Μυτιληναίος: «Απειλείται η ύπαρξη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας»

Μυτιληναίος: «Απειλείται η ύπαρξη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας»

«Η ενεργειακή κρίση θα είναι για καιρό εδώ», τόνισε ο πρόεδρος της Eurometaux, Ευ. Μυτιληναίος

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκάθαρο μήνυμα με έμμεσους αποδέκτες τα κέντρα αποφάσεων των Βρυξελλών, ότι η ευρωπαϊκή βιομηχανία απαιτεί και θα διεκδικήσει ρεαλιστικές λύσεις αντιμετώπισης των επιπτώσεων από την ενεργειακή κρίση, έστειλε στην πρώτη δημόσια παρέμβασή του, μετά και την ανάληψη των καθηκόντων του προέδρου της Eurometaux, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος. «Στο σημείο που βρισκόμαστε λοιπόν, έχοντας δει αναγκαστικά την πραγματικότητα κατάματα, έχουμε καθήκον να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε ρεαλιστικά αυτή την καταστροφική κρίση, να αφυπνισθούμε και να αναλάβουμε δράση. Πριν αφανιστούμε», τόνισε στην ομιλία του κατά την εκδήλωση των αποφοίτων του LSE (LSE Alumni) για τη βράβευσή του. Με αιχμηρή γλώσσα στράφηκε κατά της Ε.Ε. η οποία, όπως είπε, πίεσε για πολιτικές βιωσιμότητας και πράσινης μετάβασης, χωρίς να αξιολογήσει αν μπορούν να τις αντέξουν οι ευρωπαϊκές οικονομίες και κοινωνίες. «Δεν δώσαμε την απαραίτητη σημασία στην ασφάλεια εφοδιασμού και τώρα, τόσο η Ευρώπη σε θεσμικό επίπεδο όσο και οι κοινωνίες της είναι σε απόγνωση και κίνδυνο. Ετσι, αυτή τη στιγμή, απειλείται η ύπαρξη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, μαζί και των θέσεων εργασίας σε αυτή», τόνισε.

Μεταφέροντας την εμπειρία του από τις επαφές που είχε στις Βρυξέλλες το σύντομο διάστημα από την ανάληψη των καθηκόντων του ως προέδρου της Eurometaux, μίλησε για δυσκίνητη Ε.Ε. που «από φορέας αλληλεγγύης έχει καταλήξει πεδίο μόνο συμβιβασμών, κυρίως συμβολικών συμβιβασμών, που δεν έχουν αντίκρισμα στην πραγματική κοινωνία και οικονομία».

Χωρίς να φαίνεται λύση, οι Βρυξέλλες –σε μεγάλο βαθμό– συνεχίζουν να επιδιώκουν ορισμένες πρωτοβουλίες, σαν να ήταν «business as usual», είπε, και δίνοντας το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει ως πρόεδρος του μεγάλου ευρωπαϊκού βιομηχανικού συνδέσμου, συμπλήρωσε: «Δεν έχω σκοπό να γίνω μέρος αυτού του τρόπου προσέγγισης των πραγμάτων. Σκοπεύω να αξιοποιήσω τη θητεία μου ώστε να θέσω τα πράγματα επί τον τύπον των ήλων και να ακουστούν δυναμικά οι θέσεις μας, οι προτάσεις μας, για να κάνουμε και πάλι πρωταγωνιστή την ευρωπαϊκή βιομηχανία».

«Δεν θα ήθελα να ακουστώ δυσάρεστος ή απαισιόδοξος. Είμαι πεπεισμένος, ωστόσο, ότι επειδή η ενεργειακή κρίση θα είναι για καιρό εδώ, πρέπει να είμαστε άμεσοι και αποτελεσματικοί, για να περιορίσουμε τις επιπτώσεις της προς όφελος των ανθρώπων, των κοινωνιών και των οικονομιών τους», κατέληξε στην ομιλία του ο Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή