Alpha Bank: Η ζήτηση για το ομόλογό της υπερέβη κατά 5,7 φορές τον στόχο

Alpha Bank: Η ζήτηση για το ομόλογό της υπερέβη κατά 5,7 φορές τον στόχο

Αντλησε 400 εκατ. ευρώ από ξένους κυρίως επενδυτές, με κουπόνι 11,875%

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ποσό των 400 εκατ. ευρώ άντλησε η Alpha Bank μέσω της έκδοσης τίτλου Additional Tier 1 με κουπόνι 11,875%. Η έκδοση συγκέντρωσε το υψηλό ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας και σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας, αποτελεί «ένα σημαντικό ορόσημο που επιβεβαιώνει την ισχυρή πρόσβαση της τράπεζας στις κεφαλαιαγορές, τα γρήγορα αντανακλαστικά, αλλά και την αποφασιστικότητα της διοικητικής ομάδας τη τράπεζας ως προς την αξιοποίηση των ευνοϊκών συνθηκών της αγοράς. Η έκδοση δημιουργεί τις προϋποθέσεις για βελτιστοποίηση της κεφαλαιακής διάρθρωσης της Alpha Bank, κατά τα πρότυπα ηγέτιδων ευρωπαϊκών τραπεζών».

Συγκεκριμένα, αξιοποιώντας το θετικό momentum των αγορών και την πρόσφατη αναβάθμιση από τον οίκο Fitch σε B+, η ζήτηση για το ομόλογο υπερέβη σημαντικά –κατά 5,7 φορές– τον αρχικό στόχο των 300 εκατ. ευρώ, με τις προσφορές να προσεγγίζουν το 1,80 δισ. ευρώ προερχόμενες από περισσότερους από 190 επενδυτές. Σε συνέχεια του υψηλού επενδυτικού ενδιαφέροντος, η τράπεζα αποφάσισε τη μεγέθυνση της έκδοσης, αντλώντας τελικά 400 εκατ. ευρώ. H συναλλαγή συγκέντρωσε αποκλειστικά διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον με κάλυψη πρωταρχικά από το Ηνωμένο Βασίλειο (40%), την Ε.Ε. και την Ελβετία (35%). Μακροπρόθεσμοι επενδυτές ηγήθηκαν της κατανομής, με τους διαχειριστές κεφαλαίων και τις ασφαλιστικές εταιρείες να αντιπροσωπεύουν πάνω από το 95% της κατανομής.

Οι προσφορές προσέγγισαν το 1,8 δισ. ευρώ προερχόμενες από περισσότερους από 190 επενδυτές.

Το νέο ομόλογο, αορίστου διάρκειας (perpetual) με δυνατότητα ανάκλησης στα 5,5 έτη, θα εισαχθεί προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 11,875%, ποσοστό χαμηλότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις της αγοράς. O CFO του ομίλου της Alpha Bank, Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου, εξέφρασε την ικανοποίησή του από την υψηλή υπερκάλυψη που σημείωσε η πρώτη συναλλαγή Additional Tier 1. «Πρόκειται για ένα βήμα προς τη βελτιστοποίηση και ενίσχυση της ήδη σταθερής κεφαλαιακής μας θέσης, σύμφωνα με το στρατηγικό μας σχέδιο, που παράλληλα συμβάλλει στη διαφοροποίηση των πηγών κεφαλαίου μας. Η ισχυρή ζήτηση από μία καλά διαφοροποιημένη διεθνή βάση επενδυτών οδήγησε σε αυτό το επιτυχές αποτέλεσμα. Η επιτυχία της έκδοσης αυτής αποτελεί σαφή ψήφο εμπιστοσύνης στις μελλοντικές προοπτικές, τόσο της Alpha Bank όσο και της ελληνικής οικονομίας εν γένει», υπογράμμισε ο κ. Παπαγαρυφάλλου.

Η έκδοση του ομολόγου ΑΤ1 είναι μέρος του σχεδιασμού της για άντληση κεφαλαίων με στόχο την αύξηση της κερδοφορίας μέσα από υψηλότερη πιστωτική επέκταση. Παράλληλα, βελτιστοποιεί και ενισχύει το διαφοροποιημένο προφίλ της κεφαλαιακής δομής της Alpha Bank, αυξάνοντας κατά περίπου 120 μονάδες βάσης τα συνολικά και εποπτικά κεφάλαια της τράπεζας (Total Capital and MREL Ratios). Να σημειωθεί ότι ο Δείκτης Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 με πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ (FL CET1) ανήλθε, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του 9μήνου του 2022, σε 12,1%. Οι BofA, Citigroup, J.P. Morgan, Nomura and Barclays ενήργησαν από κοινού ως συντονιστές της έκδοσης (Joint Bookrunners) και η Citigroup ως Sole Structuring Advisor. Οι δικηγορικές εταιρείες Κουταλίδη και Allen & Overy LLP ενήργησαν ως νομικοί σύμβουλοι του εκδότη.

Κατά την τελευταία τριετία, η συνολική παρουσία της τράπεζας μέσω εκδόσεων ομολόγων ανέρχεται σε 2,8 δισ. ευρώ, ενώ με τη νέα έκδοση επιβεβαιώνεται η ισχυρή δυναμική πρόσβασής της στις κεφαλαιαγορές και το διαφοροποιημένο προφίλ χρηματοδότησης που επιτυγχάνει. Σε ό,τι αφορά τα ομόλογα Tier 2, η τράπεζα έχει καλύψει πλήρως το περιθώριο εκδόσεων ύψους 1 δισ. ευρώ με εκδόσεις που ολοκληρώθηκαν το 2019 και το 2020. Από το 2019 έως σήμερα είναι η πιο ενεργή τράπεζα σε εκδόσεις στις διεθνείς κεφαλαιαγορές για όλες τις κατηγορίες τίτλων (μετοχές, senior preferred, Tier 2 και τώρα ΑΤ1).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή