Δυσοίωνες ενδείξεις για τον κλάδο της μεταποίησης

Δυσοίωνες ενδείξεις για τον κλάδο της μεταποίησης

Για τρίτο συνεχή μήνα, τον Σεπτέμβριο, ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε κάτω από το όριο των 50 μονάδων

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάτω από το όριο των 50 μονάδων διαμορφώθηκε για τρίτο συνεχή μήνα ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών στην ελληνική μεταποίηση, γνωστός ως δείκτης PMI, καθώς η άνοδος των τιμών προκαλεί κάμψη της ζήτησης, με τη μείωση των νέων παραγγελιών να είναι εμφανής τόσο από τους πελάτες της εγχώριας αγοράς όσο και από αυτούς των ξένων αγορών. Αλλωστε, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Eurobank με τη συμμετοχή 1.408 επιχειρήσεων-πελατών της, η αύξηση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας και των πρώτων υλών έχει επηρεάσει τις πωλήσεις για 7 στις 10 επιχειρήσεις.

Το χειρότερο ίσως είναι ότι η πληθωριστική κρίση ενδεχομένως να δημιουργήσει ένα νέο γύρο συσσώρευσης ιδιωτικού χρέους, καθώς το 22% των επιχειρήσεων θα χρησιμοποιήσει τα υφιστάμενα κεφάλαια κίνησης για να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό που προκύπτει από την αύξηση του λειτουργικού κόστους και τη μείωση των πωλήσεων, ενώ σημαντικό μέρος των επιχειρήσεων αναμένεται να προβεί σε νέο δανεισμό.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία της S&P Global, ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο στις 49,7 μονάδες, υψηλότερα από τις 48,8 μονάδες του Αυγούστου, αλλά με τα ποιοτικά στοιχεία της έρευνας να μη δείχνουν σημαντική βελτίωση. Ο ρυθμός αύξησης του κόστους επιταχύνθηκε τον Σεπτέμβριο. Τα λειτουργικά έξοδα αυξήθηκαν μετά τις αυξήσεις στις τιμές των υλικών, των μεταφορών, της ενέργειας και των καυσίμων. Ανταποκρινόμενοι στην υψηλότερη επιβάρυνση κόστους, οι Ελληνες κατασκευαστές αύξησαν τις τιμές εργοστασίου με έντονο ρυθμό. Η υποτονική ζήτηση οδήγησε σε πτώση της απασχόλησης στον κλάδο για δεύτερο συνεχή μήνα.

Ο προβληματισμός για τον κλάδο της μεταποίησης αποτυπώνεται και στην έρευνα οικονομικής συγκυρίας που πραγματοποιεί το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Αν και ο δείκτης οικονομικού κλίματος βελτιώθηκε τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον Αύγουστο, στις 105,1 μονάδες από τις 101,8 μονάδες, παρέμεινε σε χαμηλότερα επίπεδα από τον περυσινό Σεπτέμβριο (109,3 μονάδες). Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη μεταποίηση διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 μηνών, στις 98,2 μονάδες, καθώς ο κλάδος αναμένει έντονη υποχώρηση της παραγωγής τους επόμενους μήνες. Επιδείνωση καταγράφηκε και στον δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών στο λιανεμπόριο, ενώ αντιθέτως βελτιώθηκαν οι αντίστοιχοι δείκτες στους κλάδους των κατασκευών και των υπηρεσιών.

Βελτίωση καταγράφηκε και στον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης, στις -51,2 μονάδες από τις -55,3 μονάδες τον Ιούλιο, κυρίως λόγω των μέτρων στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και της ώθησης που έδωσε στα εισοδήματα ο τουρισμός. Ωστόσο, όπως επισημαίνει το ΙΟΒΕ, η πτωτική τάση του δείκτη δεν έχει ανατραπεί, με την αβεβαιότητα για τον χειμώνα που έρχεται να παραμένει υψηλή.

Αλλωστε μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται νέος γύρος ανατιμήσεων σε σειρά αγαθών, κάτι πλέον που και οι ίδιες οι επιχειρήσεις προαναγγέλλουν. Σύμφωνα με την έρευνα της Eurobank, το 50% των ερωτηθέντων απάντησε ότι η τελική τιμή του προϊόντος αυξήθηκε πάνω από 10% από την αύξηση στο κόστος των πρώτων υλών και 43% απάντησε αντίστοιχο ποσοστό (>10%) από την ηλεκτρική ενέργεια. Επιπλέον, το 49% δήλωσε ότι θα προβεί συνδυαστικά σε αυξήσεις τιμών, ενώ παράλληλα θα απορροφήσει μέρος του κόστους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή