Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»: Προς υψηλότερες «πτήσεις» από το 2019 φέτος

Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»: Προς υψηλότερες «πτήσεις» από το 2019 φέτος

Προσθήκη νέων δρομολογίων και θετικές προοπτικές του τουρισμού

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να ξεπεράσει αναμένεται κατά τη φετινή χρονιά τις επιδόσεις του 2019 η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», από το οποίο διακινήθηκαν πέρυσι 22,7 εκατ. άτομα. Το μέγεθος αυτό είναι σημαντικά αυξημένο, σε ποσοστό 84,1%, σε σύγκριση με το 2021, αλλά υπολείπεται κατά 11,1% έναντι του 2019. Φέτος, θα μπορούσε να υπερβεί τα επίπεδα του 2019, δεδομένου ότι δεν υφίστανται οι προϋποθέσεις εισόδου –ίσχυαν τους πρώτους μήνες του 2022– στη χώρα. Αλλά και λόγω του ότι οι προοπτικές για την πορεία του τουρισμού φέτος παραμένουν θετικές, παρά την αβεβαιότητα εξαιτίας του πληθωρισμού, του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και της απελευθέρωσης των μετακινήσεων από την Κίνα.

Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»: Προς υψηλότερες «πτήσεις» από το 2019 φέτος-1

Η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο την περυσινή χρονιά αυξήθηκε κατά 84,1% σε σύγκριση με το 2021.

Πέρυσι, η Ελλάδα αποτέλεσε μία από τις τέσσερις χώρες –από συνολικά 44 κράτη που παρακολουθεί ο ευρωπαϊκός οργανισμός για την ασφάλεια της αεροναυτιλίας (Eurocontrol)– όπου το πτητικό έργο υπήρξε, έστω οριακά κατά 1%, μεγαλύτερο σε σχέση με το 2019. Στις υπόλοιπες χώρες ανήκουν η Αλβανία, η Αρμενία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη με άνοδο 37%, 32% και 14% αντίστοιχα, έναντι του 2019.

Στη δυναμική που εμφανίζουν ο ελληνικός τουρισμός και η Αθήνα εντάσσεται η έναρξη νέων δρομολογίων από ξένους αερομεταφορείς. Ενδεικτικά, σήμερα η Air China αναμένεται, σε ειδική εκδήλωση, να παρουσιάσει τα σχέδιά της για την ελληνική αγορά, έχοντας εγκαινιάσει την αεροπορική σύνδεση Αθήνα – Σαγκάη στις 22 Δεκεμβρίου, πτήση που υλοποιείται μία φορά την εβδομάδα. Δίχως αμφισβήτηση, η απόφαση της αεροπορικής, που μαζί με τις China Eastern και China Southern απαρτίζει το οικοσύστημα των αερομεταφορών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, έχει συμπέσει με την έκρηξη των κρουσμάτων κορωνοϊού στη Χώρα του Δράκου. Για την ώρα, το μέτρο κατά της διασποράς της πανδημίας, που ισχύει, προβλέπει τη διεξαγωγή τεστ 48 ώρες πριν από την αναχώρηση από την Κίνα. Σε κάθε περίπτωση, η επανασύνδεση της Σαγκάης με την Αθήνα, που έπαψε το 2019 λόγω της πανδημίας, σε συνδυασμό με το δρομολόγιο Αθήνα – Πεκίνο και το ενδεχόμενο προσθήκης νέων προορισμών από και προς την Ασία, ισχυροποιεί τις θετικές προοπτικές για περαιτέρω άνοδο της επιβατικής κίνησης του «Ελ. Βενιζέλος».

Η Κίνα υπολογίζεται ότι παρέμενε «κλειστή» στον υπόλοιπο κόσμο για περισσότερες από 1.000 ημέρες κατά την τελευταία τριετία. Η άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις των Κινέζων εκτιμάται ότι θα έχει πολλαπλασιαστικές θετικές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία παρά το αρχικό σοκ της έκρηξης του αριθμού των κρουσμάτων με COVID-19, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή