Ενεχυροδανειστήριο ιταλικής τράπεζας στην Ελλάδα

Ενεχυροδανειστήριο ιταλικής τράπεζας στην Ελλάδα

Το επιτόκιο δανεισμού για τα δάνεια με ενέχυρο είναι 2% μηνιαίως

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κενό που άφησε πίσω της η παύση λειτουργίας του ενεχυροδανειστηρίου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου περίπου οκτώ χρόνια πριν, καθώς και η έλλειψη θεσμικού φορέα παροχής μικροπιστώσεων, επιχειρεί να καλύψει η ιταλική ProntoPegno. Τι άλλο επιχειρεί η ιταλική εταιρεία ενεχυροδανεισμού που από τις 18 Οκτωβρίου δραστηριοποιείται στην Ελλάδα με το πρώτο της κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας; Να κάνει τη διαφορά όσον αφορά τον ενεχυροδανεισμό στην Ελλάδα, δραστηριότητα με εξαιρετικά αρνητική εικόνα και όχι τυχαία, αφού έχει συνδεθεί με παράνομες δράσεις, από την τοκογλυφία μέχρι την κλεπταποδοχή και τη λαθρεμπορία χρυσού με εμπλεκόμενες πολυδιαφημισμένες αλυσίδες ενεχυροδανειστηρίων που άνθησαν κυρίως κατά τη δεκαετή οικονομική κρίση. Μόλις προχθές, άλλωστε, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων εντόπισε φοροδιαφυγή αρκετών εκατομμυρίων ευρώ από γνωστό ενεχυροδανειστήριο.

Το πρώτο κατάστημα της ProntoPegno στην Ελλάδα δεν είναι τυχαίο ότι στεγάζεται σε κτίριο που παλιά λειτουργούσε κατάστημα η Εθνική Τράπεζα, αφενός λόγω του εξαιρετικά ασφαλούς χρηματοκιβωτίου, αλλά και διότι η εταιρεία θέλει περισσότερο να μοιάζει με τράπεζα. Αλλωστε, η ProntoPegno αποτελεί θυγατρική του τραπεζικού ομίλου Banca Sistema που ιδρύθηκε στην Ιταλία το 2011 με έδρα το Μιλάνο και το 2015 εισήχθη στο χρηματιστήριο του Μιλάνου. Εξειδικεύεται στην αγορά εμπορικών απαιτήσεων που οφείλονται από το ιταλικό Δημόσιο, στο factoring, ενώ δραστηριοποιείται και στη λιανική τραπεζική. Πρόσφατα, μάλιστα, απέκτησε και τον οίκο δημοπρασιών Art-Rite. Ο άνθρωπος άλλωστε που επελέγη από τους Ιταλούς ως διευθυντής στην Ελλάδα (country manager) είναι ο κ. Νίκος Κερμελής, με προϋπηρεσία 22 ετών στον τραπεζικό τομέα. Η ProntoPegno δημιουργήθηκε το 2016 και διαθέτει 13 καταστήματα στην Ιταλία, ενώ η ελληνική αγορά είναι η πρώτη εκτός ιταλικών συνόρων στην οποία δραστηριοποιείται. Στόχος είναι το επόμενο διάστημα να ανοίξει κατάστημα στη Θεσσαλονίκη, επιδιώκοντας πελατεία και από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες, στον Πειραιά και σε ένα νησί, με τις μεγαλύτερες πιθανότητες να συγκεντρώνει η Μύκονος.

Για ποιο λόγο όμως επελέγη η Ελλάδα ως το πρώτο βήμα της ProntoPegno εκτός συνόρων; «Η ελληνική αγορά ενεχυροδανεισμού είναι κατακερματισμένη με εκατοντάδες ανεξάρτητους, μεμονωμένους παίκτες –περίπου 420 ενεχυροδανειστήρια λειτουργούν στην Ελλάδα– αρκετοί εκ των οποίων δεν είναι φερέγγυοι. Μετά την έξοδο της Eurobank από την εν λόγω αγορά, η συγκεκριμένη δραστηριότητα στερείται καλής φήμης», τόνισε χαρακτηριστικά χθες σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Νικόλαος Κερμελής. Ερωτηθείς ο κ. Αντρέα Ροτούνο, γενικός διευθυντής της ProntoPegno Greece και διευθυντής των διεθνών δραστηριοτήτων της Banca Sistema, για το εάν η δεκαετής οικονομική κρίση και η νέα πληθωριστική κρίση που επίσης πλήττει το εισόδημα αποτέλεσαν ένα ακόμη κίνητρο για την έλευση της εταιρείας στην Ελλάδα, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν μας αρέσει αυτή η σύνδεση». Υποστήριξε δε ότι το ενεχυροδανειστήριο μπορεί να λειτουργεί και ως μέσο προσωρινής φύλαξης πολύτιμων αντικειμένων.

Το επιτόκιο δανεισμού για τα δάνεια με ενέχυρο είναι 2% μηνιαίως, ενώ στα άλλα ενεχυροδανειστήρια είναι 10% με στόχο τελικά να αδυνατεί ο δανειζόμενος να επαναγοράζει τα αντικείμενα που έχει ενεχυριάσει. Τα αντικείμενα που δέχεται η ProntoPegno είναι χρυσός, ασήμι, κοσμήματα, επώνυμα ρολόγια και πολύτιμοι λίθοι.

Η ελληνική αγορά είναι η πρώτη εκτός ιταλικών συνόρων στην οποία δραστηριοποιείται.

Η ιστορία

Αξίζει να πούμε εδώ ότι το 1931 ο τότε υπουργός Εθνικής Οικονομίας Παναγής Βουρλούμης (παππούς του μετέπειτα επικεφαλής του ΟΤΕ) εισηγήθηκε σχέδιο νόμου για την ίδρυση Κρατικού Ενεχυροδανειστηρίου (ή Τράπεζας Ελεημοσύνης, όπως αναφερόταν σε παρένθεση στο νομοσχέδιο) με στόχο τη χορήγηση μικροπιστώσεων σε όσους δεν μπορούν να λάβουν δάνειο από την τράπεζα, αλλά και για την προστασία των πολιτών από τους τοκογλύφους.

Το Κρατικό Ενεχυροδανειστήριο ξεκίνησε τελικά να λειτουργεί το 1934 με την οικονομική στήριξη του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, δραστηριότητα η οποία συνεχίστηκε στην πραγματικότητα έως και το 2012 με δύο υποκαταστήματα, στη Σοφοκλέους, στο κέντρο της Αθήνας, και στη Θεσσαλονίκη.

Τότε μάλιστα, όπως σημείωσε χθες ο κ. Κερμελής, στο υποκατάστημα της Σοφοκλέους έμπαιναν καθημερινά 30-40 πελάτες, αριθμός διόλου ευκαταφρόνητος. Μετά την εξαγορά του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου από τη Eurobank η δραστηριότητα του ενεχυροδανεισμού συνεχίστηκε από την τράπεζα για μικρό χρονικό διάστημα για να αποφασισθεί στη συνέχεια η διακοπή της.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή