Αύξηση πωλήσεων και κερδών για ΕΛΙΝΟΙΛ το πρώτο εξάμηνο

Αύξηση πωλήσεων και κερδών για ΕΛΙΝΟΙΛ το πρώτο εξάμηνο

Σημαντική ενίσχυση οικονομικών μεγεθών παρουσίασε το α΄ εξάμηνο η ΕΛΙΝΟΙΛ κυρίως λόγω της αύξησης των πωλήσεων στη διεθνή αγορά και των πωλήσεων στερεών καυσίμων στη βιομηχανία

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική ενίσχυση οικονομικών μεγεθών παρουσίασε το α΄ εξάμηνο η ΕΛΙΝΟΙΛ κυρίως λόγω της αύξησης των πωλήσεων στη διεθνή αγορά και των πωλήσεων στερεών καυσίμων στη βιομηχανία. Ιδιαίτερα θετική ήταν και η επίπτωση στα αποτελέσματα των εσόδων από τα αποθέματα λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης των τιμών βενζίνης και πετρελαίου κίνησης μέχρι τον Ιούνιο, τα οποία υπερκάλυψαν τις απώλειες από την εσωτερική αγορά και αύξησαν την κερδοφορία. Η εταιρεία ανακοίνωσε EBITDA α΄ εξαμήνου 2022 στα 15,02 εκατ. ευρώ έναντι 6,8 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2021 και καθαρά κέρδη 6,03 εκατ. ευρώ έναντι 1,36 εκατ. ευρώ. Τα προ φόρων κέρδη ανήλθαν στα 7,48 εκατ. ευρώ έναντι 1,89 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2021.

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου της ΕΛΙΝΟΙΛ ανήλθε κατά το α΄ εξάμηνο του 2022 σε 1,95 δισ. ευρώ έναντι 681,42 εκατ. του α΄ εξαμήνου του 2021, καταγράφοντας αύξηση 186,30%. Για την ίδια χρονική περίοδο, τα μεικτά κέρδη του ομίλου ανήλθαν σε 31,3 εκατ. έναντι 21,5 εκατ., και τα κέρδη προ φόρων, χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 15,72 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση 104,95%. Τα ενοποιημένα αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας (EATAM) ανήλθαν σε κέρδη 6,19 εκατ. έναντι 1,27 εκατ. του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος.

Οι πωλήσεις της ΕΛΙΝΟΙΛ στην εσωτερική αγορά σημείωσαν μικρή αύξηση παρά την ταυτόχρονη μείωση κερδοφορίας. Αντίθετα, οι πωλήσεις στη διεθνή αγορά, με το άνοιγμα των συνόρων και την άρση των περιοριστικών μέτρων παγκοσμίως, παρουσίασαν μια πολύ μεγάλη αύξηση αλλά και αντίστοιχη ενίσχυση της κερδοφορίας.

Ο τζίρος του ομίλου της ΕΛΙΝΟΙΛ ανήλθε σε 1,95 δισ. ευρώ έναντι 681,42 εκατ. το α΄ εξάμηνο του 2021.

Σημαντική συνεισφορά στην κερδοφορία είχαν οι πωλήσεις στερεών καυσίμων στη βιομηχανία, ενώ αντίθετα η μεγάλη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και η αδυναμία των καταναλωτών να εξοφλήσουν εγκαίρως τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους οδήγησαν τη δραστηριότητα με τα εμπορικά σήματα «electricon» και «aerion» σε ζημίες.

Αισιόδοξος για το επόμενο εξάμηνο, παρά τη μεταβλητότητα του ενεργειακού περιβάλλοντος και τις εντεινόμενες ανησυχίες για μια παγκόσμια ενεργειακή κρίση, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γιάννης Αλιγιζάκης σχολιάζοντας τα αποτελέσματα. Στο β΄ εξάμηνο του 2022 η εταιρεία, όπως δήλωσε, στοχεύει στη διατήρηση των πωλήσεών της στην εσωτερική αγορά, με την ανάπτυξη νέων πρατηρίων στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, ώστε να υπερκαλύψει τις απώλειες από την πολύ πιθανή υποχώρηση της αγοράς και τις ζημίες από τα αποθέματα, απόρροια της αποκλιμάκωσης των τιμών των καυσίμων από τον Ιούλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή