Τράπεζα Πειραιώς: Στα 386 εκατ. ανήλθαν τα κέρδη της το εννεάμηνο

Τράπεζα Πειραιώς: Στα 386 εκατ. ανήλθαν τα κέρδη της το εννεάμηνο

Στα 2,3 δισ. τα εξυπηρετούμενα δάνεια, ξεπερνώντας τον ετήσιο στόχο για 2 δισ.

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 386 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα καθαρά κέρδη της Τράπεζας Πειραιώς το 9μηνο του 2022, έναντι ζημιών το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ μαζί με τα έκτακτα αποτελέσματα, τα καθαρά κέρδη των μετόχων ανήλθαν σε 729 εκατ. ευρώ. Η κερδοφορία του 9μήνου, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Χρήστο Μεγάλου, συνιστά «υπεραπόδοση των στόχων» της τράπεζας, που «επιδεικνύει σταθερή ανάπτυξη επιχειρηματικών δανείων, υψηλή κερδοφορία σε σχέση με τους αναλαμβανόμενους κινδύνους, πειθαρχία στη διαχείριση του λειτουργικού κόστους και επιταχυνόμενη ενίσχυση κεφαλαίου». Συγκεκριμένα, η τράπεζα παρήγαγε 0,28 ευρώ κέρδη ανά μετοχή (σε εξομαλυμένη βάση, χωρίς δηλαδή έκτακτα αποτελέσματα) και αναμένεται να ξεπεράσει τον προηγούμενο στόχο των 0,35 ευρώ κερδών ανά μετοχή για το έτος 2022. Η διοίκηση της τράπεζας αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη δημιουργία ψηφιακής τράπεζας με την επωνυμία Shnappi. Η εταιρεία αποτελεί κοινοπραξία μεταξύ Πειραιώς και Natech και σύμφωνα με τον κ. Μεγάλου θα παρουσιαστεί στην ελληνική αγορά ως η πρώτη mobile-only τράπεζα στην καταναλωτική πίστη.

Τράπεζα Πειραιώς: Στα 386 εκατ. ανήλθαν τα κέρδη της το εννεάμηνο-1

Αποτέλεσμα της ενίσχυσης των δανείων και των υψηλότερων επιτοκίων ήταν η αύξηση κατά 8% σε τριμηνιαία βάση, στα 311 εκατ. ευρώ, των καθαρών εσόδων από τόκους, ενώ σε επίπεδο 9μήνου τα καθαρά έσοδα από τόκους διαμορφώθηκαν σε 922 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένα κατά 16% ετησίως, λόγω της απώλειας εσόδων από τόκους μη εξυπηρετούμενων δανείων. Εξαιρουμένων των διαφυγόντων εσόδων από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPE), τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν σε 816 εκατ. ευρώ το 9μηνο 2022 και είναι αυξημένα κατά 11% ετησίως. Το απόθεμα των NPE διαμορφώθηκε στα 3,3 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου και είναι σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με τα 5,9 δισ. ευρώ έναν χρόνο πριν, με συνεισφορά τόσο από την εκτέλεση των τιτλοποιήσεων του ομίλου όσο και από οργανική μείωση. Το 9μηνο καταγράφηκε οργανική μείωση NPEs κατά 700 εκατ. ευρώ και νέο ιστορικό χαμηλό ακαθάριστων αθετήσεων το γ΄ τρίμηνο 2022, στα 99 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης NPE υποχώρησε στο 8,7% από 9,1% το προηγούμενο τρίμηνο, σημαντικά χαμηλότερος από τον Σεπτέμβριο του 2021 (16,6%), κυρίως λόγω των τιτλοποιήσεων NPE με υπαγωγή στο πρόγραμμα «Ηρακλής», των συναλλαγών εκτός «Ηρακλή», αλλά και της οργανικής μείωσης. Η τράπεζα υπέγραψε οριστικές συμφωνίες με τις Intrum και Waterwheel Capital Management για την πώληση του 95% των ομολογιών ενδιάμεσης και χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας της τιτλοποίησης Sunrise III, λογιστικής αξίας 500 εκατ. ευρώ και αναμένει την έγκριση από το υπουργείο Οικονομικών την παροχή εγγύησης ύψους 160 εκατ. ευρώ.

Σε τριμηνιαία βάση τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 8%, στα 311 εκατ. ευρώ.

Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες και μισθώματα ανήλθαν σε 366 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένα κατά 18% ετησίως και 4% σε τριμηνιαία βάση.

Τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά έξοδα το 9μηνο 2022 διαμορφώθηκαν σε 623 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 4% ετησίως, ενώ κατά το 3ο τρίμηνο 2022 διαμορφώθηκαν σε 215 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 3% ετησίως.

Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας fully loaded Common Equity Tier 1 (CET1) του ομίλου, στο τέλος Σεπτεμβρίου 2022 διαμορφώθηκε στο 10,7% και είναι, σύμφωνα με τη διοίκηση της Πειραιώς, σε τροχιά για την επίτευξη του στόχου του 2022, άνω του 11%. Ο συνολικός δείκτης κεφαλαίων διαμορφώθηκε στο 15,4%, υψηλότερα από τις συνολικές κεφαλαιακές απαιτήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή