Τουρισμός: Νέο ρεκόρ εισπράξεων τον Ιούλιο

Τουρισμός: Νέο ρεκόρ εισπράξεων τον Ιούλιο

Εισέρρευσαν 3,723 δισεκατομμύρια, ενώ η μέση δαπάνη αυξήθηκε στα 705 ευρώ

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις υψηλότερες ταξιδιωτικές εισπράξεις σε μήνα Ιούλιο είχε φέτος η Ελλάδα. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι εισπράξεις τον Ιούλιο φέτος διαμορφώθηκαν στα 3,723 δισεκατομμύρια ευρώ, αυξημένες οριακά κατά +0,56% από τον Ιούλιο του 2019, μήνας που διατηρούσε το προηγούμενο ρεκόρ με εισπράξεις 3,702 δισεκατομμύρια.

Τουρισμός: Νέο ρεκόρ εισπράξεων τον Ιούλιο-1

Τα έσοδα από τον εισερχόμενο τουρισμό μπορούν να αγγίξουν φέτος τα 20 δισ. ευρώ έναντι 18,2 δισ. το 2019.

Για ολόκληρο το πρώτο επτάμηνο, δηλαδή την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2022, οι αφίξεις ξένων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 191,4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021 και οι σχετικές εισπράξεις κατά 154,2%, αντιπροσωπεύοντας το 87,9% και το 97,1% των αντίστοιχων επιπέδων τους το 2019. Αυτό σημαίνει πως οι εισπράξεις υπολείπονται ακόμα κατά 2,9% εκείνων του πρώτου επταμήνου του 2019, τελευταίου έτους πριν από την πανδημία και έτους-ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό. Ομως οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ο Αύγουστος θα είναι ο μήνας που θα αντιστρέψει τα συγκριτικά μεγέθη με το 2019, καθώς εκτιμάται πως αυξήθηκαν σημαντικά και οι ταξιδιώτες αλλά και οι εισπράξεις. Παρόμοια εκτίμηση υπάρχει και για τον Σεπτέμβριο. Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο του 2019 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις άγγιξαν τα 4,1 δισεκατομμύρια, ενώ τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους τα 2,88 δισεκατομμύρια.

Με αυτά τα δεδομένα, και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, για ολόκληρο το 2022 ο εισερχόμενος τουρισμός αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 5% σε όρους ταξιδιωτών και κατά 10% σε όρους ταξιδιωτικών εισπράξεων. Ειδικότερα, η αυξημένη μέση δαπάνη ανά ταξίδι από κατοίκους του εξωτερικού στην Ελλάδα και η σημαντική αύξηση των ταξιδιωτικών αφίξεων κατά τους μήνες που έπονται του Αυγούστου ενισχύουν τις εκτιμήσεις για μεγέθυνση των ταξιδιωτικών εισπράξεων φέτος σε σχέση με το 2019 και μάλιστα έως και κατά περίπου 10%. Ειδικότερα, θεσμικοί φορείς του ελληνικού τουρισμού αλλά και κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν πως τα έσοδα από τον εισερχόμενο τουρισμό μπορούν να αγγίξουν φέτος τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ έναντι 18,2 δισεκατομμυρίων το 2019.

Οσον αφορά τη συνεισφορά του τουρισμού στην οικονομία, η Τράπεζα της Ελλάδος αναφέρει πως τον Ιούλιο το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών με οδηγό τον τουρισμό, αλλά και τη ναυτιλία, είναι πλεονασματικό, και μάλιστα το πλεόνασμα αυξήθηκε κατά 533,9 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με τον Ιούλιο του 2021 και διαμορφώθηκε σε 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ. Ωστόσο, για ολόκληρο το πρώτο επτάμηνο το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παραμένει ελλειμματικό, και ειδικότερα είναι αυξημένο κατά 2,9 δισεκατομμύρια ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021 και διαμορφώθηκε σε 9,7 δισεκατομμύρια εξαιτίας των αυξημένων τιμών των εισαγόμενων καυσίμων και άλλων ενεργειακών προϊόντων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή