Πρωτιά στη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος

Πρωτιά στη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος

Με κοινό αντίπαλο όλων των χωρών, παγκοσμίως, στη μάχη για την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων να αποτελούν το υψηλό ενεργειακό κόστος και ο πληθωρισμός, η Ελλάδα έχει καταφέρει να βελτιώσει το επενδυτικό περιβάλλον

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κοινό αντίπαλο όλων των χωρών, παγκοσμίως, στη μάχη για την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων να αποτελούν το υψηλό ενεργειακό κόστος και ο πληθωρισμός, η Ελλάδα έχει καταφέρει να βελτιώσει το επενδυτικό περιβάλλον. Σύμφωνα με έκθεση του EIU (Economist Intelligence Unit), η Ελλάδα καταλαμβάνει την πρώτη θέση παγκοσμίως με κριτήριο τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, έχοντας καταγράψει πρόοδο 16 μονάδων τα τελευταία τρία χρόνια, με δεύτερο στη συγκεκριμένη κατάταξη το Κατάρ με 11 μονάδες. Ωστόσο, στις τρεις πρώτες θέσεις ως προς την ελκυστικότητα του επιχειρηματικού περιβάλλοντος βρίσκονται η Σιγκαπούρη, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ, με την εικοσάδα να συμπληρώνουν χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Παρά τη συνεχή βελτίωση των επιδόσεων, η Ελλάδα έχει ακόμη μακρύ δρόμο να διανύσει ωσότου συγκλίνει στον συγκεκριμένο τομέα με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ενδεικτικά, σύμφωνα με το The Heritage Foundation, στον δείκτη οικονομικής ελευθερίας (Economic Freedom) η Ελλάδα κατατάσσεται στην 77η θέση για το 2022, ανάμεσα σε 177 χώρες. Η κατάταξη της Ελλάδας έχει βελτιωθεί τα τελευταία πέντε χρόνια, πραγματοποιώντας ένα άλμα 19 θέσεων σε σχέση με το 2020 (96η θέση), ενώ είχε βρεθεί στην 127η θέση το 2017. Οπως αναφέρει η πλέον πρόσφατη έκθεση της συμβουλευτικής εταιρείας EY, η ελληνική οικονομία βρίσκεται πλέον ανάμεσα στις «μέτρια ελεύθερες οικονομικά» (moderately free), έπειτα από μια δεκαετία κατατάξεων στις «κυρίως ανελεύθερες οικονομικά» (mostly unfree). Παρ’ όλα αυτά, η χώρα συνεχίζει να βρίσκεται κοντά στις τελευταίες θέσεις στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, δεδομένου ότι στις πλησιέστερες θέσεις πάνω από την Ελλάδα βρίσκονται το Αζερμπαϊτζάν (37η θέση), η Βοσνία-Ερζεγοβίνη (36η), η Σερβία (35η), η Αρμενία (34η) και η Ιταλία (33η). Πάντως η Ελλάδα, ως προς τη βαθμολογία από την οποία προκύπτει η κατάταξη, φέτος συγκέντρωσε 61,5 μονάδες, έχοντας πλέον ξεπεράσει τον παγκόσμιο μέσο όρο (60 μονάδες).

Τα τελευταία τρία χρόνια η Ελλάδα έχει βελτιώσει την επίδοσή της κατά 16 μονάδες και ακολουθεί το Κατάρ με 11 μονάδες.

Επίσης, στον δείκτη παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας του Institute for Management and Development (IMD), που αξιολογεί 63 χώρες, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 47η θέση για το 2022 από την 46η το 2021. Παρά τη βελτίωση, για μια ακόμη χρονιά η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται χαμηλότερα στην κατάταξη συγκριτικά με άλλες μεσογειακές χώρες, όπως η Ισπανία (36η), η Κύπρος (40η), η Ιταλία (41η) και η Πορτογαλία (42η), ενώ γειτονικές χώρες όπως η Ρουμανία (51η), η Τουρκία (52η) και η Βουλγαρία (53η) θεωρούνται λιγότερο ελκυστικές από την Ελλάδα. Οσον αφορά τα επιμέρους χαρακτηριστικά του δείκτη, η Ελλάδα βρίσκεται σε σχετική στασιμότητα, καθώς κατατάσσεται στην 51η θέση (από 52η το 2021) στις επιδόσεις της οικονομίας, στην 46η (από 44η το 2021) στην επιχειρηματική απόδοση και στην 41η (από 39η το 2021) στις υποδομές.

Μεγάλη παθογένεια για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων αποτελεί και ο ιδιαίτερα αργός ρυθμός απονομής δικαιοσύνης, καθώς απαιτούνται κατά μέσο όρο 4,5 χρόνια για να τελεσιδικήσει μια δικαστική διαφορά για τις επιχειρήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή