Πολιτική Προστασία: Διαγωνισμοί 1,7 δισ. για ελικόπτερα, πυροσβεστικά αεροσκάφη, drones

Πολιτική Προστασία: Διαγωνισμοί 1,7 δισ. για ελικόπτερα, πυροσβεστικά αεροσκάφη, drones

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα για την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότεροι από 10 διαγωνισμοί αθροιστικού προϋπολογισμού της τάξης των 380 εκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να προκηρυχθούν εντός των επομένων τεσσάρων μηνών από τη Μονάδα Ωρίμανσης Εργων του ΤΑΙΠΕΔ για την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας. Ενίσχυση που περιλαμβάνει την αγορά εξοπλισμού από πυροσβεστικά αεροσκάφη, ελικόπτερα και drones έως συστήματα διαχείρισης ελέγχου και διαχείρισης εναέριας επιτήρησης και πτυσσόμενων μεταφερόμενων γεφυρών.

Πρόκειται για το «Αιγίς», το μεγαλύτερο πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί ποτέ για την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας στην Ελλάδα. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1,7 δισ., εκ των οποίων 380 εκατ. προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ετσι, τη διεξαγωγή των διαγωνισμών για τη διαβούλευση με την αγορά και τα περισσότερα από αυτά τα έργα έχει αναλάβει να ωριμάσει και να βγάλει σε διαγωνιστική διαδικασία η Μονάδα Ωρίμανσης Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (Project Preparation Facility-PPF).

Πολιτική Προστασία: Διαγωνισμοί 1,7 δισ. για ελικόπτερα, πυροσβεστικά αεροσκάφη, drones-1

Εντός των επομένων τεσσάρων μηνών, το ΤΑΙΠΕΔ θα «τρέξει» 10 διαγωνισμούς.

Η μονάδα του ΤΑΙΠΕΔ έχει τον έλεγχο για τα κονδύλια που προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ύψος των οποίων μαζί με τον ΦΠΑ ανέρχεται σε 380 εκατομμύρια. Ωστόσο το πρόγραμμα χρηματοδοτείται και από κονδύλια του ΕΣΠΑ, αλλά και δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Ετσι τους διαγωνισμούς για την προμήθεια θα διενεργήσει η μονάδα του ΤΑΙΠΕΔ.

Μεταξύ των μεγαλύτερων προμηθειών ξεχωρίζει αυτή των 33 πυροσβεστικών αεροσκαφών αμφίβιου τύπου, 11 εκ των οποίων έχουν ενταχθεί στον προϋπολογισμό του Ταμείου Ανάκαμψης και τα υπόλοιπα σε άλλες πηγές χρηματοδότησης όπως αναφέρθηκε παραπάνω. Επίσης πολύ μεγάλη, άνω των 100 εκατομμυρίων, είναι η προμήθεια μεγάλου στόλου πυροσβεστικών οχημάτων και οχημάτων ανταπόκρισης. Αλλα μέσα που πρόκειται να προμηθευτεί η Πολιτική Προστασία είναι δύο βαρέος τύπου ελικόπτερα Sikorsky/ Erickson S-64 Skycrane, δύο ακόμη ελικόπτερα μεσαίου μεγέθους για ιατρική χρήση και ένα ακόμη για τη μεταφορά της ομάδας διαχείρισης συμβάντων της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Επιπλέον, θα γίνουν διαγωνισμοί για την προμήθεια UAV (drones) για εναέρια επιτήρηση και για την απόκτηση πτυσσόμενων μεταφερόμενων γεφυρών τύπου Bailey, που απαιτούνται όταν φυσικές καταστροφές όπως σεισμοί και πλημμύρες αποκόπτουν την οδική διασύνδεση ολοκλήρων οικισμών.

Στην ίδια ομάδα διαγωνισμού εντάσσονται και η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός ελικοπτέρων Super Puma. Οσον αφορά την αναβάθμιση για τον ορισμό των επτά αεροσκαφών Canadair CL415 που κατέχει η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, ύστερα από συνεννόηση με την Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, αποφασίστηκε να προχωρήσει απευθείας διαπραγμάτευση με τον κατασκευαστή τους σε ένα έργο προϋπολογισμού 29 εκατομμυρίων ευρώ χωρίς τον ΦΠΑ. Η ταχύτητα με την οποία βγαίνουν το επόμενο διάστημα στον αέρα οι εν λόγω διαγωνισμοί πιστώνεται από την αγορά αφενός στην τεχνογνωσία και προετοιμασία που έχει κάνει η Μονάδα Ωρίμανσης Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, επικεφαλής της οποίας είναι ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Παναγιώτης Σταμπουλίδης, και αφετέρου στην ταχύτητα με την οποία προχώρησε στις αναγκαίες παρεμβάσεις (προδιαγραφές κ.λπ.) για την τελική διαμόρφωση του προγράμματος «Αιγίς» το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με πρωτοβουλία του Χρήστου Στυλιανίδη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή