Τουριστική σεζόν: Πιο νωρίς από ποτέ η έναρξή της για το 2023

Τουριστική σεζόν: Πιο νωρίς από ποτέ η έναρξή της για το 2023

Στα μέσα Μαρτίου, νωρίτερα δηλαδή από κάθε άλλη χρονιά, στοχεύει η κυβέρνηση να γίνει η έναρξη της νέας θερινής σεζόν

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα μέσα Μαρτίου, νωρίτερα δηλαδή από κάθε άλλη χρονιά, στοχεύει η κυβέρνηση να γίνει η έναρξη της νέας θερινής σεζόν. Στόχος που, αν και φαίνεται φιλόδοξος, μπορεί να επιτευχθεί, με δεδομένες τις συμφωνίες που έχουν κλειστεί με μεγάλες, κυρίως αμερικανικές αλλά όχι μόνον, αεροπορικές εταιρείες.

Συγκεκριμένα η Delta Airlines, που ολοκληρώνει αυτές τις μέρες το περυσινό επιμηκυμένο πτητικό της πρόγραμμα προς την Ελλάδα, ξεκινάει τη νέα της σεζόν στα μέσα Μαρτίου, όπως και οι υπόλοιπες μεγάλες αμερικανικές εταιρείες, που κάποιες μέρες του καλοκαιριού του 2022 έφθασαν να πραγματοποιούν αθροιστικά έως και 13 απευθείας πτήσεις προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στις αμερικανικές αυτές εταιρείες θα προστεθεί φέτος και η καναδική Air Transat, ενισχύοντας τις ροές ταξιδιωτών από τη Βόρεια Αμερική, ενώ παράλληλα ένας άλλος αριθμός συνδέσεων αυξάνεται σε συχνότητα, όπως για παράδειγμα από το Ισραήλ, όπου ακόμη και τον χειμώνα πραγματοποιούνται καθημερινά πτήσεις. Η –συγκρατημένη είναι η αλήθεια– αισιοδοξία για επιμήκυνση της σεζόν κατά το 2023 στηρίζεται και στην ανάπτυξη μιας σειράς άλλων αγορών, εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης. Παράλληλα, εσωτερικός τουρισμός, city breaks και εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως ο πολιτιστικός τουρισμός, αναμένεται να ενισχύσουν περισσότερο από ό,τι συνήθως την τουριστική δραστηριότητα το 2023.

Μέσα Μαρτίου ξεκινούν τα πτητικά προγράμματα μεγάλες αεροπορικές εταιρείες.

Ωστόσο, στην κυβέρνηση αξιολογούν και τα ρίσκα που έχει η φετινή χρονιά, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει η διάβρωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών από τον πληθωρισμό, το υψηλό ενεργειακό κόστος που μεταφέρθηκε στις τιμές των αεροπορικών και άλλων εισιτηρίων, καθώς και το μικρό αλλά υπαρκτό ενδεχόμενο μιας υποτροπής της υγειονομικής κατάστασης διεθνώς. Με βάση τα παραπάνω, στον προϋπολογισμό οι ταξιδιωτικές εισπράξεις για το 2023 έχουν προβλεφθεί στα επίπεδα του 95% αυτών του 2022 και του 2019 που, όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία, κινήθηκαν σε παρόμοια επίπεδα, δηλαδή πλησίον των 18 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας εκτιμά πως ο ελληνικός τουρισμός έχει αναπτύξει πλέον μια ισχυρή δυναμική και ως εκ τούτου αναμένεται να επηρεάσει θετικά και το 2023.

Παράλληλα, ενθαρρυντικά είναι και τα στοιχεία από το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους». Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε το υπουργείο, το εν λόγω πρόγραμμα συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη εναλλακτικών προορισμών. Μάλιστα στα τέλη Ιανουαρίου θα γίνει η νέα, τρίτη κλήρωση για 125.000 άυλες ψηφιακές κάρτες. Από τους δύο προηγούμενους γύρους έγινε σαφές πως στις πρώτες θέσεις προτίμησης των ταξιδιωτών βρέθηκαν η Κεντρική Μακεδονία, η Πελοπόννησος, η Αττική και η Θεσσαλία. Η μεγαλύτερη θετική μεταβολή κατά τους χειμερινούς μήνες σημειώθηκε σε Δυτική Ελλάδα, Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία και Βόρειο Αιγαίο. Από προορισμούς ξεχώρισαν οι μεγάλες πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη), αλλά και πιο «εναλλακτικοί» (Τολό, Γιάννενα, Αιδηψός, Θάσος, Καλάβρυτα και Καστοριά).

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή