Μπαράζ ενστάσεων για τις νέες αντικειμενικές

Μπαράζ ενστάσεων για τις νέες αντικειμενικές

Σχεδόν οι μισοί δήμοι της χώρας ζητούν μείωση ή ακόμη και επαναφορά των τιμών στα επίπεδα που ήταν το 2018

4' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι μισοί σχεδόν δήμοι της χώρας –και συγκεκριμένα το 44%– ζητούν κούρεμα των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων ή ακόμη και επαναφορά των τιμών στα επίπεδα του 2018. Οι υφιστάμενες τιμές ζώνης τέθηκαν σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2022 και όπως αναφέρουν αρκετοί δήμοι οδήγησαν πολλούς πολίτες στο να χάσουν διάφορα επιδόματα (ελάχιστο εγγυημένο, επίδομα στέγασης), ενώ κάποιοι χάνουν και το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, για το οποίο η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού θα πρέπει να μην υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των αρμόδιων υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Οικονομικών, μέχρι χθες το μεσημέρι είχαν κατατεθεί 142 ενστάσεις (σύνολο δήμων 332) και όπως όλα δείχνουν ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί. Σημειώνεται ότι η προθεσμία κανονικά έληγε χθες το βράδυ, ωστόσο δεν αποκλείεται να δοθεί ολιγοήμερη παράταση.

Το κύμα των ενστάσεων που καταγράφεται αποδίδεται από κάποιους και στις επικείμενες δημοτικές εκλογές. Ο χορός των ενστάσεων ξεκίνησε από τον Δήμο της Αθήνας, που ζητάει τη μείωση των αυξήσεων στις τιμές ζώνης κατά 50%. Ακολούθησαν δεκάδες δήμοι της Αττικής, όπως για παράδειγμα: Γλυφάδα, Καλλιθέα, Μαρούσι, Βριλήσσια, Ζωγράφου, Αγ. Δημήτριος, Παλλήνη, Μοσχάτο-Ταύρος, ενώ δεν είναι λίγοι και οι δήμοι της περιφέρειας και των νησιωτικών περιοχών που έχουν υποβάλει αίτημα για μείωση των τιμών. Στους δήμους της περιφέρειας εντάσσονται: Καλαμάτα, Ρόδος, Κιλκίς, Πύλος, Σάμος, Κέρκυρα, Πάτρα, Πύργος, Ιθάκη, Κομοτηνή κ.λπ.

Οπως έχει ξεκαθαρίσει ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, «όπου υπάρχει τυχόν βασιμότητα, η αρμόδια επιτροπή θα εισηγηθεί εκ νέου εκτίμηση, με την ίδια –προβλεπόμενη εκ του θεσμικού πλαισίου– διαδικασία, δίχως αναδρομική ισχύ».

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα εξετάσουν τις γνώμες των δημοτικών συμβουλίων που συνοδεύονται με αποδεικτικά στοιχεία για τις πραγματικές τιμές της αγοράς. Εφόσον γίνει επανάληψη της διαδικασίας και προσδιοριστούν νέες τιμές ζώνης, αυτές θα ισχύσουν από τον χρόνο έκδοσης της απόφασης και εφεξής.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, επανακαθορισμός των αντικειμενικών τιμών θα γίνει στις περιοχές που θα αποδειχθεί η βασιμότητα των αιτημάτων των τοπικών δημοτικών αρχών, με αρμόδια στελέχη να αναφέρουν ότι οι διορθώσεις στις τιμές δεν θα πρέπει να αναμένονται πριν από το καλοκαίρι.

Μπαράζ ενστάσεων για τις νέες αντικειμενικές-1
Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ.

Στη λίστα των δήμων που έχουν ζητήσει επαναπροσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε χαμηλότερα επίπεδα περιλαμβάνονται οι ακόλουθες περιοχές:

Αθήνα. Ο Δήμος Αθηναίων έχει ζητήσει τη μείωση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων σε 30 ζώνες της χωρικής του αρμοδιότητας. Ζητάει τη μείωση των αυξήσεων στις τιμές ζώνης κατά 50%.

Γλυφάδα. Αμεση, καθολική και σημαντική μείωση στις αντικειμενικές αξίες ζητά το δημοτικό συμβούλιο Γλυφάδας, εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειά του και τη διαφωνία του για τις αυξήσεις στις αντικειμενικές, που έφτασαν ακόμη και το 81%.

Βριλήσσια. Με ομόφωνη απόφασή του το δημοτικό συμβούλιο Βριλησσίων ζητάει από το υπουργείο Οικονομικών τη μείωση των αντικειμενικών αξιών και την επαναφορά τους στα επίπεδα του 2021, καθώς με υπουργική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών από 01.01.2022 καθορίστηκαν αυξημένες τιμές για τον υπολογισμό αντικειμενικών αξιών κατά ποσοστά που κυμαίνονται από 18,18% έως και 53,57%, με αποτέλεσμα οι συνέπειες των εν λόγω σημαντικών αυξήσεων να επηρεάζουν αντίστοιχα τη συντριπτική πλειονότητα των ιδιοκτητών και κατοίκων της πόλης.

Μαρούσι. Το δημοτικό συμβούλιο ζητάει ομόφωνα:

– Τη γενική μείωση των αντικειμενικών αξιών στο σύνολο των περιοχών με χρήσεις γης αμιγούς κατοικίας, ώστε οι αντικειμενικές αξίες να επανέλθουν στα επίπεδα του έτους 2018.

– Τη δημιουργία νέας οριοθετημένης ζώνης που αφορά τον παλαιό και τον νέο οικισμό των Εργατικών Κατοικιών, με τιμή ζώνης 1.200 ευρώ ανά/τ.μ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, επανακαθορισμός θα γίνει στις περιοχές που θα αποδειχθεί η βασιμότητα των αιτημάτων.

Πετρούπολη. Να επανέλθουν οι αντικειμενικές αξίες στα επίπεδα του 2021 ζητάει ο δήμος.

Ελληνικό. Να μειωθούν άμεσα και σημαντικά οι αντικειμενικές αξίες και στην Αργυρούπολη και στο Ελληνικό, οι οποίες «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» και με την τελευταία αναπροσαρμογή αυξήθηκαν έως και 86%.

Καλλιθέα. Διόρθωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων ζητάει ο δήμος και διεκδικεί από το υπουργείο Οικονομικών να γίνει επαναπροσδιορισμός με μείωση στις τιμές και ορθολογική εφαρμογή του συστήματος των αντικειμενικών αξιών για τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Αγ. Δημήτριος. Η μέση αύξηση των αντικειμενικών αξιών ήταν 81% σε σχέση με το 2018 και 63% σε σχέση με το 2019, τονίζει το δημοτικό συμβούλιο και ζητάει τη μείωση των τιμών των αντικειμενικών αξιών, ώστε να επανέλθουν στα επίπεδα που βρίσκονταν μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2018 και να αποτυπώνουν υγιώς την πραγματικότητα στην αγορά, χωρίς στρεβλώσεις.

Ζωγράφου. Ο δήμος προτείνει μείωση στις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες από 10% έως 30%.

Μοσχάτο-Ταύρος. Οι αυξήσεις των αντικειμενικών τιμών ζώνης κυμαίνονται από 22,7% έως 84% στην περιοχή του Μοσχάτου, ενώ στον Ταύρο κυμαίνονται από 5,5% έως 26,3%. Μετά τις αυξήσεις αυτές, η περιοχή του Μοσχάτου έχει για πρώτη φορά από την ίδρυσή της μεγαλύτερες τιμές ζώνης από όλες τις γειτονικές περιοχές.

Ραφήνα. Ο δήμος θεωρεί αδικαιολόγητη την αύξηση έως και 56% των αντικειμενικών τιμών και ζητάει οριζόντια μείωση κατά 10% σε όλες τις ζώνες, λόγω των πολύ ιδιαίτερων γενικών (οικονομική κρίση, κρίση COVID-19) και ειδικών συνθηκών (πυρόπληκτες περιοχές) της περιοχής.

Παλλήνη. Ο δήμος ζητάει τη μείωση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων στα ίδια επίπεδα πριν από την αύξησή τους.

Ηράκλειο Αττικής. Την επαναφορά των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στις τιμές που ίσχυαν πριν από την αύξησή τους προτείνει ο δήμος.

Καλαμάτα. Να εφαρμοστούν οι αντικειμενικές αξίες ακινήτων του 2018 στον Δήμο Καλαμάτας, να παραμείνουν ίδιες στην πόλη και να μειωθούν σε κοινότητες του δήμου που έχουν αυξηθεί υπερβολικά, αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο.

Κιλκίς. Τη μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε όλους τους οικισμούς κατά 50%, πλην της πόλης και της ΒΙ.ΠΕ Σταυροχωρίου πρότεινε στο υπουργείο Οικονομικών ο Δήμος Κιλκίς, «προκειμένου να διαμορφωθεί μια δίκαιη όσο και ορθολογική ρύθμιση για τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας».

Ρόδος. Το δημοτικό συμβούλιο προτείνει μείωση των αντικειμενικών τιμών σε περιοχές της Ρόδου που υπήρξαν μεγάλες αυξήσεις.

Κομοτηνή. Ο δήμος ζητάει μείωση των τιμών κατά 20%, σε όλες τις ζώνες.

Αγρίνιο. Προτείνει οριζόντια μείωση κατά 30% των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στις εννέα δημοτικές ενότητες που αποτέλεσαν με το Αγρίνιο τον νέο «καλλικρατικό» Δήμο Αγρινίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή