Ακίνητα: «Πρωταθλήτρια» της ανάκαμψης των βραχυχρόνιων μισθώσεων η Ελλάδα

Ακίνητα: «Πρωταθλήτρια» της ανάκαμψης των βραχυχρόνιων μισθώσεων η Ελλάδα

Σε «πρωταθλήτρια» της ανάκαμψης του τομέα των βραχυχρόνιων μισθώσεων αναδεικνύεται η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Eurostat για πρώτη φορά.

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε «πρωταθλήτρια» της ανάκαμψης του τομέα των βραχυχρόνιων μισθώσεων αναδεικνύεται η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Eurostat για πρώτη φορά. Ειδικότερα, για το φετινό πρώτο εξάμηνο, ο αριθμός των διανυκτερεύσεων που πραγματοποιήθηκαν σε καταλύματα στην Ελλάδα ανήλθε σε 8.041.191, όντας κατά 12,85% υψηλότερος σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, δηλαδή πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Ακίνητα: «Πρωταθλήτρια» της ανάκαμψης των βραχυχρόνιων μισθώσεων η Ελλάδα-1

Ο αριθμός των διανυκτερεύσεων το α΄ εξάμηνο αυξήθηκε 12,85% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη απόπειρα της Eurostat να καταγράψει την πορεία των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Ε.Ε. Η κίνηση αυτή αποτελεί προϊόν συμφωνίας της στατιστικής υπηρεσίας της Ε.Ε. με τις τέσσερις μεγαλύτερες ψηφιακές πλατφόρμες και συγκεκριμένα την Airbnb, την Booking, την TripAdvisor και την Expedia. Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, το φετινό πρώτο εξάμηνο καταγράφηκαν 199 εκατ. διανυκτερεύσεις σε καταλύματα βραχυχρόνιων μισθώσεων, μέγεθος που συνιστά αύξηση κατά 138% συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, αλλά και κατά 3,5% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Σύμφωνα με τη Eurostat είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό μετά την πανδημία. Μάλιστα, να αναφερθεί ότι το επίτευγμα αυτό παρατηρήθηκε τόσο κατά το πρώτο όσο και κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Το πρώτο τρίμηνο, η ανάκαμψη σε επίπεδο Ε.Ε. έναντι του 2019 άγγιξε το 4,5%, ενώ το δεύτερο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 2,5%. Ασφαλώς, οι επιδόσεις διαφέρουν από χώρα σε χώρα, καθώς οι χώρες που δεν εμφανίζουν μεγάλη εποχικότητα παρουσιάζουν καλύτερη εικόνα συγκριτικά με εκείνες που εξαρτώνται κυρίως από τους θερινούς μήνες για την προσέλκυση μεγάλου αριθμού επισκεπτών. Για παράδειγμα, στη Σουηδία του μόλις 1,7 εκατ. διανυκτερεύσεων, η ανάκαμψη σε σχέση με το 2019 αγγίζει το 40% (39,35%).

Συνολικά, πάντως, η μεγαλύτερη αγορά στην Ε.Ε. για τη βραχυχρόνια μίσθωση είναι η Γαλλία, όπου κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο του έτους σημειώθηκαν 49,2 εκατ. διανυκτερεύσεις. Πρόκειται για αριθμό που συνιστά αύξηση κατά 69,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, αλλά και κατά 33,15%, συγκριτικά με το 2019. Στελέχη της αγοράς ακινήτων εκτιμούν πως και το δεύτερο εξάμηνο του 2022 θα συνεχιστεί η τροχιά ανάκαμψης του κλάδου των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή