Αλλαγές στη σύνθεση των χαρτοφυλακίων τους από επενδυτικές ακινήτων

Αλλαγές στη σύνθεση των χαρτοφυλακίων τους από επενδυτικές ακινήτων

Πωλούν ακίνητα που πλέον δεν εξυπηρετούν τον στρατηγικό σχεδιασμό τους

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αναδιοργάνωση του χαρτοφυλακίου τους, με σημαντικές πωλήσεις ακινήτων που είτε δεν εξυπηρετούν τον στρατηγικό σχεδιασμό τους είτε επιτρέπουν την κεφαλαιοποίηση σημαντικών υπεραξιών, προχωρούν οι διοικήσεις των εταιρειών επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ). Η κίνηση αυτή αφορά περισσότερο τις εταιρείες που «μετρούν» ήδη αρκετά χρόνια λειτουργίας και επομένως έχουν συγκεντρώσει αρκετά ακίνητα, τα οποία σήμερα κρίνονται λιγότερο «ελκυστικά». Αλλωστε, αρκετές ΑΕΕΑΠ ξεκίνησαν τη λειτουργία τους ως θυγατρικές τραπεζών (κάποιες παραμένουν τέτοιες και σήμερα) και ως εκ τούτου «προικίστηκαν» με σημαντικό όγκο ιδιόκτητων ακινήτων, μεταξύ των οποίων και δεκάδες τραπεζικά υποκαταστήματα σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τους επόμενους μήνες η Prodea Investments ΑΕΕΑΠ σχεδιάζει να διαθέσει αρκετά ακίνητά της προς πώληση, είτε μεμονωμένα και ανάλογα με το αγοραστικό ενδιαφέρον είτε ως χαρτοφυλάκιο ακινήτων, κάτι που έχει κάνει άλλωστε και στο παρελθόν. Στο επίκεντρο των πωλήσεων αυτών θα βρεθούν κατά κύριο λόγο τραπεζικά υποκαταστήματα του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας ή ακίνητα στα οποία στεγάζονταν μέχρι πρότινος τέτοια υποκαταστήματα και τα οποία η τράπεζα σταδιακά αφήνει λόγω της μείωσης του δικτύου των φυσικών καταστημάτων της.

Ενδεικτικό της δρομολογούμενης αναδιάρθρωσης του χαρτοφυλακίου των ακινήτων της Prodea είναι πως η διοίκηση έχει θέσει στόχο το 80% του ενεργητικού να αποτελείται από πράσινα ακίνητα και κτίρια εντός των επόμενων πέντε ετών. Αυτό φυσικά δεν είναι εφικτό να γίνει χωρίς να πωληθεί ένα σημαντικό ποσοστό του χαρτοφυλακίου, καθώς οι νέες προσθήκες και οι ενεργειακές αναβαθμίσεις υφισταμένων ακινήτων δεν μπορούν να αφορούν τόσο μεγάλο όγκο. Σύμφωνα με πρόσφατη αναφορά του Αρι Καρυτινού, διευθύνοντος συμβούλου της Prodea στο συνέδριο ακινήτων Prodexpo 2023, «τα πράσινα κτίρια έχουν έρθει για να μείνουν, αποτελούν ήδη το νέο πρότυπο στην αγορά ακινήτων και η παρούσα κρίση επιβεβαιώνει πλήρως τη σημασία της βιωσιμότητας στα κτίρια. Τα υπόλοιπα ακίνητα θα γίνουν ο παρίας του real estate».

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα η Prodea ελέγχει ένα χαρτοφυλάκιο αξίας 2,4 δισ. ευρώ, το οποίο έως το τέλος του έτους θα αυξηθεί σε 2,52 δισ. ευρώ. Ωστόσο, έως το τέλος του 2025 αναμένεται να έχει αυξηθεί σε 3,15 δισ. ευρώ, καθώς η εισηγμένη έχει θέσει σε εξέλιξη ένα ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα, μέσω του οποίου θα εξασφαλίσει την αύξηση της αξίας του χαρτοφυλακίου της κατά 600 εκατ. ευρώ.

Σημαντικές πωλήσεις ακινήτων πραγματοποιεί όμως και η Trastor. Μόνο φέτος η εταιρεία έχει εξασφαλίσει έσοδα άνω των 10 εκατ. ευρώ από μεμονωμένες πωλήσεις οκτώ ακινήτων της, ενώ τα κέρδη από τις υπεραξίες που έχουν προκύψει υπολογίζονται σε 2,5 εκατ. ευρώ. Κατά κύριο λόγο η εταιρεία μεταβιβάζει ακίνητα μικρής επιφανείας, όπως π.χ. κτίρια γραφείων της τάξεως των 1.000-2.000 τ.μ., τα οποία κρίνεται ότι δεν εξυπηρετούν τη μελλοντική στρατηγική της εισηγμένης, ενώ παράλληλα επιτρέπουν και την αποκόμιση κερδών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή