Αναθεώρηση WACC ζητεί επειγόντως ο ΑΔΜΗΕ από τη ΡΑΕ

Αναθεώρηση WACC ζητεί επειγόντως ο ΑΔΜΗΕ από τη ΡΑΕ

Νέα έκκληση στη ΡΑΕ να αντιμετωπίσει ως επείγουσα προτεραιότητα την έκτακτη αναθεώρηση του WACC (μεσοσταθμικού κόστους κεφαλαίου) και των λειτουργικών του δαπανών λόγω της αλλαγής των διεθνών οικονομικών συνθηκών απευθύνει ο ΑΔΜΗΕ

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα έκκληση στη ΡΑΕ να αντιμετωπίσει ως επείγουσα προτεραιότητα την έκτακτη αναθεώρηση του WACC (μεσοσταθμικού κόστους κεφαλαίου) και των λειτουργικών του δαπανών λόγω της αλλαγής των διεθνών οικονομικών συνθηκών απευθύνει ο ΑΔΜΗΕ. Ο διαχειριστής έχει ζητήσει με επίσημο αίτημα προς τη ΡΑΕ από τον Οκτώβριο του 2022 την αύξηση του WACC από 6,1% σε 8,51% λόγω των συνεχών πληθωριστικών πιέσεων και της αύξησης των επιτοκίων δανεισμού. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η πιο βασική παράμετρος υπολογισμού του WACC για την οποία λαμβάνεται ως σημείο αναφοράς το γερμανικό δεκαετές ομόλογο είχε εκτιμηθεί από τη ΡΑΕ στο 0,5%, ενώ με βάση τα απολογιστικά στοιχεία για το σύνολο του 2022, υπερδιπλασιάστηκε και έκλεισε κατά μέσο όρο στο 1,1%. Η ανοδική πορεία αυτού του δείκτη προβλέπεται να συνεχιστεί, φθάνοντας στο 2,03% σε βάθος τετραετίας και σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ αντίστοιχη θα πρέπει να είναι και η αύξηση του WACC για τα επόμενα χρόνια, βάσει της ισχύουσας μεθοδολογίας. Εν αναμονή της αναθεώρησης του WACC από την ολομέλεια της ΡΑΕ, ο ΑΔΜΗΕ επισημαίνει ότι κάθε ημέρα καθυστέρησης έχει τεράστιο κόστος για την εταιρεία και αναφέρει ενδεικτικά ότι η απώλεια εσόδων από τη μη αναθεώρηση στα επίπεδα του 8,51% ανήλθε το 2022 σε 49 εκατ. ευρώ.

Η απώλεια εσόδων από τη μη αναθεώρηση στα επίπεδα του 8,51% ανήλθε το 2022 σε 49 εκατ. ευρώ.

Η αναθεώρηση τουλάχιστον στα επίπεδα του 8,51% θα επιτρέψει στον ΑΔΜΗΕ, όπως υποστηρίζει, να συνεχίσει να υλοποιεί ομαλά το επενδυτικό του πρόγραμμα, με το οποίο η χώρα θωρακίζεται ενεργειακά μέσω των εγχώριων και διεθνών ηλεκτρικών διασυνδέσεων. Παράλληλα, σημειώνει, από το ύψος του ρυθμιζόμενου εσόδου θα εξαρτηθεί εάν ο ΑΔΜΗΕ θα είναι σε θέση να συμμετάσχει με επαρκή επενδυτικά κεφάλαια σε μεγάλα ενεργειακά έργα που ωριμάζουν αυτή την περίοδο, καθώς και να διαθέσει τους απαραίτητους λειτουργικούς πόρους για την περαιτέρω ανάπτυξη του ηλεκτρικού συστήματος. Ο ΑΔΜΗΕ συναρτά το αίτημά του και με τον εν εξελίξει διαγωνισμό για τη διάθεση του 20% της θυγατρικής του ομίλου Αριάδνη Interconnection. Δεδομένου ότι η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, η έγκαιρη αναθεώρηση του WACC θα επιτρέψει την ορθή αποτίμηση της συναλλαγής, ώστε να μη χάσει έσοδα ο διαχειριστής και κατ’ επέκταση το ελληνικό Δημόσιο.

Ο ΑΔΜΗΕ καλεί τη ΡΑΕ να αναθεωρήσει προς τα πάνω και τις λειτουργικές δαπάνες, καθώς σε μια περίοδο ταχείας ανάπτυξης του ηλεκτρικού συστήματος και παρά τις τεκμηριωμένες ανάγκες για αύξηση του τακτικού προσωπικού, εγκρίθηκε τελικά μόνο το ένα πέμπτο των αιτούμενων προσλήψεων για την επόμενη τετραετία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή