Εκρηξη επενδύσεων «βλέπει» η Eurobank την επόμενη τριετία

Εκρηξη επενδύσεων «βλέπει» η Eurobank την επόμενη τριετία

Θα φθάσουν τα 32 δισ. έως το 2025, κινητοποιώντας χρηματοδοτήσεις 24 δισ.

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επενδύσεις 32 δισ. ευρώ έως το 2025 θα προσελκύσουν πέντε βασικοί τομείς της οικονομίας που αποτελούν τους κύριους πυλώνες για την ανάπτυξη της χώρας, κινητοποιώντας χρηματοδοτήσεις ύψους 24 δισ. ευρώ από τις τράπεζες. Πρόκειται για τους τομείς που σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Eurobank Φωκίωνα Καραβία θα δημιουργήσουν την επενδυτική άνοιξη, που η τράπεζα διαβλέπει ότι θα επικρατήσει τα επόμενα χρόνια στη χώρα, κόντρα στην τάση επιβράδυνσης ή και ύφεσης που θα χαρακτηρίσει την ευρωπαϊκή οικονομία. Το 2023 οι επενδύσεις, που θα ενισχυθούν κατά 15% σύμφωνα με τις προβλέψεις της τράπεζας, θα συνεχίσουν να είναι ο βασικός μοχλός ανάπτυξης, εκτίμησε ο κ. Καραβίας, σημειώνοντας παράλληλα ως διακριτά στοιχεία την ποιοτική στροφή σε έργα έρευνας και καινοτομίας αλλά και την αναστροφή της τάσης αποβιομηχάνισης της χώρας που είχε κυριαρχήσει τα προηγούμενα χρόνια.

Οι 5 βασικοί πυλώνες

Οι βασικοί πυλώνες που «θα τραβήξουν το κάρο της ανάπτυξης», όπως τους περιέγραψε η διοίκηση της Eurobank, είναι:

1) Οι υποδομές, το real estate και οι αστικές αναπλάσεις, που θα χρειαστούν χρηματοδοτήσεις 5,5 δισ. ευρώ και θα συμβάλουν μεταξύ άλλων στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος.

2) Η ενέργεια, η πράσινη μετάβαση και η απανθρακοποίηση, που θα απαιτήσουν χρηματοδοτήσεις 7 δισ. ευρώ με στόχο όχι μόνο την ενεργειακή απεξάρτηση της Ελλάδας αλλά και τη δυνατότητα ανάδειξής της σε εξαγωγική περιφερειακή δύναμη.

3) Οι τηλεπικοινωνίες και η ψηφιακή αναβάθμιση που θα απορροφήσουν χρηματοδοτήσεις 3 δισ. ευρώ και θα αναδείξουν τη χώρα μας σε κόμβο καινοτομίας, συνεισφέροντας επίσης στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος.

Το 2023 θα ενισχυθούν κατά 15%, σύμφωνα με τις προβλέψεις της τράπεζας.

4) Ο τουρισμός μέσω αναβάθμισης των ξενοδοχειακών μονάδων και τη δημιουργία δομών ευεξίας που θα απορροφήσουν χρηματοδοτήσεις 4,5 δισ. ευρώ.

5) Η βιομηχανία και η αναβάθμιση του παραγωγικού ιστού που θα απαιτήσουν χρηματοδοτήσεις 4 δισ. ευρώ.

Εξειδικεύοντας τα σχέδια της Eurobank, που φιλοδοξεί σύμφωνα με τη διοίκηση να αποτελέσει την «τράπεζα της ανάπτυξης», ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Κωνσταντίνος Βασιλείου σημείωσε ότι η καθαρή πιστωτική επέκταση, δηλαδή τα νέα δάνεια μετά τις αποπληρωμές, στο τμήμα των μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων της τράπεζας, που αφορά τις επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 5 εκατ. ευρώ, προσεγγίζει την περίοδο 2020-2022 τα 5 δισ. ευρώ, με το 50% αυτού του ποσού να αφορά το 2020. Για την επόμενη τριετία προβλέπεται επιπλέον καθαρή πιστωτική επέκταση 3,5 δισ. ευρώ, ποσό που ανεβάζει τον ρυθμό αύξησης της πιστωτικής επέκτασης στο 86% για την περίοδο 2020-2025 ή 15% σε ετήσια βάση.

Στόχος των επενδύσεων που δρομολογούνται είναι η ολιστική προσέγγιση, να συνδυάζουν δηλαδή ένα συνολικό αναπτυξιακό σχέδιο, αφού όπως δήλωσε ο κ. Βασιλείου δεν έχει νόημα να χρηματοδοτούμε ΑΠΕ αν δεν φτιάξουμε τα δίκτυα και τις διασυνδέσεις, ή να χρηματοδοτούμε αεροδρόμια αν δεν φτιάξουμε παράλληλα οδικά δίκτυα για να διευκολύνουμε την πρόσβαση των επισκεπτών. Οι επενδύσεις αυτές, σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της Eurobank Ανδρέα Αθανασόπουλο, θα λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά στην οικονομία, συμπαρασύροντας τη μεγέθυνση και των μικρών επιχειρήσεων που αποτελούν επίσης βασικό πυλώνα της χρηματοδοτικής στόχευσης της τράπεζας, με δάνεια συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

Η διοίκηση της Eurobank εκτίμησε ότι οι τυχόν επιπτώσεις της ανόδου των επιτοκίων θα αρχίσουν να αποτυπώνονται περί τα τέλη του 2023, αλλά όπως σημείωσε αυτές δεν θα επηρεάσουν την επενδυτική προοπτική της χώρας, καθώς το Ταμείο Ανάκαμψης προσφέρει δάνεια με σταθερό και ανταγωνιστικό επιτόκιο για όλη τη διάρκεια της επένδυσης αντισταθμίζοντας τις όποιες επιπτώσεις, οι οποίες σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τράπεζας θα είναι μικρότερες σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οπως μάλιστα σημείωσε ο κ. Βασιλείου, τα spreads των δανείων έχουν μειωθεί την προηγούμενη 3ετία κατά 1% και αναμένεται να αποκλιμακωθούν κατά 0,3%-0,5% την επόμενη 3ετία.

Απαριθμώντας τομείς και μεγάλα έργα όπου η Eurobank πρωτοστατεί ή συμμετέχει μαζί με τις άλλες τράπεζες στη χρηματοδότησή τους, ο κ. Βασιλείου ανέφερε μεταξύ άλλων χρηματοδοτικό πλάνο ύψους 1,1 δισ. ευρώ του Αερολιμένα Αθηνών και 960 εκατ. ευρώ των περιφερειακών αεροδρομίων, τα οδικά δίκτυα (έχουν ήδη υλοποιηθεί 1.312 χιλιόμετρα και τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα συγχρηματοδοτηθούν επιπλέον 2.561 χιλιόμετρα), ενώ στις νέες επενδύσεις περιλαμβάνονται έργα όπως η επέκταση του δικτύου οπτικών ινών από την Hellenic Open Fiber ύψους 350 εκατ. ευρώ, έργα ultra fast broadbank μέσω ΣΔΙΤ, νέα έργα ΑΠΕ ισχύος 6 GW την επόμενη τριετία, μεταξύ των οποίων έργο ΑΠΕ ισχύος 327 MW από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και η κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου στην περιοχή της Θεσσαλίας από την ΕΛΖΕΤ ύψους 200 εκατ. ευρώ, βιομηχανική επένδυση στον κλάδο των μπαταριών από την Technoform ύψους 76 εκατ. ευρώ κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή