Υποβλήθηκαν προσφορές για τα τρία νέα πράσινα νοσοκομεία

Υποβλήθηκαν προσφορές για τα τρία νέα πράσινα νοσοκομεία

Με τη συμμετοχή των περισσότερων μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων της χώρας, υποβλήθηκαν χθες οι προσφορές για την κατασκευή των τριών νέων πράσινων νοσοκομείων που θα κατασκευάσει το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη συμμετοχή των περισσότερων μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων της χώρας, υποβλήθηκαν χθες οι προσφορές για την κατασκευή των τριών νέων πράσινων νοσοκομείων που θα κατασκευάσει το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Πρόκειται για τρία επιμέρους έργα, συνολικού εκτιμώμενου προϋπολογισμού της τάξεως των 400 εκατ. ευρώ, τα οποία προβλέπεται να λειτουργήσουν ως δημόσια νοσοκομεία διεθνών προδιαγραφών.

Δεδομένου του μεγέθους τους, το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε ήταν σημαντικό. Ετσι, τις εν λόγω συμβάσεις διεκδικούν η ΤΕΡΝΑ, ο Αβαξ και η κοινοπραξία των εταιρειών Ακτωρ – Μυτιληναίος – Webuild. Η τελευταία αποτελεί το διάδοχο σχήμα της ιταλικής κατασκευαστικής εταιρείας Impregilo. Αντιθέτως, η Intrakat δεν συμμετείχε στον εν λόγω διαγωνισμό.

Η κατασκευή τους, προϋπολογισμού 400 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Βάσει του σχεδιασμού, το ΙΣΝ πρόκειται να κατασκευάσει ένα νέο Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη, όπως επίσης και δύο γενικά νοσοκομεία σε Κομοτηνή και Σπάρτη. Η επιλογή των περιοχών έχει γίνει με γνώμονα το ότι στερούνται πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας. Ολες οι νέες μονάδες θα είναι βιοκλιματικού χαρακτήρα και τα κτίρια θα είναι υψηλής ενεργειακής απόδοσης. Τα νέα κτίρια φέρουν την υπογραφή του Ιταλού αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο, το γραφείο του οποίου επιμελήθηκε και το Κέντρο Πολιτισμού στο Δέλτα του Φαλήρου.

Σύμφωνα με το ΙΣΝ, ο σχεδια-σμός, η κατασκευή και η λειτουργία των νοσοκομείων θα ενσωματώνουν τις αρχές της βιωσιμότητας με βάση το πρότυπο LEED, θα διαθέτουν υπερσύγχρονο ιατροδιαγνωστικό εξοπλισμό και θα έχουν αποκλειστικά μονόκλινα και δίκλινα δωμάτια. Παράλληλα, στόχος των νέων υποδομών είναι να υιοθετήσουν ψηφιακές λειτουργίες ως προς τις κλινικές υπηρεσίες. Αρχικά, η υποβολή οικονομικών προσφορών ήταν προγραμματισμένη για τις τελευταίες εβδομάδες του 2022, ωστόσο, μετά τις σχετικές παρατάσεις, εντέλει, υποβλήθηκαν χθες.

Η δωρεά των τριών νοσοκομείων εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Πρωτοβουλία για την Υγεία», που χρηματοδοτείται από το ΙΣΝ με συνολικό προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα 750 εκατομμύρια ευρώ. Εκτός από τις τρεις νέες μονάδες, δρομολογούνται επίσης ο σχεδιασμός, η κατασκευή και ο εξοπλισμός δύο νέων κτιρίων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν», αλλά και η υποστήριξη της αναμόρφωσης της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) «2» και του τμήματος επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου «Ο Ευαγγελισμός».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή