκτούν παρουσία και στη χώρα μας.

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο ραντάρ διεθνών επενδυτών βρίσκονται νεοσύστατες εταιρείες τεχνολογίας που δραστηριοποιούνται στον χώρο των κρυπτονομισμάτων και της ανάπτυξης υποδομών blockchain (Web3 infrastructure), κάποιες εκ των οποίων ανήκουν σε Ελληνες ιδρυτές και αποκτούν παρουσία και στη χώρα μας. Ο λόγος για τη Mysten Labs, δημιούργημα πέντε πρώην επικεφαλής του τμήματος crypto και blockchain της Facebook (Novi), μια ομάδα που οικοδομεί «από το μηδέν» τη δική της τεχνολογία blockchain, γνωστή ως Sui, καθώς και το ομώνυμο ψηφιακό της νόμισμα.

Η εταιρεία άντλησε πριν από λίγες ημέρες το δυσθεώρητο ποσό των 300 εκατ. δολ. από μεγάλους διεθνείς επενδυτές (ανάμεσα σε αυτούς οι FTX Ventures, Andreessen Horowitz, Coinbase Ventures κ.ά.), σε μια κεφαλαιοποίηση που, όπως είχε γράψει η «Κ» σε προηγούμενο δημοσίευμα, ξεπέρασε τα 2 δισ. δολ.

Προσλήψεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη από τη Μysten Labs — Πριν από λίγες ημέρες άντλησε 300 εκατ. δολ.

Παρά την επιφυλακτικότητα που δείχνουν πλέον οι επενδυτές για εταιρείες και προϊόντα υψηλού ρίσκου, το αντικείμενό της κινεί το ενδιαφέρον τους καθώς έχει χτίσει ένα καινούργιο blockchain που θα δίνει τη δυνατότητα να πραγματοποιούνται συναλλαγές σε διάστημα λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο. Επίσης αναπτύσσει ένα ψηφιακό νόμισμα το οποίο θα είναι ικανό να ανταγωνιστεί τα ήδη υπάρχοντα, φιλοδοξώντας να δημιουργήσει μια πιο σύγχρονη και ασφαλή εκδοχή του ethereum.

Η Μysten Labs έχει έδρα τη Σίλικον Βάλεϊ, ιδρύθηκε μόλις πριν από ένα χρόνο, ενώ, σύμφωνα με εκπροσώπους της, έχει ξεκινήσει να προσλαμβάνει κόσμο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου και νοικιάζει τα δικά της γραφεία. Ο Κώστας Χαλκιάς, που μαζί με τον Γιώργο Δανέζη αντιπροσωπεύουν το «ελληνικό» στοιχείο της ομάδας, είχε αποκαλύψει σε πρόσφατη συνέντευξη στην «Κ» πως η νεοφυής εταιρεία αποφάσισε να έρθει στην Ελλάδα και να προσλάβει μια ομάδα 15 μηχανικών (όλων των επιπέδων, από entry level μέχρι senior) που θα εργάζονται πάνω στην τεχνολογία της. Εξηγώντας το αντικείμενο της Mysten Labs, ο κ. Χαλκιάς είχε αναφέρει πως «πρόκειται για μια αποκεντροποιημένη βάση δεδομένων, η οποία δεν θα ελέγχεται μόνο από έναν οργανισμό, αλλά από πολλές οντότητες. Θα μπορεί κανείς, για παράδειγμα, μέσα από ένα δικό του λογαριασμό και δική του ψηφιακή υπογραφή να πραγματοποιεί όλες τις συναλλαγές, να ανεβάζει συμβόλαια τα οποία δεν θα μπορούν να τροποποιηθούν, να δημιουργεί τις δικές του εφαρμογές, χωρίς να χρειάζεται να φτιάξει τη δική του βάση δεδομένων με τους δικούς του προγραμματιστές». Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Evan Cheng, δήλωσε πως η άντληση κεφαλαίων θα βοηθήσει την εταιρεία να αναπτύξει την τεχνολογία blockchain Sui, να προσλάβει εργαζομένους και να επεκταθεί στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού.

Πολύ μικρότερο ποσό, της τάξεως των 2,5 εκατ. δολ., άντλησε η ελληνικών συμφερόντων Rated Labs, η οποία ιδρύθηκε μόλις τον Απρίλιο του 2022 από τον Ηλία Σίμο και τον Αρη Κολιόπουλο με στόχο να παρέχει διαφάνεια στην υποδομή γύρω από την οποία στηρίζεται το blockchain. Αξίζει να σημειωθεί πως αν και η αξία πολλών κρυπτονομισμάτων, όπως το bitcoin, σημείωνε μέχρι πρότινος πτώση 60%, οι επενδυτές παραμένουν θετικοί ως προς την ικανότητα της συγκεκριμένης αγοράς να διατηρεί την ανθεκτικότητά της. Σύμφωνα με στοιχεία της πλατφόρμας Crunchbase, οι επενδύσεις των venture capital σε εταιρείες blockchain κινούνται φέτος περίπου στα περυσινά επίπεδα, με αυτές να ανέρχονται μέχρι στιγμής στα 12,8 δισ. δολ. έναντι 18,5 δισ. δολ. πέρυσι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή