Σχέδιο ανάπτυξης κέντρου ιαματικού τουρισμού στη Φθιώτιδα

Σχέδιο ανάπτυξης κέντρου ιαματικού τουρισμού στη Φθιώτιδα

Μετά τη Λουτρόπολη Καμένων Βούρλων, διαγωνισμοί ΤΑΙΠΕΔ σε 3 ακόμη ακίνητα

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχέδιο για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Φθιώτιδας σε ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά κέντρα ιαματικού τουρισμού, με τέσσερις τέτοιες μονάδες, υλοποιεί το ΤΑΙΠΕΔ, αρχής γενομένης με τη μακροχρόνια παραχώρηση του ακινήτου στην Ιαματική Πηγή Λουτρόπολης Καμένων Βούρλων.

Εκτός από το συγκεκριμένο ακίνητο, στο οποίο βρίσκεται ήδη εγκατεστημένο το ξενοδοχείο «Γαλήνη», συμφερόντων του ομίλου Μήτση, που κατέθεσε και τη μοναδική προσφορά στον σχετικό διαγωνισμό, το ΤΑΙΠΕΔ έως τα τέλη του έτους αναμένεται να προκηρύξει διαγωνιστική διαδικασία και για το ακίνητο με την Ιαματική Πηγή Λουτρά Θερμοπυλών. Επίσης, στις αρχές του 2023 θα προκηρύξει διαγωνισμό και για το ακίνητο του κάμπινγκ Καμένων Βούρλων (Κονιαβίτης), ενώ παράλληλα ωριμάζει και ειδικό σχέδιο ανάπτυξης δημοσίου ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) για το ακίνητο που περιλαμβάνει την Ιαματική Πηγή Υπάτης.

Πρόκειται για εκτάσεις που καλύπτουν συνολικά 3.000 στρέμματα με πιστοποιημένες και αναγνωρισμένες ιαματικές πηγές. Τα ακίνητα αυτά, που είναι προικοδοτημένα με ιαματικούς πόρους, παρέμεναν αναξιοποίητα για μεγάλο χρονικό διάστημα, με εξαίρεση το ξενοδοχείο «Γαλήνη». «Η βέλτιστη αξιοποίηση αυτών των περιουσιακών στοιχείων είναι μείζονος σημασίας δεδομένου ότι ο ιαματικός τουρισμός μπορεί να συμβάλει στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου με την προσέλκυση επισκεπτών όλους τους μήνες του έτους», εξηγούν στην «Κ» πηγές του ΤΑΙΠΕΔ. Προσθέτουν, δε, πως η αξία της παγκόσμιας αγοράς του ιαματικού και θεραπευτικού τουρισμού υπολογίζεται πως «τρέχει» με υψηλότατους ρυθμούς ανάπτυξης.

Από τον όμιλο Μήτση η μόνη προσφορά για τις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου «Γαλήνη», τα υδροθεραπευτήρια «Ιπποκράτης» και «Ασκληπιός», καθώς και για τα ξενο- δοχειακά ακίνητα «Ράδιον» και «Θρόνιο».

Τη Δευτέρα εξέπνευσε η προθεσμία για την κατάθεση δεσμευτικών οικονομικών προσφορών για τη μακροχρόνια παραχώρηση του ακινήτου στην Ιαματική Πηγή Λουτρόπολης Καμένων Βούρλων. Για τη συγκεκριμένη 40ετή παραχώρηση κατέθεσε δεσμευτική πρόταση μόνον ο όμιλος Μήτση, ο οποίος άλλωστε λειτουργεί, δυνάμει προηγούμενης σύμβασης με το Δημόσιο, το ξενοδοχείο «Γαλήνη» που βρίσκεται στην έκταση. Το ακίνητο, επιφάνειας 468 στρεμμάτων, διαθέτει εγκεκριμένο ΕΣΧΑΔΑ και στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου «Γαλήνη» και το υδροθεραπευτήριο «Ιπποκράτης» αλλά και το πάλαι ποτέ ξενοδοχείο «Ράδιον», όπως και ένα ακόμη ξενοδοχειακό ακίνητο, το «Θρόνιο», καθώς και το υδροθεραπευτήριο «Ασκληπιός». Ο διαγωνισμός προβλέπει υποχρεωτικές επενδύσεις στα διατηρητέα κτίρια που έχουν εγκαταλειφθεί. Πηγές της αγοράς αναφέρουν πως «ο όμιλος Μήτση θα υλοποιήσει υψηλού προϋπολογισμού επενδυτικό σχέδιο για την αναβάθμιση και επέκταση του υπάρχοντος ξενοδοχείου και την ανάδειξη και λειτουργία και των άλλων δύο».

Σε διαγωνισμό από το ΤΑΙΠΕΔ οδεύει και το παραθαλάσσιο ακίνητο του κάμπινγκ Καμένων Βούρλων (Κονιαβίτης) με συνολική έκταση 783 στρεμμάτων και αξιοποιήσιμη έκταση 591 στρεμμάτων και δυνατότητα δημιουργίας μαρίνας. Περιλαμβάνει εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις κάμπινγκ του ΕΟΤ και την αναγνωρισμένη Ιαματική Πηγή Καλλυντικών, ενώ εκκρεμεί η αναγνώριση της ιαματικής πηγής του Μύλου Κονιαβίτη. Ο διαγωνισμός αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2023 με ολοκληρωμένη τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ). Νωρίτερα αναμένεται να έχει ξεκινήσει διαγωνισμός και για ακίνητο 940 στρεμμάτων στις Θερμοπύλες όπου βρίσκονται δύο ξενοδοχεία και ένα υδροθεραπευτήριο καθώς και η αναγνωρισμένη Ιαματική Πηγή Λουτρά Θερμοπυλών. Το τέταρτο ακίνητο που έχει θέσει σε τροχιά άμεσης αξιοποίησης το ΤΑΙΠΕΔ είναι αυτό της Ιαματικής Πηγής Υπάτης, που έχει έκταση 700 στρεμμάτων, εντός σχεδίου, και το οποίο φιλοξενεί τρία ξενοδοχεία, υδροθεραπευτήριο σε λειτουργία και εστιατόριο.

Η αξιοποίηση των ακινήτων με ιαματικές πηγές μπορεί να συμβάλει στην καθιέρωση της Φθιώτιδας ως διεθνούς κέντρου ιαματικού τουρισμού, αξιοποιώντας το συγκριτικό πλεονέκτημα των ιαματικών πηγών σε συνδυασμό με το φυσικό κάλλος των περιοχών στις οποίες βρίσκονται, αναφέρουν κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή