Προϋπολογισμός: Φέρνει περισσότερα έσοδα η ακρίβεια

Προϋπολογισμός: Φέρνει περισσότερα έσοδα η ακρίβεια

Στο εννεάμηνο οι εισπράξεις από ΦΠΑ υπερβαίνουν τον στόχο κατά 1,7 δισ.

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εισπράξεις του ΦΠΑ κατά κύριο λόγο αλλά και του φόρου εισοδήματος έχουν οδηγήσει στην αύξηση των δημοσίων εσόδων στο διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα οι υπερεισπράξεις σε σχέση με τον στόχο που είχε τεθεί ξεπερνούν τα 4,8 δισ. ευρώ, εξέλιξη που όπως όλα δείχνουν θα συνεχισθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Προϋπολογισμός: Φέρνει περισσότερα έσοδα η ακρίβεια-1

Σημαντική είναι και η συνεισφορά του φόρου εισοδήματος, με τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα να έχουν καταβάλει επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τον στόχο του προϋπολογισμού. Η αύξηση των εσόδων σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση των δαπανών οδήγησε στη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος 52 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 5,943 δισ. ευρώ. Ειδικότερα:

Τα έσοδα από τους φόρους ανήλθαν σε 40,560 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 4.819 εκατ. ευρώ ή 13,5% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2022 (τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 48,364 δισ. ευρώ). Η υπερεκτέλεση αυτή οφείλεται στα αυξημένα:

• Εσοδα από ΦΠΑ, τα οποία ανήλθαν σε 15,603 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 1.703 εκατ. ευρώ.

• Εσοδα των φόρων ακίνητης περιουσίας, που ανήλθαν σε 2,243 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 643 εκατ. ευρώ.

• Εσοδα των φόρων εισοδήματος, που ανήλθαν σε 12,498 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 1,508 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 4,340 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 917 εκατ. ευρώ από τον στόχο.

Στο διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου τα έσοδα υπερβαίνουν τον στόχο κατά 4,8 δισ. ευρώ.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο του Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2022 ανήλθαν στα 48,245 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 641 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στον ετεροχρονισμό των πληρωμών των εξοπλιστικών προγραμμάτων κατά 656 εκατ. ευρώ. Μειωμένες παρουσιάζονται και οι πληρωμές για καταπτώσεις εγγυήσεων κατά 456 εκατ. ευρώ.

Οι κυριότερες πληρωμές δαπανών για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης για την περίοδο του Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου έχουν ως εξής:

α) Επιχορήγηση προς τον ΟΠΕΚΑ ύψους 207 εκατ. ευρώ.

β) Επιχορήγηση προς τον e-ΕΦΚΑ ύψους 135 εκατ. ευρώ για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των ευάλωτων συνταξιούχων.

γ) Επιχορήγηση προς την Κοινωνία της Πληροφορίας για την ενίσχυση φυσικών προσώπων και ελεύθερων επαγγελματιών με σκοπό την αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους των καυσίμων κίνησης (fuel pass) ύψους 302 εκατ. ευρώ και για την ενίσχυση λόγω αυξημένων λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος (power pass) ύψους 296 εκατ. ευρώ.

δ) Επιχορήγηση προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ ύψους 50 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση των συνεπειών στην ελληνική κτηνοτροφία λόγω των διεθνών εξελίξεων.

ε) Αποζημίωση ειδικού σκοπού για τη στήριξη εκμεταλλευτών και οδηγών ταξί ύψους 5 εκατ. ευρώ.

στ) Επιδότηση του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (diesel) κίνησης ύψους 140 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή