Δεύτερη ημέρα υποχώρησης της χονδρικής τιμής ρεύματος

Δεύτερη ημέρα υποχώρησης της χονδρικής τιμής ρεύματος

Η τιμή σήμερα κατρακύλησε στα 58 ευρώ/MWh, σημειώνοντας μέσα σε δύο ημέρες πτώση πάνω από 65%

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο θεός Αίολος έκανε το θαύμα του και οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά για τρεις ώρες χθες, μεταξύ 3 και 5 το βράδυ, διαμορφώθηκαν σχεδόν σε μηδενικά επίπεδα, με το συνολικό φορτίο ζήτησης στα 4-4,5 GW να καλύπτεται κατά τα 3,4 GW από τις ΑΠΕ. Συνολικά χθες η συμμετοχή των ΑΠΕ στην κάλυψη της ζήτησης ανέβηκε στο 58% και μαζί με τα ΑΠΕ της Κρήτης και τα υδροηλεκτρικά πάνω από το 60%.

Η τιμή σήμερα κατρακύλησε στα 58 ευρώ/MWh, σημειώνοντας μέσα σε δύο ημέρες πτώση πάνω από 65%, αποτέλεσμα της υψηλής συμμετοχής των ΑΠΕ που φτάνει στο 54,6% και της παράλληλης «ελεύθερης πτώσης» του φυσικού αερίου στο 6,7%, σχεδόν ισότιμη συμμετοχή με τον λιγνίτη με μερίδιο 6,4%. H Ελλάδα βρίσκεται και σήμερα στις χαμηλότερες θέσεις στον χάρτη των ευρωπαϊκών αγορών μετά τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία με τιμή στα 53,98 ευρώ/MWh και τις αγορές της Πορτογαλίας και της Ισπανίας με τιμή στα 34,51 ευρώ/MWh. Σημαντικά υψηλότερες είναι οι τιμές στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στα 184,7 ευρώ στη Γαλλία, στα 148,2 ευρώ στη Γερμανία και στα 179,3 ευρώ στην Ιταλία.

«Εχουμε μεγάλη διείσδυση ΑΠΕ επειδή φυσάει και μειωμένη κατανάλωση. Είναι οι ΑΠΕ και οι εισαγωγές με τις διασυνδέσεις που μας βοηθούν να έχουμε χαμηλή τιμή. Αρα αυτή είναι η λύση», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, σχολιάζοντας την εξέλιξη των τιμών και παραπέμποντας στους φιλόδοξους στόχους για τις ΑΠΕ που θέτει το ΕΣΕΚ.

Σε ό,τι αφορά τις επιδοτήσεις, ο υπουργός, ερωτηθείς σχετικά, τόνισε ότι θα σταματήσουν όταν τα τιμολόγια ρεύματος φτάσουν στα επίπεδα των 15-17 λεπτών/κιλοβατώρα.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα της φορολόγησης των υπερκερδών των παρόχων, ανακοινώνοντας ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών για την επέκταση της περιόδου από τον Σεπτέμβριο έως και τον Ιανουάριο, για να συμπεριληφθούν και αυτοί οι μήνες. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, τα συναρμόδια υπουργεία εξετάζουν τον συμψηφισμό των εσόδων από τη φορολόγηση των υπερκερδών με επιδοτήσεις που δεν έχουν αποδοθεί στους παρόχους και που αφορούν κατά βάση τις επιδοτήσεις σε επιχειρήσεις χαμηλής τάσης που δόθηκαν αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2022, αλλά τα ποσά δεν καταβλήθηκαν γιατί δεν είχε εγκριθεί το μέτρο από την Kομισιόν, κάτι που έγινε μέσα στον Δεκέμβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή