Η επίσημη πρόταση της Ε.Ε. για το πλαφόν στο αέριο

Η επίσημη πρόταση της Ε.Ε. για το πλαφόν στο αέριο

Προβλέπεται η θέσπιση ανώτατου ορίου τιμής στο TTF, που θα ανέρχεται στα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Επειτα από μήνες τεταμένων διαπραγματεύσεων, η επιβολή ενός ανώτατου ορίου για το φυσικό αέριο στην αγορά του ολλανδικού TTF μοιάζει πιο κοντινή, καθώς η Κομισιόν κατέθεσε επισήμως χθες την πολυαναμενόμενη πρότασή της για έναν προσωρινό διορθωτικό μηχανισμό διαρκείας ενός έτους, ο οποίος θα ενεργοποιείται μόνο σε περιπτώσεις υπερβολικής αύξησης των τιμών και με βάση συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Τον τελευταίο λόγο, ωστόσο, συνεχίζουν να έχουν τα κράτη-μέλη, τα οποία θα κληθούν να αξιολογήσουν τις λεπτομέρειες της πρότασης. Ανάμεσά τους υπάρχει ικανή πλειοψηφία υποστηρικτών, οι οποίοι ανήκουν στην ομάδα των 15 κρατών που προωθούν την επιβολή του πλαφόν. Ορισμένοι εξ αυτών δηλώνουν όχι πλήρως ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα, αλλά επιθυμούν να δουν τη διαδικασία να προχωράει με ταχύτερα βήματα, όπως ανέφερε σε συζήτηση με την «Κ» πηγή κοντά στην ευρωπαϊκή διπλωματία. Παράλληλα, τα κράτη που αντιτίθενται εξαρχής στο ανώτατο όριο –η Γερμανία και η Ολλανδία– δεν έχουν αλλάξει μέχρι στιγμής την επιφυλακτική στάση τους, επαναλαμβάνοντας τις ανησυχίες περί διαταραχών στον εφοδιασμό της Ε.Ε. και αποδυνάμωσης των πολιτικών για τη μείωση της ζήτησης.

Η πρόταση της Επιτροπής προβλέπει τη θέσπιση ενός ανώτατου ορίου τιμής στο TTF, που θα ανέρχεται στα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το οποίο θα ενεργοποιείται μόνο όταν συντρέχουν ταυτόχρονα δύο προϋποθέσεις. Πρώτον, η τιμή των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης στο TTF θα πρέπει να ξεπερνάει το όριο των 275 ευρώ για δύο συνεχόμενες εβδομάδες και, δεύτερον, η διαφορά μεταξύ της τιμής spot του TTF και αυτής του υγροποιημένου φυσικού αερίου θα πρέπει να ξεπερνάει τα 58 ευρώ για 10 ημέρες συναλλαγών. Ο μηχανισμός θα ενεργοποιείται και θα απενεργοποιείται αυτόματα, ενώ εάν διαπιστωθεί ότι το μέτρο αποσταθεροποιεί την εφοδιαστική ασφάλεια της Ε.Ε. ή τη μείωση της κατανάλωσης, τότε η Επιτροπή θα διατηρεί το δικαίωμα να αναστείλει την εφαρμογή του.

Οπως ανέφερε η επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, τα όρια επιλέχθηκαν με βάση την ανεξέλεγκτη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου την περίοδο του Αυγούστου και με στόχο να μην επαναληφθεί ξανά ένα παρόμοιο σενάριο. Η τιμή των 275 ευρώ βρίσκεται πάνω από τα τρέχοντα επίπεδα των περίπου 120 ευρώ, αλλά πιο χαμηλά από τα επίπεδα τιμών του καλοκαιριού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT