Ετοιμότητα για αντισταθμιστικά μέτρα το 2023

Ετοιμότητα για αντισταθμιστικά μέτρα το 2023

Η δημοσιονομική αξιοπιστία της χώρας πρέπει να διατηρηθεί, λέει το Γραφείο Προϋπολογισμού

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικές αβεβαιότητες για την επίτευξη του στόχου του προϋπολογισμού για το 2023 επισημαίνει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή και συνιστά ετοιμότητα για τη λήψη αντισταθμιστικών μέτρων, όπως μια αύξηση της φορολογίας των κερδοφόρων επιχειρήσεων, σε περίπτωση που χρειαστεί να αυξηθούν πέραν του προβλεπόμενου αποθεματικού 1 δισ. ευρώ οι δαπάνες για τη στήριξη των νοικοκυριών.

Η επίτευξη του φετινού δημοσιονομικού στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 1,7% του ΑΕΠ είναι σχετικά ασφαλής, υποστηρίζει το Γραφείο στη γνώμη του για το προσχέδιο προϋπολογισμού, που εξέδωσε χθες.

Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικές αβεβαιότητες για το 2023 και ιδίως όσον αφορά την προβλεπόμενη άνοδο της ιδιωτικής κατανάλωσης (1,3%), των επενδύσεων (16%) και των εξαγωγών (1,8%).

Και οι τρεις αυτές συνιστώσες, σημειώνει το Γραφείο, του οποίου προΐσταται ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης, μπορεί να επηρεαστούν αρνητικά από την ενδεχόμενη συρρίκνωση του διαθεσίμου εισοδήματος, την περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων δανεισμού και τις πιθανές απώλειες αγοραστικής δύναμης στους εμπορικούς εταίρους, είτε λόγω επιβράδυνσης ή ύφεσης είτε λόγω πληθωρισμού. Αν ο ρυθμός μεγέθυνσης είναι χαμηλότερος του αναμενομένου, συνεχίζει το Γραφείο, θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες στα δημόσια έσοδα – φορολογικά και ασφαλιστικά.

Πιο σημαντικό θεωρεί πάντως το ΓΠΚΒ τον κίνδυνο από τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων και του ηλεκτρικού ρεύματος. Κάτι τέτοιο ίσως απαιτήσει πρόσθετες εισοδηματικές ενισχύσεις, επιδεινώνοντας το δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Γι’ αυτό το Γραφείο συνιστά ετοιμότητα, ώστε αν προκύψουν πρόσθετες ανάγκες δαπανών, πέραν του 1 δισ. ευρώ του αποθεματικού, να ληφθούν αντισταθμιστικά μέτρα που θα διασφαλίζουν τον δημοσιονομικό στόχο.

«Τέτοια μέτρα μπορούν να είναι είτε γενικά, όπως μια μείωση δαπανών ή αύξηση εσόδων σε άλλες κατηγορίες, είτε ειδικά στην αγορά ενέργειας, όπως μια αύξηση της φορολογίας των κερδοφόρων επιχειρήσεων, είτε ισοδύναμα – μια μείωση στο πλαφόν της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος».

Επίσης, το Γραφείο επισημαίνει ότι ο πληθωρισμός λειτουργεί μεν θετικά στα δημόσια έσοδα και το χρέος, αλλά η άνοδος των επιτοκίων μπορεί να αυξήσει σημαντικά το κόστος δανεισμού του Δημοσίου και να δυσχεράνει τη συνεχή εκδοτική παρουσία του.

Σε κάθε περίπτωση, τονίζει το Γραφείο, οι κίνδυνοι και οι αβεβαιότητες που δημιουργούν οι διεθνείς συνθήκες καθιστούν ιδιαίτερα κρίσιμη τη διατήρηση της δημοσιονομικής αξιοπιστίας της χώρας, ώστε να αποφύγει τις χειρότερες συνέπειες της διεθνούς οικονομικής αναταραχής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή